Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, το Σάββατο 9 Απριλίου, ώρα 11 πρωί, στην Παλαιά Βουλή

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, το Σάββατο 9 Απριλίου, ώρα 11 πρωί, στην Παλαιά Βουλή

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σμύρνη καίγεται, η Σμύρνη ανασταίνεται. Μέσα στους καπνούς παίρνει δρόμο πικρό, θαλασσινό, της προσφυγιάς, στην αγκαλιά της πατρίδας Ελλάδας «χτίζει» νέα ζωή, δημιουργεί νέες οικογένειες, στρώνεται στη δουλειά γιατί «η εργασία φέρνει την προκοπή» κι ανοίγει νέους ορίζοντες σ’ εκείνους που δεν περιμένουν τίποτα από τους άλλους, παρά μόνο πατριωτική αγάπη. Κι αυτή τη βρήκαν στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στα νησιά όπου τους πήγαν «τα πλοία σωτηρίας» με τα ρούχα που φορούσαν, με το πιστοποιητικό της γέννησης, της βάφτισης και το δίπλωμα γι’ αυτούς που πρόλαβαν και το πήραν στα χρόνια της ακμής. Εφεραν μαζί τους εικονίσματα και συνήθειες, και σαν έπεφτε το βράδυ, εκεί στα Προσφυγικά, τραγουδούσαν καημούς αλλά και χαρές.

Γι’ αυτό δεν χάθηκε, δεν χάνεται ποτέ η ελληνική Σμύρνη. Η μνήμη της η ιερή, η πίστη της η ορθόδοξη, οι Αγιοί της που μαρτύρησαν αλλά δεν υπέκυψαν και τα παιδιά της τα γεννημένα στη νέα πατρίδα, με τη σειρά τους μεγαλούργησαν. Κράτησαν και κρατούν το καντήλι της μνήμης αναμμένο, με φλόγα ζωηρή! Οταν ο χρόνος σημάνει, δε, την ώρα του αποχαιρετισμού, τα παιδιά της, πρόσφυγες πρώτης γενιάς, κρίνονται από το έργο τους με τη συνεισφορά τους στη ζωή και στην πανεπιστημιακή διδασκαλία για να μείνει όπως ήταν «αρχαιόθεν η Σμύρνη Πόλις Ελληνίς», όπως τόνιζε ο μεγάλος πνευματικός δάσκαλος που αποχαιρετίσαμε στις 7 Φεβρουαρίου 2016.

Εκδήλωση διοργανώνουν η Ενωσις Σμυρναίων και το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Νέας Ιωνίας (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.), το Σάββατο 9 Απριλίου, ώρα 11 το πρωί, στη Μεγάλη Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, στο Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο (οδός Σταδίου – Πλατεία Κολοκοτρώνη, Αθήνα). Η πρόσκληση, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων κ. Γεώργιος Αρχοντάκης και ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., οι οποίοι και θα απευθύνουν χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης, αποτελεί επίγραμμα σεβασμού και τιμής στη μνήμη του Ακαδημαϊκού Δασκάλου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ, του γνήσιου τέκνου της Σμύρνης, που άφησε με τη ζωή του και το έργο του ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην πνευματική πορεία της Πατρίδας μας, «πειθόμενος τοις ρήμασι και ταις αξίαις» της από αιώνων πολλών Ελληνικής Μικρασιατικής Γης.

Tο πρόγραμμα των ομιλιών

Tο πρόγραμμα που καταξιωμένοι ομιλητές και ομιλήτριες «θα αναδείξουν τον Ανδρα με τις εισηγήσεις τους»:

1) Η κυρία Μαρία Πρωτοπαπά-Μαρνέλη, διευθύντρια Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα: «Η προσέγγιση της Πλατωνικής Πολιτείας κατά τον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο».

2) Ο κύριος Δούκας Καπάνταης, διευθυντής Ερευνών του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας, Ακαδημία Αθηνών, με θέμα: «Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος: μια πρωτοποριακή Ακαδημαϊκή μορφή στην Ελλάδα μετά την Απελευθέρωση».

3) Η κυρία Καίτη Αρώνη-Τσίχλη, ομότιμος καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος και η αυτογνωσία μιας εποχής: η Φιλοσοφία και η Ιστορία ως κοινωνικό αγαθό».

4) Η κυρία Κατερίνα Κορρέ, ομότιμος καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, ο Ανθρωπος».

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή