Τα παράσημα Τσίπρα στην ΕΛ.ΑΣ.

Τα παράσημα Τσίπρα στην ΕΛ.ΑΣ.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν μη τι άλλο, κακό timing. Την ώρα που, προχθές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξυμνούσε τη «σπουδαία δουλειά» της κυβέρνησής του στην εμβάθυνση («βάθεμα» το είπε ο ίδιος) της δημοκρατίας στην αστυνομία, την ώρα που χαιρέτιζε την υιοθέτηση μιας νέας αντίληψης από τα σώματα ασφαλείας «που δεν βασίζεται στην καταστολή, δεν έχουμε τον πολίτη απέναντί μας», οι παλαιοί σύντροφοί του της Λαϊκής Ενότητας βίωναν το αποτέλεσμα του «βαθέματος» και του «εξοβελισμού» της καταστολής, συγκρουόμενοι με τα ΜΑΤ έξω από συμβολαιογραφείο στο κέντρο της Αθήνας.

Οι εκτεταμένοι βανδαλισμοί σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας την περασμένη εβδομάδα και η συνακόλουθη κριτική προς την κυβέρνηση για στάση ανοχής απέναντι στις ποικιλώνυμες ομάδες που, πιθανότατα εξαιτίας αυτής της ανεκτικής αντιμετώπισης που είδαν ότι χαίρουν, αποφάσισαν ότι μπορούν να «επιχειρήσουν» και εκτός των σχεδόν γκετοποιημένων περιοχών πέριξ του Πολυτεχνείου και των Εξαρχείων, αναγκάζουν την κυβέρνηση σε αναδίπλωση. Ο κ. Τσίπρας παρέστη στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής και από εκεί, προκειμένου να αποκρούσει την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, θέλησε να αναδείξει τις επιτυχίες της αστυνομίας επί των ημερών του. Ωστόσο, δεδομένης της τουλάχιστον επιφυλακτικής σχέσης σημαντικής μερίδας του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των σωμάτων ασφαλείας, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τη «δική του» αστυνομία ως μια άλλη αστυνομία, χωρίς καταστολή. «Αυτό που έγινε σήμερα με την επίθεση των ΜΑΤ έξω από το συμβολαιογραφείο είναι πρωτοφανές, ακόμη και για εμάς που έχουμε ζήσει σκοτεινές και τραγικές στιγμές σε αυτή τη χώρα», ήρθε λίγο αργότερα η «απάντηση» του παλαιού συντρόφου Παναγιώτη Λαφαζάνη, σε σχέση με όσα έγιναν έξω από το συμβολαιογραφείο. Οσο κι αν υπήρχε διάθεση υπερβολής από την πλευρά του, οι εικόνες των επεισοδίων είναι εικόνες καταστολής.

Ο πρωθυπουργός ανέλαβε να υπερασπισθεί το έργο της αστυνομίας για δύο λόγους: διότι η κυβέρνηση συγκεντρώνει χαμηλή βαθμολογία από τους πολίτες όσον αφορά την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας και, κατά δεύτερον, επειδή ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας άνοιξε μέτωπο με τους υφισταμένους του, επιρρίπτοντας σε αυτούς την ευθύνη για τους βανδαλισμούς με στόχο καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Μέτωπο που ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να κλείσει, εξαίροντας το έργο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ωστόσο, όσον αφορά την καταστολή σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Για τη διενέργεια πλειστηριασμών έχει δεσμευθεί έναντι των εταίρων και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις καθιστούν μονόδρομο για την κυβέρνηση την καταστολή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή