80 χρoνια πριν… 14-III-1938

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ: Παρίσιοι, 13. – Ωρα 2.30 πρωινή. Σημερινά τηλεγραφήματα εκ Βιέννης αγγέλλουν ότι ολόκληρος η Αυστρία ευρίσκεται υπό την πλήρη στρατιωτικήν κατοχήν της Ραίσβερ και των συντεταγμένων ενόπλων τμημάτων των Γερμανών εθνικοσοσιαλιστών. […] Ολόκληρος ο Αυστρία παρουσιάζει όψιν γερμανικού στρατοπέδου. Εις την Βιέννην, το Λιντς, το Γκρατς, το Σάλτσμπουργκ και τας άλλας πόλεις και εις αυτάς τας κωμοπόλεις, έχουν εγκατασταθεί μεγάλα τμήματα του γερμανικού στρατού. […] Η παρουσία του στρατού αυτού εξ άλλου και η άφιξις του Χίτλερ εις την Βιέννην, επηύξησε τον ενθουσιασμόν και τη ζωηρότητα των εθνικοσοσιαλιστών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΟΥΓΚΑΣΒΙΛΙ: Εις την Τιφλίδα της Γεωργίας. Μια γρηά διπλωμένη υπό το βάρος των ετών, μπαίνει εις τον αρχαιότατον καθεδρικόν ναόν της Σιών, που είναι ακόμη όρθιος κατόπιν τόσων ετών και τόσων ταραχών, προχωρεί εις την εικόνα της Παναγίας, την ασπάζεται και αποχωρεί εις μιαν γωνίαν του ναού ψιθυρίζουσα προσευχάς, που γνωρίζει από της παιδικής της ηλικίας. Προσεύχεται υπέρ του υιού της, που είναι μακρυά, αλλά και δι’ ολόκληρον το ανθρώπινον γένος. Οι πιστοί την κυττάζουν δειλά, με σεβασμόν, αλλά και με φόβον, ενώ εκείνη αφού προσηυχήθη απομακρύνεται. Ολοι την γνωρίζουν. […] Ζη ολομόναχη συντροφιά έχουσα μόνον τας αγίας εικόνας. […] Μόλις την ιδούν να εμφανίζεται ενώπιόν των οι επίτροποι και ανώτατοι υπάλληλοι σηκώνονται όρθιοι. Ο,τι ζητήση πραγματοποιείται αμέσως. Είναι η Κατερίνα Τσουγκασβίλι, χήρα ενός παπουτσή. Η γρηά δεν γνωρίζει την Ρωσσίαν και αγνοεί τι κάμνει ο υιός της. Γνωρίζει όμως ότι έχει δύναμιν και εξουσίαν σαν Τσάρος. […] Τώρα οι επίτροποι τυφεκίζονται […] και η Κατερίνα Τσουγκασβίλι προσεύχεται υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των δολοφονηθέντων και σωτηρία της ψυχής του [υιού της] Σόσο (Ιωσήφ Στάλιν).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή