Ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Η ​​ελευθερία είναι πολύτιμη, γι’ αυτό και ακριβή. Συνήθως κατακτάται με αίμα και ενίοτε με χρήμα. Ο πρώην γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης (που έκανε την ενδοσυριζαϊκή μεταγραφή στο «Ανεξάρτητο» Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής) δηλώνει φθηνός φιλελεύθερος. Οπως δήλωσε στο Φόρουμ των Δελφών, η κυβέρνηση ήταν πάντα υπέρ της ελευθερίας, έστω με κόστος: «Στο δίλημμα οικονομία ή πολιτική, δηλαδή φθηνός δανεισμός με πιστοληπτική γραμμή ή καθαρή έξοδος με κόστος, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει υπέρ του κόστους, υπέρ της πολιτικής “καθαρή έξοδος” με κόστος». Με άλλα λόγια, δεν ζητάει αίμα για να αποκτήσει η Ελλάδα την ελευθερία της, αλλά μόνο χρήμα. Δύο-τρεις ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο επιτόκιο δανεισμού, δηλαδή μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια επιπλέον κόστος.

Το ερώτημα όμως από τη «φιλελεύθερη» στάση της κυβέρνησης είναι απλό: ελευθερία για ποιους και με κόστος ποιων; Το δεύτερο είναι πασιφανές· το βλέπουν οι φορολογούμενοι κάθε φορά που συναλλάσσονται και όποτε τους έρχεται ένα από τα πολλά ραβασάκια της Αρχής Δημοσίων Εσόδων: ΦΠΑ 24%, Φόροι Εισοδήματος στα ύψη, ΕΝΦΙΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, Φόρος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και δεκάδες άλλα αρκτικόλεξα που σημαίνουν πολλά λεφτά. Από την τσέπη μας, φυσικά…

Αυτό μας οδηγεί στο πρώτο σκέλος του ερωτήματος: Ελευθερία για ποιους; Φυσικά όχι για τους πολίτες, για τους οποίους ο ζυγός θα γίνει βαρύτερος κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια. Η κυβέρνηση θέλει να έχει το «ελεύθερο» για να μονιμοποιήσει συμβασιούχους (έστω διά της μοριοδότησης που ανακάλυψε ο κ. Πάνος Σκουρλέτης), να αυξήσει τα πολιτικά στελέχη που διορίζει στο κράτος. Γράφαμε τις προάλλες ότι «από τους 51 γενικούς και ειδικούς γραμματείς που είχε το κράτος το 2014, τώρα –με την εμφύτευση αναπληρωτών, διοικητικών, τομεακών και λοιπών γραμματέων– έχουν φτάσει τους 152 («Θέμα» 18.2.2018)· όλοι με τα γραφεία τους και τους μετακλητούς τους. Οπως αποκάλυψε ο κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης, υπάρχουν τρεις γενικές γραμματείες περί τον πρωθυπουργό, σε κάθε μία εκ των οποίων απασχολούνται 80-85 άτομα. “Μόνο η μισθοδοσία για κάθε μία από αυτές είναι 1,5 εκατ. ευρώ. Καλύπτουν 250 κενές θέσεις και έχουν φροντίσει να έχουν άλλες 200 κενές θέσεις”».

«Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των μπαταχτσήδων» και τα φούμαρα που ακούμε περί υποτέλειας της Ελλάδας και της «ακριβής ελευθερίας» έχουν ως μόνο στόχο την αναπαραγωγή ενός συστήματος που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και τώρα μεγαλουργεί με «αριστερή μουτσούνα». Συνεπώς, όποτε ακούμε για «απελευθερώσεις» με κόστος, ας έχουμε κατά νου τη ρήση του ποιητή του «Αντισταθείτε» Μιχάλη Κατσαρού: «Ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT