Syriza statistics

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ζούσε σήμερα ο Μαρκ Τουέιν θα έλεγε πως «υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα κι αυτά που λέει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή». Δεν αναφερόμαστε μόνο στα στατιστικά στοιχεία που εκφώνησε στη Βουλή. Αυτά ήταν επιλεκτικά για να φιλοτεχνηθεί μια εικόνα μείωσης της εγκληματικότητας τα δύο τελευταία χρόνια, και η μισή αλήθεια που παρουσίασε είναι ολόκληρα fake news.

Τον Απρίλιο του 2017 (πριν η Νέα Δημοκρατία αναδείξει περαιτέρω το θέμα της ασφάλειας) η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε τα στοιχεία του 2016. Διαπίστωσε αύξηση της λεγόμενης «εγκληματικότητας του δρόμου» και μείωση της βαριάς εγκληματικότητας. Κατέγραψε περισσότερες αρπαγές τσαντών, ληστείες για κινητά τηλέφωνα και μικροποσά, σε μίνι μάρκετ, περίπτερα και πρατήρια υγρών καυσίμων, και μείωση ανθρωποκτονιών, ληστειών οικιών, καταστημάτων και διαρρήξεων. Παρατήρησε δηλαδή «μετατόπιση της εγκληματικότητας στους λεγόμενους “εύκολους στόχους” ή στόχους “χαμηλού ρίσκου”, καθώς οι ληστείες και κλοπές σε στόχους “υψηλού ρίσκου” έχουν μειωθεί» (ΕΛ.ΑΣ. 14.2.2014). Η δυναμική της κρίσης αλλάζει όλους τους κοινωνικούς δείκτες και θα χρειαστούν χρόνια μελέτης (και περισσότερα στατιστικά στοιχεία) για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Για παράδειγμα και το 2013 είδαμε «σημαντική μείωση της εγκληματικότητας σε όλες τις κατηγορίες αδικημάτων» σε σύγκριση με το 2012 (ΕΛ.ΑΣ. 14.2.2014), αλλά ο κ. Αντώνης Σαμαράς δεν είχε την προπαγανδιστική καπατσοσύνη του διαδόχου του για να το παρουσιάσει ως μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησής του.

Εκεί όμως που η προπαγάνδα του κ. Τσίπρα χτύπησε κόκκινο ήταν στην αποστροφή «είχαμε 13% λιγότερες επιθέσεις σε πολιτικά γραφεία και πολιτικά πρόσωπα τα τελευταία τρία χρόνια». Λογικό, αφού οι καλοθελητές που τον Ιούνιο του 2011 προέτρεπαν με tweets τον όχλο σε βιαιοπραγίες κατά των πολιτών («αναφορές ότι ο ΓΑΠ τρώει αυτή τη στιγμή στην ταβέρνα Σμαράγδα στην περιοχή της Πεύκης. Πίνδου 24 & Ν. Πλαστήρα, Ανω Πεύκη») έγιναν υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνουν αντισυγκεντρώσεις κατά υπουργών, όπως έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος Αγίων Αναργύρων το 2011 κατά του τότε υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου. Γενικώς, η εγκληματικότητα που τροφοδοτούσε και περιέθαλπε ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί. Ακόμη και στα Εξάρχεια, αλλά για έναν επιπλέον λόγο: Ουδείς επώνυμος πλησιάζει την περιοχή. Αν ο πρωθυπουργός δεν μας πιστεύει, ας ρωτήσει τον κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη πόσο καιρό έχει να εμφανιστεί κατά κει. Ή ας κάνει μια βόλτα και ο ίδιος…

Πάντως, υπάρχει κι ένα επιπλέον στοιχείο και είναι απορίας άξιον πώς διέλαθε την προσοχή του πρωθυπουργού. Και οι αυτοκτονίες μειώθηκαν δραστικά την περίοδο 2015-2017. Δεν είναι συντριπτικό επιχείρημα στη Βουλή;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή