Ως φαίνεται, ποιος ξέρει, αλλιώς δεν εξηγείται…

Ως φαίνεται, ποιος ξέρει, αλλιώς δεν εξηγείται…

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ​​ε μια παλιά συνέντευξη που μου είχε δώσει στην Ουάσιγκτον ο γνωστός Ελληνοαμερικανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Τζορτζ Πελεκάνος, μου έλεγε ότι για να έχει «γκελ» μια αστυνομική ιστορία, θα πρέπει να έχει γερή –σε κάθε της λεπτομέρεια– πλοκή και να μην αφήνει κενά στον αναγνώστη. Με αυτά τα δεδομένα η υπόθεση Novartis, παρά το ότι έχει εντυπωσιακό κεντρικό θέμα –την υποτίθεται δωροδοκία 11 υπουργών και δύο πρωθυπουργών–, έχει τόσο παιδαριώδη και αστήρικτη πλοκή που θα πήγαινε χωρίς πολλή σκέψη στον κάλαθο των αχρήστων του συγγραφέα του «Κουαρτέτου» και του «Βασιλιά των πεζοδρομίων».

Πώς να στηθεί αστυνομική ιστορία αξιώσεων όταν προστατευόμενος μάρτυρας-κλειδί της υπόθεσης υποστηρίζει σοβαρά ότι Ελληνας πρωθυπουργός (ο Αντ. Σαμαράς) ήταν τόσο ανόητος και απρόσεκτος ώστε να ζητήσει να του φέρουν τα χρήματα με τα οποία θα τον δωροδοκήσουν σε βαλίτσα στο Μέγαρο Μαξίμου; Μια βαλίτσα «με μοβ, κίτρινα και κόκκινα χαρτονομίσματα», την οποία με εντολή πρωθυπουργού μετέφερε, λέει, ο επικεφαλής της Novartis με το αυτοκίνητό του στο προαύλιο του πρωθυπουργικού μεγάρου. Για σκεφτείτε το: o Φρουζής να βγάζει από το πορτ-μπαγκάζ «μια κίτρινη, μοβ τροχήλατη σαμσονάιτ» και να τη σέρνει στο γραφείο του πρωθυπουργού. Προφανώς δεν θα δημιουργούσε καμία υποψία – τόσοι και τόσοι εξάλλου φέρνουν βαλίτσες καθημερινά στο Μαξίμου. Τύφλα να ’χει ο Νέσμπο, ο Πελεκάνος και ο Μάρκαρης μαζί.

Αμ το άλλο; Ακόμη ένας μάρτυρας-χρυσάφι δηλώνει ότι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος –υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Καραμανλή– δωροδοκούνταν από τη Novartis προκειμένου να «παρασύρει» τον τότε πρωθυπουργό στην έγκριση παραγγελίας μεγάλης ποσότητας εμβολίων. Αρα, σύμφωνα με την πλοκή του εγκλήματος, ενώ όλοι οι άλλοι πρωθυπουργοί μετείχαν ενεργά στη δωροδοκία τους, ο Καραμανλής όχι μόνο δεν πήρε είδηση τι πήγαινε να… σκαρώσει κάτω από τη μύτη του ο υπουργός του, αλλά τις προθέσεις του τις κατάλαβε ο –και με παραψυχολογικές ικανότητες, όπως φαίνεται– προστατευόμενος μάρτυς. Ημαρτον!

Και βέβαια τα… αποδεικτικά στοιχεία της μεγάλης αστυνομικής ιστορίας που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Οι παλιοί είναι βρώμικοι, οι νέοι καθαροί» δεν έχουν τελειωμό. Αλλος μάρτυς-τζιμάνι φτάνει να ισχυρισθεί ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα πρέπει οπωσδήποτε να τα ’ρπαξε αφού στενός του συνεργάτης, ο Δημήτρης Λιντζέρης, φέρεται να χρηματίστηκε από τη Novartis. Aδιάσειστη απόδειξη εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομικών!

Εν κατακλείδι, σε όλες τις καταθέσεις-φωτιά της υπόθεσης οι μάρτυρες δεν έχουν να εισφέρουν τίποτα άλλο για να στηρίξουν τις πρωτοφανείς κατηγορίες τους παρά μόνο ευφάνταστες διηγήσεις και διαδόσεις – άκουσαν, θεωρούν πιθανό, συμπεραίνουν, καταλήγουν, πιστεύουν, είναι λογικό, συνάγεται κ.λπ. «Είναι, ως φαίνεται, ποιος ξέρει, αλλιώς δεν εξηγείται», όπως έλεγαν παλιά στις εφημερίδες για δημοσιογραφικά κομμάτια που δεν είχαν ειρμό, αρχή και τέλος, κι άρα ήταν ακατάλληλα προς δημοσίευση.

Αντίθετα, η κυβέρνηση, φοβισμένη από τα μαζικά συλλαλητήρια για το Σκοπιανό και από την υστέρησή της στις δημοσκοπήσεις παρά το ότι τα ’δωσε όλα στους δανειστές για την οικονομία, αποφάσισε ότι η υπόθεση Novartis είναι η μεγάλη της ευκαιρία για να «ξελασπώσει» πολιτικά. Να ανατρέψει μια και καλή την πρωτιά Μητσοτάκη. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, έβαλε άρον άρον σε λειτουργία τα μεγάλα μέσα στήνοντας την επιχείρηση «λάσπη στον ανεμιστήρα».

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, όμως, για το πραγματικό σκάνδαλο της υπόθεσης, ότι οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες με πάγια ανοχή του κράτους και σε συνεργασία με χιλιάδες γιατρούς σε όλη τη χώρα κλέβουν για χρόνια τους πολίτες, κανείς δεν μιλάει. Ούτε για τον υπερδιπλασιασμό της φαρμακευτικής δαπάνης από 2,4 δισ. ευρώ το 2004 σε 5,1 δισ. ευρώ το 2009 σε ένα άγριο πάρτι κερδοσκοπίας. Μα τι λέω τώρα, εδώ έχουμε κατηγορίες για χρηματισμούς πολιτικών, με την αισχροκέρδεια κατά των πολιτών θα ασχοληθούμε;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή