Μικροπολιτική με μεγάλο κόστος

Μικροπολιτική με μεγάλο κόστος

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους μεγάλους καημούς των μνημονιόπληκτων Ελλήνων είναι η περικοπή των μη μισθολογικών δαπανών. Αν και είναι δύσκολο να μην πειραχθούν μισθοί και συντάξεις (είναι το 70% των κρατικών δαπανών), υπάρχουν πολλές σπατάλες του κράτους που θα μπορούσαν να περιοριστούν. Για παράδειγμα, η πρώτη μνημονιακή κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου κατήργησε τις στρατιωτικές παρελάσεις (κόστος 3-5 εκατομμύρια ευρώ) και νομοθέτησε την ταυτόχρονη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών και ευρωεκλογών, αφού η κάθε ξεχωριστή διαδικασία κοστίζει στο Δημόσιο 70-100 εκατ. ευρώ. Τα ποσά που εξοικονομούνταν δεν ήταν μεγάλα (σε σχέση πάντα με τις θηριώδεις κρατικές δαπάνες), αλλά δινόταν ένα σήμα ότι το πολιτικό σύστημα αποφάσισε να σοβαρευτεί και άρχιζε να περικόπτει σπατάλες.

Η κυβέρνηση Σαμαρά επανέφερε τις στρατιωτικές παρελάσεις, λες και τονωνόταν «το φρόνημα των Ελλήνων» μόλις έβλεπαν τανκς στους δρόμους. Η πρώτη φορά Αριστερά όχι μόνο κράτησε τις παρελάσεις, πρόσθεσε και εθνικολαϊκά πανηγύρια στο Σύνταγμα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. Τώρα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δηλώνει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ότι θα διενεργήσει σε διαφορετικό χρόνο εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο και για τους δήμους, «γιατί όταν συμπίπτουν οι δύο εκλογές, αυτό λειτουργεί παραμορφωτικά για τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο των αυτοδιοικητικών εκλογών». Η «παραμόρφωση» –δηλαδή η ισοπέδωση– της τσέπης μας δεν τον αφορά. Σάμπως αυτός πληρώνει; Βασική ελπίδα της κυβέρνησης είναι να εκτονωθεί το αντικυβερνητικό μένος των πολιτών στις ευρωεκλογές, μπας και διασωθεί κανένας υποψήφιός τους στις αυτοδιοικητικές.

Το κόστος  αυτής της μικροπολιτικής απόφασης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν περιορίζεται στα 70-100 εκατ. ευρώ. Από την εμπειρία γνωρίζουμε ότι σε κάθε προεκλογική περίοδο το Δημόσιο υπολειτουργεί και η οικονομία παγώνει, αφού τα κόμματα βάζουν πολιτικά στοιχήματα και κάνουν κάθε αναμέτρηση πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές. Αυτό το κόστος στην εθνική οικονομία είναι ανυπολόγιστο, αλλά είπαμε: σάμπως θα το πληρώσει ο κ. Σκουρλέτης και οι άλλοι υπουργοί; Αυτοί το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι να κρατήσουν κάποια μετερίζια τοπικής εξουσίας.

Το αστείο όμως είναι πως ούτε αυτό θα τους βγει. Οι εντυπώσεις από τη συντριβή τους στις ευρωεκλογές θα συμπαρασύρουν κάθε υποψήφιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στις αυτοδιοικητικές, ακόμη κι εκείνους που θα είχαν ελπίδες να εκλεγούν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή