Η επανάληψη ως τραγωδία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξανά, μανά: Κατακάηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους, δεκάδες κατοικίες έγιναν στάχτη, ανθρώπινες ζωές κινδύνευσαν, υπουργοί άρχισαν τις θεωρίες συνωμοσίας περί εμπρησμών. Εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός να περπατά στου Καλάμου την ολόμαυρη ράχη για να έχει ένα καλό τηλεοπτικό πλάνο και να κάνει τις συνήθεις δηλώσεις: θλίβεται για την καταστροφή, η Πολιτεία θα αποζημιώσει τους πληγέντες και δεν θα επιτρέψει να οικοδομηθεί ούτε ένα μέτρο γης. Κατόπιν καταστροφής όλα γίνονται επικοινωνιακώς σωστά. Πριν όμως;

Δεν χρειαζόταν να είναι κάποιος μάντης για να υποψιαστεί πως το κακό ήταν προ των πυλών. Υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία, ισχυροί άνεμοι, όλα έδειχναν πως οι καιρικές συνθήκες ευνοούσαν τις πυρκαγιές. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας το φώναζε ακόμη και στις φωτεινές ταμπέλες της εθνικής οδού. Μόνο η κυβέρνηση ήταν μακάρια. Ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός ρωτούσε από τις 22 Μαΐου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εάν υπάρχει σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Η ρητή απάντηση ήταν άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, και η πραγματική δόθηκε αυτές τις μέρες στην ανατολική Αττική, στη Ζάκυνθο, στα Κύθηρα.

Αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά πως όσο καλή είναι μια κυβέρνηση στα λόγια, τόσο καταστροφική είναι στην πράξη. Πως εκείνοι που εξαντλούν τα επιχειρήματά τους στις «ευθύνες των προηγούμενων» το κάνουν για να καλύψουν τη δική τους ανικανότητα. Πως η μακαριότητα και το «έλα, μωρέ τώρα…» στρώνουν τον δρόμο για την καταστροφή. «Η αποτυχία της προετοιμασίας είναι προετοιμασία της αποτυχίας», είπε κάποιος, και στην περίπτωσή μας η αποτυχία είναι καθολική και εξαιρετικά καταστροφική. Το έχουμε ξαναζήσει εξάλλου. Πριν από ακριβώς δέκα χρόνια γράφαμε: «Το χειρότερο είναι πως και από αυτήν την καταστροφή (της Ηλείας) ένα μόνο δεν θα κάνουμε. Να ελέγξουμε ψύχραιμα την κατάσταση, να δούμε πού υπήρξαν λάθη και παραλείψεις και να τα διορθώσουμε. Και αύριο που θα έρθει –φευ!– η μεγαλύτερη καταστροφή, θα κάνουμε τα ίδια για να ξεμπερδέψουμε πρόχειρα και μ’ αυτήν».

Μία δεκαετία μετά η ιστορία εξακολουθεί να επαναλαμβάνεται ως τραγωδία και η κυβέρνηση σαν φάρσα. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βλέπει σχέδιο εμπρησμών και ως απόδειξη φέρνει το γεγονός ότι «οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο»! Απίστευτο, ε;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή