Γιατί το Facebook επιστρέφει στις ρίζες

Γιατί το Facebook επιστρέφει στις ρίζες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το Facebook ήταν ακόμα μια αναδυόμενη πλατφόρμα με ελάχιστους Ελληνες χρήστες, αυτό που άκουγες στις παρέες ήταν ότι δεν χρειάζεται να μπεις εκτός κι αν ψάχνεις παλιούς συμμαθητές. Θύμιζε, δηλαδή, λίγο-πολύ, αυτό που λεγόταν και με τα πρώτα κινητά: Τι να το κάνεις αν δεν είσαι γιατρός για να σε βρίσκουν αμέσως;

Από τότε έχουν περάσει περισσότερα από 10 χρόνια και το Facebook έγινε αυτό που έγινε και ξέρω ελάχιστους που επανασυνδέθηκαν με τους συμμαθητές τους.

Τον Ιανουάριο, το σύμπαν του διαδικτυακού κολοσσού αναστατώθηκε εκ νέου. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η παρέα του «πειράζουν» τον αλγόριθμο του Facebook. Τώρα ο στόχος ήταν ξεκάθαρος: Να ελαχιστοποιηθεί η παρουσία επαγγελματιών και διαφημιζομένων και να περιοριστεί ο καταιγισμός με links (συνδέσμους) ειδησεογραφικών ή άλλων τρίτων ιστοσελίδων, με την ελπίδα το κορυφαίο μέσο κοινωνικής δικτύωσης να επιστρέψει στον παλιό, καλό του εαυτό: έμφαση, δηλαδή, στη διάδραση με τους φίλους μας, την οικογένειά μας, την ευρύτερη κοινότητα. Ηδη ένα «πειραματικό» Facebook «τρέχει» ήδη σε έξι μικρές, σχετικά, χώρες όπου το σύνολο της «εξωτερικής» πληροφόρησης διοχετεύεται σε μια παράλληλη ροή περαιτέρω εξερεύνησης (explore feed).

Οι ιθύνοντες του Facebook πρόσεξαν ότι η εξαντλητική υπερτροφοδότηση με διαφημίσεις, ειδήσεις, άρθρα πολιτικής επικαιρότητας «μόλυναν» τα timeline μας, καλλιέργησαν τοξικές σχέσεις ανάμεσα σε πρώην φίλους και, κυρίως, αποξένωσαν νεότερους χρήστες, που αναζήτησαν σε νεότερες πλατφόρμες τη χαμένη αθωότητα του παλιού Facebook.

Ενα από τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της πειραματικής μορφής του «νέου-παλιού» Facebook είναι η ραγδαία μείωση της αναγνωσιμότητας ενημερωτικών και ειδησεογραφικών ιστοσελίδων. Αυτό είναι καλό για όλους – χωρίς τον πειρασμό της δωρεάν αναπαραγωγής από το Facebook, όλο και λιγότεροι ευκαιριακοί παίκτες της ενημέρωσης (εντός κι εκτός εισαγωγικών) θα βρίσκουν λόγους για να προσποιούνται ότι «ενημερώνουν». Οσο για τους πιο «σοβαρούς», φαίνεται ότι τελειώνει μια εποχή όπου το Facebook ήταν ένας βολικός «διακομιστής». Είναι ευθύνη μας να προσελκύουμε αναγνώστες χωρίς διαμεσολαβητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή