ΑΠΟΨΕΙΣ

Η χαμένη ευκαιρία της Σούδας

Διάβασα με εξαιρετικό ενδιαφέρον το άρθρο του κ. Βασίλη Νέδου («Καθημερινή», 31/8/2017) σχετικά με τη δημοσίευση (ΦΕΚ 125 Α΄/29.8.2017) των ρηματικών διακοινώσεων που αφορούν τη μονοετή μόνο ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν από το 1990.

Ως γνωστόν, η ετήσια επέκταση της ισχύος της συμφωνίας αποτελεί τυπικά αναγκαία ενέργεια που προκύπτει από το ίδιο το περιεχόμενό της. Ομως, γνωρίζουμε πλέον ότι οι ΗΠΑ είχαν προτείνει την ανανέωση της συμφωνίας με διευρυμένο χρονικό ορίζοντα, γεγονός που απαιτεί την εκ νέου έγκριση και των δύο πλευρών και μπορεί, συνεπώς, να είναι αντικείμενο νέων διαπραγματεύσεων. Οπως γράφαμε στην «Κ» της 27ης Μαΐου, η Ελλάδα επιθυμεί τη διαρκή και σθεναρή παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και έχει κάθε συμφέρον να επεκταθεί χρονικά η συγκεκριμένη συμφωνία. Ταυτόχρονα, όμως, η διαδικασία διαπραγμάτευσης που ακολούθησε την αμερικανική πρόταση αποτελούσε ιδανική ευκαιρία για να συζητηθεί το ενδεχόμενο συνδρομής των ΗΠΑ στην κάλυψη κρίσιμων και επειγόντων αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και για τη γενικότερη, ουσιαστική εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών διμερών αμυντικών σχέσεων. Προς τούτο, ήταν αναγκαίο να εκπληρωθούν δύο συνθήκες: πρώτον, η κυβέρνηση στο σύνολό της να ξεπεράσει τις ιδεοληπτικές της αγκυλώσεις και, δεύτερον, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να σταματήσει να εκμεταλλεύεται το θέμα για εντυπωσιασμούς «εσωτερικής κατανάλωσης».

Αποδείχθηκε ότι ζητούσαμε πολλά από τον κ. Καμμένο: αντί να προχωρήσει με εχεμύθεια και διακριτικότητα στις απαιτούμενες διαπραγματεύσεις, ο υπουργός επέλεξε τη συνήθη τακτική του με το να διατυμπανίζει μέσω δημοσίων δηλώσεων το ενδεχόμενο επέκτασης της συμφωνίας. Ηδη από τον Απρίλιο του 2017, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου, δήλωνε ότι γίνονταν προετοιμασίες για την υπογραφή της επέκτασης της συμφωνίας, από ένα σε πέντε έτη. Σχετική αναφορά έκανε και τον Μάιο, ενώ τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση για τα 70 χρόνια λειτουργίας του αμερικανικού Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας, ανέφερε ότι η Ελλάδα επεξεργάζεται θετικά τη χρονική παράταση της συμφωνίας για περισσότερα έτη, ότι το υπ. Εθνικής Αμυνας σε συνεργασία με τις αντίστοιχες αμερικανικές αρχές εργάζεται προς αυτό τον σκοπό και ότι σύντομα οι δύο πλευρές θα ήταν έτοιμες να υπογράψουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η δημόσια αναφορά έγινε παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είχαν ήδη από τις 19 Μαΐου καταθέσει και τυπικά επίσημη πρόταση για ανανέωση της ισχύος της συμφωνίας για χρονικό διάστημα ενός έτους. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκτιμήσεις του κ. Καμμένου αποδεικνύονται αβάσιμες και οι δεσμεύσεις του απολύτως αναξιόπιστες. Ούτε είναι η πρώτη φορά που επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας για να εξυπηρετήσει πολιτικές του σκοπιμότητες. Είναι, όμως, λυπηρό να θυσιάζονται σημαντικές ευκαιρίες ενίσχυσης των Ε.Δ. στον βωμό της πολιτικής επικοινωνίας και της δημιουργίας εντυπώσεων. Καλούμε για πολλοστή φορά τον υπ. Εθνικής Αμυνας να είναι πιο συγκρατημένος στο μέλλον, ειδικά σε θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας και των κρίσιμων εξωτερικών σχέσεων της χώρας.

* Ο κ. Θανάσης Π. Δαβάκης είναι βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας.