Οικείοι ήχοι, εικόνες από Χ.Α.

Οικείοι ήχοι, εικόνες από Χ.Α.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες ομάδα από χρυσαυγίτες επιτέθηκε και τραυμάτισε τρεις γυναίκες, ανάμεσά τους και μία δικηγόρο πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α. Το όνομά της είναι Ευγενία Κουνιάκη. Εχει σημασία να δημοσιοποιηθεί το όνομά της, γιατί τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Αψηφώντας τον κίνδυνο και τις συστηματικές απειλές των τραμπούκων, επέλεξε να δώσει μια δικαστική μάχη, δύσκολη, επώδυνη και με αβέβαιο αποτέλεσμα. Το όνομά της μέχρι χθες δεν ήταν γνωστό, παρά μόνον σε κύκλους αντιρατσιστών.

Πέρα όμως από τη γενναιότητα της Κουνιάκη, η χθεσινή ημέρα επανέφερε στο προσκήνιο τον προβληματισμό για τη δράση της Χ.Α., την αδράνεια των Αρχών και τον μιθριδατισμό της ελληνικής κοινωνίας. Το χαστούκι του Κασιδιάρη επαναλήφθηκε τόσες φορές ώστε σταμάτησε να προκαλεί αντιδράσεις. Ετσι και η βία του κόμματος εγκαθιδρύεται, τα μπουνίδια και οι κραυγές γίνονται οικείοι ήχοι και εικόνες.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, χρυσαυγίτες ματαίωσαν την παρέλαση στη Σαντορίνη, εμποδίζοντας Αλβανίδα μαθήτρια να σηκώσει την ελληνική σημαία. Οι σκηνές ήταν συγκλονιστικές με τους «αυθόρμητα οργισμένους πολίτες» που φορούσαν μπλουζάκια «Hellas Ultras» να ουρλιάζουν πάνω από τα κεφάλια ανηλίκων «Μόνο Ελληνες» (θα σηκώνουν τη σημαία). Το υπουργείο Παιδείας αρκέστηκε να καταγγείλει το επεισόδιο και να δηλώσει την πλήρη συμπαράστασή του. Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, ξυλοκοπήθηκαν άγρια Πακιστανοί στον Ασπρόπυργο από φασιστική ομάδα νεαρών, που συνδέεται με τη Χ.Α. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας προανήγγειλε «μηδενική ανοχή» στη ρατσιστική βία, αλλά, όπως αποδείχθηκε, οι δράστες ήταν γνωστοί στις Αρχές. Το είχαν ξανακάνει. Ετυχε να λάβει λίγο μεγαλύτερες διαστάσεις η υπόθεση. Αλλιώς θα περνούσε και πάλι στα ψιλά.

Διάβαζα πρόσφατα σε μια πολιτική ανάλυση ότι η Χ.Α. είναι σε αποσύνθεση, αφότου δύο βουλευτές της εγκατέλειψαν την Κ.Ο. και πως τα τάγματα εφόδου έχουν λουφάξει μετά την έναρξη της δίκης. Φοβάμαι ότι ήταν πρόωρες αυτές οι εκτιμήσεις και άκαιρα καθησυχαστικές. Ακόμη και η χθεσινή επίθεση δεν έγινε σε μια τυχαία συγκυρία – και δεν εννοώ την επέτειο από τη δολοφονία των Φουντούλη – Καπελώνη. Συνέπεσε με την έναρξη της κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων, συμπεριλαμβανομένων και πέντε πρώην μελών της. Το μήνυμα είναι σαφές: «Βουλώστε το γιατί θα πάθετε τα ίδια και χειρότερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή