Η κοροϊδία με τις επενδύσεις

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

​​​​Διαμορφώνονται οι προοπτικές ώστε να ξαναγίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός τόπος η Ελλάδα, ένας τόπος ελκτικός για επενδύσεις» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην εταιρεία «Παπαστράτος», και αυτό που έπρεπε να αναρωτηθούν τα στελέχη της επιχείρησης είναι: «Είσαι σίγουρος ότι δεν μας κοροϊδεύει;».

Εύλογο το ερώτημα, διότι όπως καταγράφεται στο χθεσινό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει τον τόπο ελκτικό για τις επενδύσεις ο ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος –εξέχον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί σύμφωνα με το βιογραφικό του– είναι μπροστάρης στην παρεμπόδιση των εργασιών για την επένδυση, ύψους 100 εκατ. ευρώ, στην περιοχή Ερημίτης, που αφορά τη δημιουργία πολυτελούς τουριστικού θερέτρου, εξοχικών κατοικιών και μαρίνας, έπειτα από σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Σχιζοφρενικό; Ναι, αλλά με άνωθεν κάλυψη. Πριν από ενάμιση χρόνο, ο κ. Γιώργος Κυρίτσης είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο με τίτλο «Οπου δεν φτάνει η κυβέρνηση, μπορεί να πάει το κίνημα» («Αυγή» 12.12.2015). Σε αυτό «έδινε γραμμή» για τις ενέργειες του δημάρχου Κέρκυρας. Υποστήριζε ότι για τις αποκρατικοποιήσεις «η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να εφαρμόσει τη συμφωνία… Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τοπικές κοινωνίες ή η Αυτοδιοίκηση ή οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει την ίδια πορεία… Υπάρχουν (…) ένδικα μέσα, κινηματικά μέσα, διάφοροι δημοκρατικοί τρόποι για να εκφράσει κανείς ατομικά ή συλλογικά την άποψή του και να αντιπαλέψει μια “φορετή” πολιτική απόφαση. Ιδωμεν…» Βλέπουμε λοιπόν τοις πράγμασι αυτό που σημειώναμε τότε: «Ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μνημονιακός και ο κινηματικός ΣΥΡΙΖΑ αντιμνημονιακός. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίζει αποκρατικοποιήσεις και οι αυτοδιοικητικοί του ΣΥΡΙΖΑ θα τις καταψηφίζουν. Η εξουσία ολάκερη και η διαμαρτυρία χορτάτη» («Καθημερινή» 16.12.2015).

Αυτό είναι συνταγή αποτυχίας. Πατώντας σε δύο βάρκες και ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει (φαίνονται υποκριτικές οι κινητοποιήσεις των στελεχών του) και η χώρα πέφτει στο νερό. Και αυτό διότι στο τέλος δεν μετρούν τα λόγια του πρωθυπουργού, αλλά οι ενέργειες του «κινήματος»· είτε αυτές αφορούν διοικητικά εμπόδια που βάζουν δήμαρχοι και υπουργοί είτε κάποιες «επισκέψεις» του «Ρουβίκωνα».

Οπότε το ερώτημα που έπρεπε να κάνει ο πρωθυπουργός στον κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο, όταν το 2015 τον επισκέφθηκε ο πρόεδρος της «Παπαστράτος», ήταν άλλο: «Είναι σίγουρος ότι δεν τον κοροϊδεύουμε;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT