Γράμματα Αναγνωστών

6' 41" χρόνος ανάγνωσης

Γιατί είμαι… ορθοΠΕδικός

Κύριε διευθυντά

Είμαι ορθοπεδικός ιατρός με εξειδίκευση στην ορθοπεδική ενηλίκων ασθενών σύμφωνα με ό,τι σημαίνει αυτός ο τίτλος στην ελληνική γλώσσα (ορθώνω εις πεδίον, ορθός – πεδώ και παράγωγα). Oμως τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν και κάποιοι «ορθοπαιδικοί»… ή «παιδικοί»… ιατροί επίσης για ενηλίκους ασθενείς, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν είναι πλέον ορθοπεδικοί όπως παλιά αλλά «ορθοπαιδικοί» από το «παιδί»… του Andry! Μεγάλο μπέρδεμα! Πράγματι, το 1741 ένας Γάλλος γενικός ιατρός, ο Νikolas Andry, έγραψε τη λέξη «Orthopedie» (ορθοπεδία ή ορθοπαιδεία στα ελληνικά και όχι «ορθοπαιδική») βασιζόμενος στις ελληνικές λέξεις ορθόν και παιδίον, γιατί δεν γνώριζε και δεν το αναφέρει το αρχαιοελληνικό ρήμα πεδώ και τα παράγωγά του, για ένα βιβλίο του με οδηγίες για διόρθωση παραμορφώσεων στα παιδιά. Ρώτησα πολλές φορές συναδέλφους μου «ορθοπαιδικούς»… για ενηλίκους που στηρίζονται στις λέξεις του Andry τι ακριβώς κάνουν, αν δηλαδή «ορθώνουν» και «ορθοπαιδούν» παιδιά ή αν «ορθοπαίζουν» ή «ορθοπαιδικίζουν»… σύμφωνα με τον τίτλο τους. Δεν πήρα καμία λογική μέχρι τώρα απάντηση. Δυστυχώς, επιμένουν. Στον προσβλητικό συνδυασμό «το ορθόν του παιδίου» δεν θέλω να αναφερθώ.

Οι λέξεις ορθόν και παιδίον δεν εκφράζουν με καμία λογική τη σύγχρονη ειδικότητα της ορθοπεδικής, ιδιαίτερα για ενηλίκους ασθενείς. Δυστυχώς, εμφανίστηκαν τελευταία και «ορθοπαιδικά» είδη για σκύλους και γάτες και «ορθοπαιδικοί» κτηνίατροι, που αυτό αποτελεί νομίζω σαφή προσβολή για τα παιδιά. Οι γλωσσολόγοι εμφανίζονται και αυτοί διχασμένοι. Κατά τη γνώμη μου, οι απλοί λογικοί συνειρμοί σκέψης όπως προανέφερα αλλά και για πολλά άλλα σοβαρά θέματα δίνουν τη λύση.

Νικος Χριστοδουλου – Χειρουργός ορθοπεδικός, διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

Το καβούκι της χελώνας

Κύριε διευθυντά

Επιτρέψτε μου διά της εφημερίδος σας να εκφράσω την οδύνη και τη μεγάλη μου απογοήτευση γι’ αυτό που βιώνουμε σκληρά εδώ και έξι χρόνια, ως πολίτες αυτού του τόπου. Δυστυχώς, ζούμε αγκαλιά με την κατάθλιψη και αυτή η κατάθλιψη δεν γιατρεύεται, διότι το αίτιό της είναι εν ενεργεία. Θα περίμενε κανείς, με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Eνωση, αν μη τι άλλο, ότι θα υποχρεωνόμασταν από μόνοι μας ως χώρα, και συναγωνιστικά προς τα άλλα μέλη της Eνωσης, να βελτιώσουμε τις δομές, τις νοοτροπίες και γενικότερα τη λειτουργία του κράτους, ακόμη και να συγχρονιστούμε με τα πλέον προηγμένα της μέλη. Αντ’ αυτού ήρθε η καταστροφή! Είμαστε καταχρεωμένοι, τόσο εμείς όσο και οι επόμενες γενιές.

Σε τι λοιπόν βοήθησε η ένταξή μας στην Ενωμένη Ευρώπη; Μα εδώ, ούτε καν το «λάβαρο» της Ενώσεως δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβολίζει. Θυμάμαι, όταν ρωτήθηκε ένας αξιωματούχος στην Ιταλία –τότε ήταν ΕΟΚ– τι σημαίνουν τα 12 αστέρια της σημαίας, εκείνος απάντησε χαμογελώντας ότι ίσως συμβολίζουν τους Δώδεκα Αποστόλους ή τις δώδεκα φυλές του Ισραήλ, θα έλεγα εγώ. Ποιος φέρει την ευθύνη που σήμερα, μετά τριάντα πέντε χρόνια από την ένταξή μας σε αυτήν, ζούμε για να πληρώνουμε μόνο φόρους, και τι φόρους. Και το ερώτημα: η χελώνα θα πλήρωνε φόρο για το καβούκι της; Μπορεί ένας πολίτης να λέγεται ελεύθερος όταν πληρώνει φόρο για το σπίτι ή το χωράφι του; Το κράτος δικαίου φορολογεί τα εισοδήματα των πολιτών και όχι τα πατρογονικά του κειμήλια. Εφόσον είμαι ελεύθερος πολίτης και συνιστώσα μονάδα ενός κράτους, σε ποιον πληρώνω φόρο για το καλύβι ή το παλάτι μου, που κληρονόμησα ή το έκτισα με τον νόμο και τον ιδρώτα μου; Ποιος, αλήθεια, με ρώτησε και εγώ του επέτρεψα να δανειστεί αυτός και να ξεπληρώσω εγώ; Δημοκρατία σημαίνει «ο δήμος κρατεί», άρα; Βεβαίως, έπρεπε να ερωτηθώ. Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα που λειτουργεί με νόμους, «Πνύκα», τότε μόνον έχουμε πολίτευμα που διασφαλίζει τη θέληση του λαού να ζήσει με τον τρόπο που ο ίδιος επιλέγει. Ετσι προάγεται ο πολιτισμός.

Χρ. Ζ. Μελλιος

Μέσα μεταφοράς και τουρισμός

Κύριε διευθυντά

Στον τομέα της εξυπηρέτησης των τουριστών, σε οιαδήποτε μεγαλούπολη του κόσμου, βασικό ρόλο διαδραματίζουν οι αστικές συγκοινωνίες. Αξίζει, λοιπόν, να πληροφορηθούν ο κ. πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι υπουργοί Τουρισμού και Συγκοινωνιών και ο κ. δήμαρχος Αθηναίων με ποιον τρόπο η διοίκηση του Οργανισμού Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΣΥ) υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική για την καλύτερη φιλοξενία των τουριστών. Με απόφασή της, λοιπόν, έχει  διακόψει από τις 5-5-2013 τα κυριακάτικα δρομολόγια των μπλε λεωφορείων  της  γραμμής  «060 – Αρχαιολογικό Μουσείο – Ακαδημία – Λυκαβηττός».

Η γραμμή αυτή (μινιμπάς) είναι η μοναδική που εξυπηρετεί –εκτός των χιλιάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Λυκαβηττού– και χιλιάδες ξένους επισκέπτες της πόλης μας –ιδίως μάλιστα το καλοκαίρι–, οι οποίοι ανεβαίνουν στον λόφο του Λυκαβηττού για να θαυμάσουν την Αθήνα από ψηλά. Μάλιστα, η γραμμή «060» αναγράφεται σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς της Αθήνας, οι δε τουρίστες με τους ξενόγλωσσους οδηγούς στο χέρι αναζητούν τις Κυριακές τα λεωφορεία αυτής της γραμμής, η οποία πραγματοποιούσε, πριν από τη διακοπή της λειτουργίας της, ένα δρομολόγιο ανά ώρα από το Αρχαιολογικό Μουσείο προς τον Λυκαβηττό.

Δηλαδή, ο ΟΣΥ «εξοικονόμησε» δύο βάρδιες οδηγών! Αντιθέτως, με τη λειτουργία τής πιο πάνω γραμμής και τις Κυριακές, και μάλιστα φέτος, που το τουριστικό κύμα στην πρωτεύουσα είναι πολύ μεγάλο, ο ΟΣΥ θα έκανε εξαιρετικές εισπράξεις.

Θα μπορούσε, μάλιστα, ο ΟΣΥ τα κυριακάτικα δρομολόγια της πιο πάνω γραμμής να τα πραγματοποιεί μαζί με εκείνα της γραμμής 022.

Είναι, μετά τα ανωτέρω, άμεση ανάγκη ο αρμόδιος υπουργός να δρομολογήσει την επαναλειτουργία της πιο πάνω γραμμής, η οποία, μάλιστα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ξένων επισκεπτών της πόλης μας, πρέπει να φθάνει μέχρι το θέατρο του Λυκαβηττού.

Οι κ. υπεύθυνοι του ΟΣΥ, ο κ. δήμαρχος της Αθήνας και οι αρμόδιοι υπουργοί Μεταφορών και Τουρισμού έχουν πλέον τον λόγο.

Πανος Δημοπουλος (ως εκπρόσωπος πολλών κατοίκων)

Ενοπλες Δυνάμεις

Κύριε διευθυντά

Το άρθρο του κ. Παν. Βουρλούμη στην «Καθημερινή» στις 3-4-2016 προκάλεσε πληθώρα ποικίλων και χαρακτηριστικών αντιδράσεων.

1. Στις 19-4-2016 ο τομεάρχης της Ν.Δ. Θ. Δαβάκης θεωρεί ότι οι Ε.Δ. «αποτελούν εργαλείο αποτροπής εξωτερικών απειλών και εξασφάλισης των εθνικών συμφερόντων», που «δεν περιλαμβάνει την άσκηση ελέγχου επί των κινήσεων ατόμων, ομάδων ή αγαθών στα σύνορα», ενώ «Η ισχύς των καθίσταται εμφανής από… την προστασία του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων».

Προφανώς θεωρείται ότι οι ανεμπόδιστες «ροές» προς τα νησιά μας, η επανειλημμένη «κατάληψη» του Καστελλόριζου και η βίαιη «επιστροφή» ανεπιθύμητων μεταναστών/προσφύγων από την ΠΓΔΜ δεν αναιρούν τον ισχυρισμό ότι οι Ε.Δ. έχουν ανάγκη απρόσκοπτης διακίνησης προσωπικού και υλικών διά των οδικών αρτηριών της χώρας.

Ακόμα τα εξασφαλιστέα «εθνικά συμφέροντα» δεν περιλαμβάνουν την εξαγωγή εμπορευμάτων διά των σιδηροδρομικών γραμμών.

2. Στις 20-4-2016 ο επιστολογράφος σας κ. Αρ. Καλογερόπουλος-Στρατής δέχεται ότι η κοινωνική διάσταση της αποστολής των Ε.Δ. αφορά και την εθνική μας οικονομία, την ανάπτυξη και το ευ ζην των πολιτών. Σαφώς θα ανέμενε κάτι παραπάνω από ότι  προσφέρθηκε.

3. Ο απόστρατος επιστολογράφος σας δρ Π. Στάμου στις 21-4-2016 εξυμνεί τις Ε. Δ. για «επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα αντιμετωπίσεως αποστολών μεγάλης κλίμακος», διαβλέπει «ανάγκη λελογισμένης χρήσης των Ε.Δ. στην αντιμετώπιση κοινωνικοπολιτικών κρίσεων(!), όταν το κράτος, για διάφορους λόγους πραγματικής ή ιδεοληπτικής(!) αδυναμίας, δεν μπορεί αυτοδυνάμως (;) να τις αντιμετωπίσει». Εδώ προκύπτει υπερβάλλων ζήλος στο εύρος της αποστολής των Ε.Δ., ενώ αποσιωπάται χαρακτηριστικά η συζητουμένη απουσία από τα σύνορα και τις επικοινωνίες της χώρας.

Κωστας Γ. Μπονιφατσης

Μεταναστευτικό και ανάπτυξη

Κύριε διευθυντά

Αν ακολουθούσαμε μια φιλελεύθερη οικονομική πολιτική, με μικρή φορολογία όση της Βουλγαρίας αλλά και άλλων χωρών που θέλουν και επιζητούν την οικονομική ανάπτυξη, οι μετανάστες θα ήταν ωφέλιμοι. Oχι μόνο αυτοί που υπάρχουν, αλλά και άλλοι τόσοι. Η οικονομική ανάπτυξη δεν δημιουργείται από το κράτος αλλά μόνο από τον ιδιώτη.

Η  οικονομική  ανάπτυξη  των  ΗΠΑ δημιουργήθηκε κυρίως από μετανάστες.

Αυτοί ήταν τα εργατικά χέρια που συνέβαλαν ουσιαστικά στην οικονομική της ανάπτυξη. Η Ελλάδα είναι μια μεγάλη χώρα συγκριτικά με τον πληθυσμό της.

Για παράδειγμα, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Δανία έχουν πληθυσμό 42 εκατ. περίπου και η χώρα μας έχει 10 εκατ. Υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να τρομάξουν τον κόσμο με την ξενοφοβία. Αυτοί μόνο κακό προκαλούν.

Η Ελλάδα είναι μια μεγάλη χώρα συγκριτικά με τον πληθυσμό της και θα μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 30 εκατ. κατοίκους. Επαναλαμβάνω, οι ΗΠΑ είναι ένα τρανό παράδειγμα του πόσο ωφέλησε η μετανάστευση την οικονομική ανάπτυξη.

Aνθρωποι τις κατοίκησαν απ’ όλες τις φυλές του κόσμου. Κάποτε είχαν και αυτοί τις φοβίες τους, σιγά σιγά προσαρμόστηκαν, έως ότου εξέλεξαν Αφροαμερικανό πρόεδρο.

Οι νόμοι και η παιδεία διαδραματίζουν τον καταλυτικό ρόλο στην πολιτιστική ανάπτυξη μιας χώρας.

Σωτηρης Γλυκος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT