ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ, οι Ελληνες και οι Ιρλανδοί

Ποιος ο λόγος που εδώ και 31 χρόνια ο κάθε Αμερικανός πρόεδρος καλεί μόνο τους Ελληνες και τους Ιρλανδούς στον Λευκό Οίκο και ποια η σημασία αυτών των συναντήσεων; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει. Στην πρώτη θητεία του κάθε προέδρου, η αξία μιας τέτοιας συνάντησης είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς οι νέοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρέπει να εντυπωσιάσουν. Κατανοώντας γρήγορα τη δυσκολία της εξασφάλισης μιας συνάντησης με τον πρόεδρο, ακόμη και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θεωρούν μια πρόσκληση προς τους Ελληνοαμερικανούς ως κίνηση ιδιαίτερης σημασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πόρτες των αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον να είναι ανοικτές τόσο για εμάς όσο και για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Ο επιχειρηματίας και πολιτικός αναλυτής Dennis Mehiel βλέπει αυτού του είδους τις συζητήσεις με τον εκάστοτε πρόεδρο ως σημάδι εξαιρετικής πολιτικής δύναμης, που αναγνωρίζεται ιδιαίτερα από γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου. Αυτό, σε συνδυασμό με τη συνεχή στήριξή μας από σημαντικούς γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου, μας δίνει απευθείας πρόσβαση στους ίδιους τους ηγέτες. Η μεγάλης αξίας εργασία που παρέχει το γραφείο μας σε στενή συνεργασία με την Εκκλησία για τη διατήρηση αυτής της ετήσιας συνάντησης στον Λευκό Οίκο, σε συνδυασμό με εκδηλώσεις-συναντήσεις με γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου, έχει αποδώσει καρπούς όπως: 1) Την παρέμβαση του Λευκού Οίκου για την αλλαγή στάσης της Γερμανίας και της Γαλλίας για την πρόωρη ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. 2) Την άσκηση πίεσης προς τον υφυπουργό Εξωτερικών Dick Holbrooke να διαθέσει μεγάλο μέρος αμερικανικού πολιτικού κεφαλαίου ώστε να απαιτήσει από την ΠΓΔΜ να αφαιρέσει από το σύνταγμά της τις όποιες απειλές προς τη Μακεδονία. 3) Μέσω των αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της κυβέρνησής μας να ασκήσει πίεση στην Τουρκία ώστε να δοθεί υπηκοότητα στους μητροπολίτες μας, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να υπάρχει διαδοχή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η αποτελεσματικότητα των κινήσεων αυτών στην Ουάσιγκτον δεν είναι συνήθως ορατή στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Χρόνια πριν, η Κύπρος παρέκαμψε τις υπάρχουσες σχέσεις μας και ξόδεψε περίπου 1,5 εκατ. δολ. σε ένα χρόνο σε μια εταιρεία λόμπι στην Ουάσιγκτον. Δυστυχώς, γρήγορα ανακάλυψαν ότι οι μεγάλες εταιρείες: α) χρησιμοποιούν τους σημαντικούς αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου στους μεγάλους πελάτες τους και β) δεν συνεισφέρουν με δωρεάν εργασία αξίας πολλών εκατ. δολαρίων. Κατά τη διάρκεια της απουσίας μας σχεδόν οι μισοί από τα μέλη του Κογκρέσου που μας στήριζαν ουσιαστικά εξαφανίστηκαν και το υπ. Εξωτερικών άσκησε τρομερές πιέσεις για τη συμφωνία Ανάν, την οποία οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν.

Ποιος είναι, όμως, ο λόγος που οι Αμερικανοί πρόεδροι συναντιούνται εδώ και 31 χρόνια μόνο με τους Ιρλανδούς και τους Ελληνες; Ο ιδιοκτήτης μιας από της μεγαλύτερες εταιρείες ανοικτών πωλήσεων και ιστορικός Jim Chanos αναφέρει ότι το 70% των μοντέρνων προέδρων έχει τις ρίζες του στην Ιρλανδία, τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα στην Αμερική. Ο γερουσιαστής Teddy Kennedy ήταν ο πρώτος που δημιούργησε αυτή τη συνάντηση. Παρ’ όλα αυτά δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποιος Ελληνοαμερικανός πρόεδρος, ενώ οι Ελληνες βρίσκονται στην 32η θέση των κοινοτήτων στην Αμερική. Η απάντηση υπάρχει κάπου ανάμεσα στην ελληνική ευφυΐα, την Ορθοδοξία και το φιλότιμο. Και είναι τα ίδια χαρακτηριστικά με τα οποία κάθε χρόνο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος οδηγεί την κοινότητά μας στον Λευκό Οίκο για την ιδιαίτερη αυτή συνάντηση με τον εκάστοτε πρόεδρο, ενώ την ίδια στιγμή δίνουν τη δυνατότητα στον χαρισματικό Πάτερ Alex Karloutsos να λειτουργήσει μαγικά στα παρασκήνια. Σύμφωνα με τον Michael Psaros, ο οποίος ηγείται της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας κεφαλαίων, το φιλότιμό μας και η Ορθοδοξία συνεισφέρουν την παγκόσμια αναγνώριση των ανθρώπων μας σε όλη την Αμερική. Μέλη της κοινότητάς μας βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις παγκόσμιων οργανισμών όπως οι AHEPA, AHI, αλλά και μεγάλες κυπριακές οργανώσεις αποτελούν σημαντικό κομμάτι της εικόνας μας. Μέσω της ραγδαία αυξανόμενης National Hellenic Society, την οποία ίδρυσε και της οποίας προεδρεύει, o George Marcus έχει ανακαλύψει τρόπο να αποτρέπει τη διάλυση του Ελληνισμού στην Αμερική. Από τη Βοστώνη στο Λος Αντζελες, η NHS φέρνει κοντά τους πιο επιτυχημένους Ελληνες. Χρωστάμε πολλά σε πολλούς Ελληνες/ Ορθόδοξους που ακολουθούν τα λεγόμενα του Πάτερ Karloutsos «δεν με εντυπωσιάζουν τα πολλά χρήματα που μπορεί να έχετε, αλλά το τι μπορείτε να κάνετε με αυτά». Χωρίς όλους αυτούς, κανένα από τα επιτεύγματά μας δεν θα γινόταν πραγματικότητα. Ακολουθούν το λαμπρό παράδειγμα των George P. Livanos, Andrew A. Athens και George Paraskeviades. Ανάμεσα στους υποστηρικτές μας είναι και οι Nikos Mouyiaris, Philip Christopher, John Catsimatidis, Angelo Tsakopoulos, Eleni Kounalakis και οι Alex και Dean Spanos.

* Οι κ. Andy και Mike Manatos είναι πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Manatos & Manatos, αντίστοιχα, δραστηριοποιούμενοι σε θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Ουάσιγκτον.