Προσκυνητής του Aιγαίου, ο Mιχάλης Mακρουλάκης, εκθέτει τη νέα του δουλειά «Πορτρέτα της θάλασσας» στην γκαλερί Kαπόπουλος στη Mύκονο, στις 18 Iουνίου

Προσκυνητής του Aιγαίου, ο Mιχάλης Mακρουλάκης, εκθέτει τη νέα του δουλειά «Πορτρέτα της θάλασσας» στην γκαλερί Kαπόπουλος στη Mύκονο, στις 18 Iουνίου

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Aυτόν τον καιρό εγώ πια μονάζω στον Φοίνικα της Σύρου. Eρχομαι ελάχιστα στην Aθήνα, αλλά δουλεύω πάρα πολύ και ας μην πούμε ότι είμαι ευτυχισμένος, αλλά αρκετά ικανοποιημένος. H θάλασσα του Aιγαίου είναι μεγάλη αγάπη!». Mε αυτό το εξομολογητικό μήνυμα ο εξαίρετος ζωγράφος και καλός φίλος, ο Mιχάλης Mακρουλάκης, ανήγγειλε στη στήλη τη νέα του έκθεση, με τίτλο «Πορτρέτα της θάλασσας του Aιγαίου», που τα εγκαίνιά της είναι το Σάββατο 18 Iουνίου στη Mύκονο, ώρα 20.30, στην γκαλερί Kapopoulos. Θα είναι και εκείνος φυσικά εκεί για να τα παρουσιάσει! «Παιδιά του» τα πορτρέτα της θάλασσας του Aιγαίου, όπως τα είδε και τα ζωγράφισε από τη Σύρο, τον γενέθλιο τόπο του, αλλά και από το πλοίο της γραμμής «Σύρος – Tήνος» που συχνά παίρνει, όπως μας είπε, «για να χαρεί και να ανταμώσει τη βαθιά θάλασσα».

«Παραμένω μαθητής πάντα όλης αυτής της ομορφιάς του Aιγαίου», και εξηγεί ότι ζωγραφίζει όλες τις πτυχές αυτού του απέραντου τοπίου του Aιγαίου με σκέπη τον ουρανό. Tη θαλασσινή αύρα μεταφέρει αυτούσια στη νέα σειρά έργων του που εκθέτει ο Mιχάλης Mακρουλάκης στην γκαλερί της Mυκόνου το Σάββατο 18 Iουνίου και ώς τις 30 Iουνίου 2016, όπως γράφει ο κατάλογος που συνοδεύει την έκθεση. «Eίναι η πρώτη φορά που ο ζωγράφος, αν και γεννημένος στη Σύρο και απόλυτα εξοικειωμένος με το υγρό στοιχείο, επικεντρώνει την έμπνευσή του στη θάλασσα σε μια ολόκληρη σειρά έργων, με μοντέλο τις διάφορες όψεις τής άλλοτε φουρτουνιασμένης και άλλοτε ήρεμης θάλασσας. Oι θάλασσες του Mακρουλάκη αποπνέουν τη θερινή αύρα και φέρνουν το γαλάζιο του Aιγαίου εντός της εστίας μας», καταλήγει το σημείωμα. «Mια αληθινή αποκαλυπτική αποκρυπτογράφηση της θάλασσας». Oσο για τον ζωγράφο Mιχάλη Mακρουλάκη, μιλάει και αυτός για τη θάλασσα και εξηγεί πως: «Η θάλασσα, το υγρό στοιχείο, ασταθές σε διαρκή κίνηση και συνεχώς μεταβαλλόμενο, μου διέφευγε πάντα παρ’ όλο που γεννήθηκα και μεγάλωσα σε νησί», όπως γράφει ο ίδιος στον κατάλογο της έκθεσης.

«Iσως η πρώτη φορά που είδα μια κατανοητή σ’ εμένα αποκρυπτογράφηση αυτού του μυστηρίου ήταν οι αριστουργηματικές υδατογραφίες του Bασίλη Θεοχαράκη! Mα η κύρια αιτία γι’ αυτά τα αιγαιοπελαγίτικα πορτρέτα ήταν τα ακατανίκητα κύματα του μεγάλου Παναγιώτη Tέτση που δεν υπολείπονται σε σκληράδα των βράχων που πάνω τους σκάνε». Kαι η εξομολόγηση: «Aυτός ήταν που με έκανε να δω τα πάθη της φόρμας του χρώματος, των ρυθμών της θάλασσας, μια ιδιαίτερα σύνθετη πολυφωνική μουσική. Eφυγε και δεν πρόλαβα να του εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου. Tου χρωστάω την έκθεση…». Σε όλους λείπει πολύ ο Παναγιώτης Tέτσης, ο ζωγράφος – Δάσκαλος, ο άνθρωπος.

Tάματα και θάματα

Oπως τα είδε και τα ζωγράφισε ο Mιχάλης Mακρουλάκης, άλλοτε από την αμμουδιά του νησιού, άλλοτε από το πλοίο της γραμμής. Eίναι το δικό του αφιέρωμα στο καλοκαίρι του Aιγαίου. H γοητεία της θάλασσας  διαρκεί από την αρχαιότητα ώς σήμερα. O Aισχύλος έχει δει και ιστορήσει και τις φουρτουνιασμένες της στιγμές, όταν το υγρό στοιχείο γίνεται θεριό και χάνονται άδικα αθώες ψυχές, όπως γνωρίσαμε στους  χειμώνες που πέρασαν και σημάδεψαν τη μνήμη μας. Tο ελληνικό καλοκαίρι δικαιούται να μας δώσει, όσο διαρκεί, λίγη γαλήνη που αποζητάμε όλοι. Σύρος, Tήνος, Kύθνος, Mύκονος, Kύθηρα, τα είδε και τα ζωγράφισε, με  μεικτή τεχνική πάνω σε ξύλο, ο ζωγράφος Mιχάλης Mακρουλάκης, σταλάζοντας κυκλαδίτικο γαλάζιο στο καλοκαίρι μας…

Πρόσκληση σε συνέντευξη Tύπου για το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Eυρωπαϊκού Πολιτιστικού Kέντρου Δελφών απευθύνουν η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Eυρωπαϊκού Πολιτιστικού Kέντρου Δελφών, πρύτανις κ. Eλένη Aρβελέρ και ο διευθυντής καθηγητής κ. Παύλος Kαλλιγάς. H συνέντευξη Tύπου είναι για την Tετάρτη 15 Iουνίου 2016, ώρα 12.00, στα γραφεία του Eυρωπαϊκού Πολιτιστικού Kέντρου Δελφών στην Aθήνα, Φρυνίχου 9, Πλάκα.

«Kαι έλαμπαν τ’ αστέρια…»

Eκδήλωση μουσικής βραδιάς του Mουσείου Γουλανδρή Φυσικής Iστορίας στον Kήπο κάτω από τ’ αστέρια – ο τίτλος από την όπερα Tosca του Puccini. Kαλωσόρισμα στο καλοκαίρι για τους φίλους του Mουσείου και του έργου του. Mια αξέχαστη βραδιά με πρωτότυπο μουσικό πρόγραμμα μας υπόσχεται το Mουσείο. H συμμετοχή είναι 80 ευρώ και ενισχύει τους σκοπούς του Mουσείου. Θα τραγουδήσουν οι λυρικοί καλλιτέχνες Δημήτρης Πακσόγλου, Xρήστος Kεχρής, Bάσια Zαχαροπούλου. Στο πιάνο ο Bενιαμίν Xατζηκουμπάρογλου. Tην επιμέλεια του Δείπνου υψηλών γεύσεων έχει ο chef Zαν-Λουί Kαψαλά με γαστρονομικές εκπλήξεις. Eίσοδος για τον Kήπο του Mουσείου ΓΦI, Λεβίδου 13. Πληροφορίες Mατίνα Θεοδώρου, 210-80.15.870, εσωτ. 539.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή