Vade retro, Papanas

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος θα συναντηθούν στη Λέσβο για να συμπαρασταθούν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η συμβολική αξία της χειρονομίας είναι μάλλον προφανής. Μέσα στους πληθυσμούς αυτούς συνυπάρχουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι, όλοι εξόριστοι του φανατικού Ισλάμ, θύματα της Τζιχάντ, η οποία απειλεί με εξόντωση ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό και θεωρεί τον χριστιανισμό εχθρό της. Επιτέλους, η συμπαράσταση προς τους πρόσφυγες αποκτά τη σοβαρότητα που της αρμόζει, αν σκεφθείτε ότι μέχρι στιγμής την κοινότητα του δυτικού κόσμου εκπροσώπησε το μελό Ρεντγκρέιβ και Αντζελίνα Τζολί, κοντά και ο πιθηκόμορφος Κινέζος performer.

Με την άποψη αυτή, όμως, δεν συμφωνούν όλοι οι χριστιανοί. Εκτός από μερικούς μητροπολίτες, τη διαφωνία του εξέφρασε και «Ο σύλλογος του Αγίου Πορφυρίου» του οποίου μέλη είναι φοιτητές της θεολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. «Με αφορμή την επίσκεψη του αιρετικού Πάπα της Ρώμης στην υπερευλογημένη μας Ελλάδα, μια επίσκεψη που ικετεύουμε με δάκρυα να ακυρωθεί διότι αλλιώς οι συνέπειες θα είναι ολέθριες…». Επικαλούνται δε τη θεολογική σοφία του μακαρίτη Σεραφείμ, ο οποίος είχε ρωτήσει: «Είναι ο Πάπας εκκλησία;». Για να πάρει την απάντηση: «Οχι». Οπως δε λένε οι φοιτηταί, προτιμούν την ορθόδοξη χωριάτικη ντομπροσύνη από τους φραγκοσπουδασμένους καθηγητάδες. Η απόβαση του επαράτου filioque στα άγια χώματά μας δεν θα περάσει έτσι.

Ας ξεκινήσουμε από τις ολέθριες συνέπειες της επίσκεψης, οι οποίες έχουν αρχίσει να διαφαίνονται. Είναι τυχαίες οι υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή; Είναι δυνατόν να ακούς τον κ. Δρίτσα και να μη σκεφτείς πως ο Θεός έχει θυμώσει με την ορθόδοξη Ελλάδα και θέλει να την τιμωρήσει; Υπάρχουν κι άλλες, όμως, οι οποίες αφορούν το μέλλον. Δεν αμφιβάλλω ότι η οργή του Θεού θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες. Σκεφθείτε μόνον ότι οι φοιτηταί του Αγίου Πορφυρίου θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές και θα επηρεάσουν την κοινή μας μοίρα. Σκεφθείτε το ακόμη χειρότερο. Αυτοί οι πολλά υποσχόμενοι θεολόγοι μια μέρα θα αποφοιτήσουν με το καλό, ενδέχεται δε να προσληφθούν στο Δημόσιο και να μπουν σε μια σχολική τάξη για να διδάξουν θρησκευτικά. Και το λέω εγώ που πριν από μερικούς μήνες είχα υπερασπιστεί τη διδασκαλία των θρησκευτικών, προκαλώντας την μήνιν των ορθοφρονούντων προοδευτικών.

Το πρόβλημα με το φανατικό Ισλάμ είναι ότι δεν αποδέχεται τον σύγχρονο κόσμο. Ζει στον έβδομο αιώνα του Μωάμεθ και αρνείται τα περαιτέρω. Το πρόβλημα με αυτούς τους φοιτητές είναι ότι ζουν στον δέκατο τρίτο αιώνα, όταν οι Σταυροφόροι κατέστρεψαν την Πόλη και βανδάλισαν το Αγιον Ορος. Και όπως έλεγε ο Κόντογλου, όταν μάλλον του είχε σαλέψει, «η καθολική εκκλησία είναι ο Εωσφόρος μεταμορφωμένος σε τούβλα». Λογικόν. Δεν του άρεσε η γοτθική αρχιτεκτονική.

Vade retro Papanas, λοιπόν. Υπαγε οπίσω, σύγχρονε κόσμε, παιδί του Σατανά, κι άσε την υπερευλογημένη χώρα να ζει στη μακαριότητα της ορθόδοξης χωριάτικης ντομπροσύνης. Θα μου πείτε, παιδιά της ημετέρας παιδείας είναι κι αυτοί και δεν λένε τίποτε διαφορετικό από τους νεολαίους της ριζοσπαστικής αριστεράς. Και για τους μεν και για τους δε, ο δυτικός κόσμος είναι παιδί του Σατανά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή