Αλήθεια, πού πηγαίνουμε;

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βουλή ψήφισε ειδική προανακριτική επιτροπή για να αποφασίσει αν τα εμπλεκόμενα δέκα πολιτικά πρόσωπα έχουν υποπέσει σε αδικήματα ποινικά. Εχει συμβεί κι’ άλλες φορές στο παρελθόν. Με τα ίδια περίπου αποτελέσματα. Εχουν παραγραφεί λόγω της ειδικής αποσβεστικής προθεσμίας που ψηφίσθηκε στο Σύνταγμα για τους υπουργούς και τη γνωστή περαιτέρω διαδικασία. Παρακολούθησα στη Βουλή την πολιτική συζήτηση για το σκάνδαλο Νοvartis. Ημουν μεταξύ του 3% των τηλεθεατών. Αριθμός που δεν περιποιεί τιμή στο πολιτικό σύστημα, εν γένει. Ιδίως όταν διαφημίστηκε, από την κυβέρνηση, ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα. Ισως… Διαλέγετε και παίρνετε.

Τι συμπέρασμα έβγαλα, πέραν του γεγονότος ότι υπέμενα επί ώρες ένα μαρτύριο με τη θέλησή μου… Οτι το σκάνδαλο αυτό, υπαρκτό μεν, αλλά χρησιμοποιήθηκε με τρόπο πρόχειρο και επιπόλαιο, για λόγους κυρίως ψηφοθηρικούς.

Με συνεχείς παρεμβάσεις, προκλητικές, στη Δικαιοσύνη, με εισαγγελείς έτοιμους να τα δώσουν όλα, και τον ίδιο τον θεσμό να καταρρακώνεται κι’ όταν ο θεσμός της Δικαιοσύνης φθάνει σ’ αυτό το σημείο ευτέλειας, τότε δεν υπάρχει κράτος δικαίου, δεν υπάρχει δημοκρατία. Εχει μεταβληθεί σε ένα κρατικό μόρφωμα που λειτουργεί από κεκτημένη ταχύτητα, με την εκτελεστική εξουσία ν’ αποφασίζει, δηλαδή τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, για όλους και για όλα. Ετσι εξελίχθηκε και τελείωσε η συζήτηση στην Βουλή.

Με το πολύ χαμηλό επίπεδο και νομικούς ακροβατισμούς μεταβλήθηκε σ’ ένα ακόμη σόου. Μάλιστα χωρίς στοιχεία, αλλά για λόγους επικοινωνίας και λόγους που μόνο η κοντόφθαλη αντίληψη των συλλογικοτήτων που εκπροσωπούνται σ’ αυτή τη Βουλή, μπορεί να εξηγήσει. Οταν παραπέμπεται και ο κ. Πικραμμένος –άνθρωπος εντιμότατος και πρόσωπο απ’ όλους σεβαστό– με τρόπο αστείο, προκλητικό, τότε το μόνο που έχω να προσθέσω είναι: Αλίμονο στη χώρα κι αυτούς που την οδηγούν στον γκρεμό. Το ίδιο θα μπορούσα να πω για τον κ. Στουρνάρα και τον αδυσώπητο πόλεμο που υφίσταται. Και τώρα θ’ αποφασίσει η συσταθείσα επιτροπή, που πρέπει να φανεί ότι διέπεται από αντικειμενικό πνεύμα, πνεύμα δικαίου. Μα αυτό καταψηφίστηκε από τη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή. Με τρόπο συντεταγμένης ομάδας ψήφισαν και με τον ίδιο τρόπο θα ψηφίσουν. «Τι χρείαν έχομεν άλλων μαρτύρων». Αλλιώς για να χρυσώσουν το χάπι και την κατακραυγή για την περίπτωση του κ. Πικραμμένου θα γίνει, πιθανόν, μια διαφοροποίηση…

Αυτό όμως που θέλησαν να αμαυρώσουν, δηλαδή την τιμή και την υπόληψη των ανθρώπων, το πέτυχαν μέχρις ένα βαθμό. Και το πέτυχαν και έδωσαν βήμα στα καφενεία να μιλούν για «σκάνδαλο Novartis», στο οποίο εμπλέκονται πολιτικοί της άλλης πλευράς. Αυτό ήθελαν. Να διαχέεται στον ορίζοντα ότι οι μεν είναι έντιμοι και οι άλλοι άτιμοι. Ουδείς εχέφρων πιστεύει ότι αυτή η επιτροπή θα μπορούσε να κάνει αξιόλογη δικαστική διερεύνηση. Και ιδίως αντικειμενική. Εχει χαθεί προ πολλού η έξωθεν μαρτυρία και μαζί μ’ αυτή χάθηκε η ηθική της λεγόμενης Αριστεράς, αλλά χάθηκε και η ηθική, η ελάχιστη που οφείλει να διαπνέει το πολιτικό σύστημα οριζοντίως και καθέτως.

Και ένας νέος διχασμός είναι ενόψει. Που θα διαρκέσει άγνωστο για πόσο. Η αγκύλωση της καρέκλας με κάθε τίμημα, η αλαζονεία της νεότοκης εξουσίας κάνει πολύ κακό. Και ιδιαίτερα στη χώρα που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, εθνικά, οικονομικά, πολιτισμικά ιδίως. Και που θά ’πρεπε να είναι ενωμένη για την αντιμετώπισή τους. Ας όψονται όμως αυτοί στους οποίους έλαχε να κυβερνούν και να διχάζουν.

* Ο κ. Δημήτρης Χ. Παξινός είναι πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή