Για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον δράση και γιορτή με πρωτοβουλία του Συλλόγου Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον δράση και γιορτή με πρωτοβουλία του Συλλόγου Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Του Προφήτη Ηλία, χθες, και η Πανσέληνος του Ιουλίου κοίταζε πάνω από τον Υμηττό την Αθήνα που φέτος δεν λέει να πάρει «ζεστά» το θέμα των διακοπών «λόγω οικονομικής δυσπραγίας». Με άδειες τσέπες, για όσους δεν καταλαβαίνουν τον οικονομικό όρο, και υποχρεώσεις βουνό απέναντι στην οικογένεια σαν σύνολο, όποιος δεν έχει γνωστούς στο χωριό αρκείται σε θαλασσινά μπάνια, χωρίς πληρωμένη πολυθρόνα και ομπρέλα, σε μια παραλία της Αττικής, με τον Σχινιά πρωταγωνιστή και με μπουκάλια νερό παγωμένο στο φορητό πάνινο ψυγειάκι.

Χθες, διαβάσαμε στο απόλυτα ακριβές ρεπορτάζ της «Κ» ότι οι επισκέπτες του άρτια οργανωμένου, υποδειγματικού Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών δίψασαν, ζήτησαν εμφιαλωμένο νερό στο αναψυκτήριο αλλά δεν υπήρχε, «μόνο σόδα και γρανίτα λεμόνι». Η ευθύνη είναι της εκμισθώτριας εταιρείας που λειτουργεί το αναψυκτήριο, το δε ΤΑΠ, στο οποίο ανήκει, βρίσκεται μαζί της στα δικαστήρια…

Για να μην πνιγεί «σε ένα ποτήρι νερό» η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, που αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς πόλους έλξης τουριστών, σήμερα δίνουμε μια άλλη εικόνα, επίσης από τους Δελφούς, που αφορά την ωραία πρωτοβουλία του Συλλόγου Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, σε συνεργασία με τον Δήμο Δελφών και το «Ολοι μαζί μπορούμε στον Πολιτισμό και στο Περιβάλλον». Η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών κυρία Δήμητρα Κ. Φιλίππου είχε την πρωτοβουλία για τη δράση που αναγγείλαμε ήδη και που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Ιουλίου χάρη στις ενέργειες τις δικές της και των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου. Στο Συνεδριακό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών συγκεντρώθηκαν εθελοντές, περί τα 200 άτομα, από τον Νομό Φωκίδας, την Αθήνα και περιοχές της Αττικής –μεταφορά με πούλμαν, με έξοδα του Συλλόγου «των Φίλων»– το πρωί της 13ης Ιουλίου. Ολοι πήραν μέρος σε δράση καθαριότητας και αποκομιδής ανακυκλώσιμων υλικών στον περιβάλλοντα χώρο του Συνεδριακού Κέντρου, σε έκταση εκατό στρεμμάτων, καθώς και στη δυτική πλευρά της πόλης των Δελφών. Οι εθελοντές εργάστηκαν σκληρά και υπεύθυνα επί πέντε ώρες και συγκέντρωσαν σε σακούλες τις ξερές πευκοβελόνες που αποτελούν εύφλεκτο υλικό, επικίνδυνο σε περίπτωση φωτιάς (φωτό). Οταν η δράση πήρε τέλος, με πλήρη επιτυχία και τάξη, η υπόλοιπη ημέρα έγινε Γιορτή! Ακολούθησε κέρασμα με αναψυκτικά και εδέσματα, με χορηγούς την 3Ε και τα εστιατόρια των Δελφών, πήραν μέρος οι εθελοντές, οι συντελεστές της δράσης, οι επίσημοι καλεσμένοι, τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου «Φίλοι», καθώς και το Δ.Σ. του Δήμου Δελφών. Και μετά, άρχισαν τα όργανα και στήθηκε χορός παραδοσιακός από τον Χορευτικό Ομιλο Δελφών (φωτό).

Παίρνοντας τον λόγο, ο δήμαρχος Δελφών κ. Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος ευχαρίστησε την Πρόεδρο του Συλλόγου «των Φίλων» κ. Δήμητρα Κ. Φιλίππου, λέγοντας: «Σήμερα ανοίξατε διάπλατα την πόρτα στους κατοίκους των Δελφών, που ήρθαν, εργάστηκαν για τον τόπο τους και γιόρτασαν στο περιβάλλον που ζουν και με τον πολιτισμό που αγαπούν και σέβονται». Την εκδήλωση χαιρέτισε η Πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών κ. Δήμητρα Κ. Φιλίππου. Παρέστη η πρύτανης κ. Ελένη Αρβελέρ, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, η οποία μίλησε, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, με τα εξής σοφά λόγια: «Ο πολιτισμός είναι τρόπος ζωής και ο τρόπος ζωής είναι να σέβεσαι τον τόπο που κάθεσαι, τους ανθρώπους που είναι μαζί σου, αλλά και τον Θεό μαζί με τη φύση. Αυτά τα πράγματα κάνουν οι εθελοντές που ήρθαν σήμερα εδώ».

Παραβρέθηκαν, επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κ. Ευάγγελος Κατσαγούνος, ο αντιδήμαρχος Δελφών κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος, η κ. Αθανασία Ψάλτη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του ΕΠΚΕ Δελφών κ. Κάρεν Μαυρίδη, μέλη του Δ.Σ., καθώς και μέλη του Δ.Σ. του Δήμου Δελφών. Ακόμη μία φορά, η συνεργασία για τον πολιτισμό και το περιβάλλον έδωσε δράση και παράδειγμα.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή