Τραμπ – Κιμ: ελπίζοντας στο ναυάγιο…

Τραμπ – Κιμ: ελπίζοντας στο ναυάγιο…

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόσφατη αποδοχή από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ της πρόσκλησης του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν για συνάντησή τους μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, χωρίς καμία σχετική δέσμευση του τελευταίου, αποτελεί στροφή 180 μοιρών του Τραμπ στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης της Βόρειας Κορέας. Η προηγούμενη σταθερή θέση του ήταν: «Καμία συνομιλία χωρίς προηγούμενη αποπυρηνικοποίηση της χώρας».

Τώρα πλέον, ο επιδιωκόμενος διάλογος του νικητή με τον ηττημένο μετατρέπεται ξαφνικά σε διαπραγμάτευση ίσων. Αυτό, δε, σε ένα πλαίσιο όπου η πολιτική Τραμπ σκληραίνει, με την αποπομπή του διαλλακτικού Ρεξ Τίλερσον από το υπουργείο Εξωτερικών και τις επαναλαμβανόμενες απειλές για ακύρωση της συμφωνίας όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Δεν μπορεί να ευθύνεται για τη στροφή μόνο η εκρηκτική και απρόβλεπτη προσωπικότητα του Τραμπ. Η βίαιη καταστροφή της πυρηνικής ικανότητας της Βόρειας Κορέας είναι αντικειμενικά αδύνατη. Επίσης, η επιλογή μιας στοχευμένης στρατιωτικής επιχείρησης θα είχε ευρύτερα τραγικές συνέπειες. Τέλος, και βασικότερον, σε παρόμοια πολεμική ενέργεια δεν θα υπήρχε νικητής. Ως εκ τούτου, πρέπει να συμπεράνουμε ότι στην αιφνιδιαστική προεδρική απόφαση επικράτησε ο ευρύτερος ορθολογισμός.

Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος προς την επίτευξη συμφωνίας που θα ανοίξει μετά την ενδεχόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα είναι μακρύς και γεμάτος εμπόδια. Πρόκειται για πολύ πιο σύνθετα από τα αντίστοιχα που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ειδικότερα:

1. Η Βόρεια Κορέα θα απαιτήσει να αναγνωριστεί άμεσα ως πυρηνική δύναμη με καθεστώς (status) αντίστοιχο αυτού της Ινδίας και του Πακιστάν.

2. Η χώρα πρέπει να τερματίσει άμεσα όλες τις πυρηνικές της δοκιμές και δραστηριότητες που εμπεριέχουν πιθανή στρατιωτική διάσταση (possible military dimension).

3. Πρέπει να γίνει άμεσα αποδεκτή η μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας και των αποθεμάτων της σε σχετικά πυρηνικά υλικά, μέσα από μια συμφωνημένη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη διαδικασία (agreed, verifiable and irreversible manner) με παράλληλη άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ και των ΗΠΑ εις βάρος της χώρας.

4. Πρέπει να αντιμετωπιστεί ο τερματισμός μέσω διεθνούς συνθήκης του πολέμου της Κορέας και η ικανοποίηση της αναμενόμενης απαίτησης της Βόρειας Κορέας για υψηλές αποζημιώσεις (reparation payments).

5. Πρέπει να δρομολογηθεί η κατοχύρωση των συμφερόντων των άμεσα εμπλεκομένων χωρών (Βόρειας και Νότιας Κορέας, Ιαπωνίας, Κίνας, Ρωσίας και ΗΠΑ) μέσα στο νέο πλαίσιο στρατηγικών ισορροπιών, στη βάση διμερών και πολυμερών συμφωνιών.

Δοθέντων του μεγέθους και της πολυπλοκότητας των ανωτέρω προκλήσεων αλλά και των ιδιόρρυθμων προσωπικοτήτων των δύο ηγετών, έμπειροι παρατηρητές ελπίζουν η συνάντησή τους να καταλήξει σε ναυάγιο. Θα ήταν το μικρότερο κακό: Θα αποφεύγονταν τουλάχιστον απροσδιόριστα επικίνδυνες εξελίξεις. Είναι πολλές οι πιθανότητες και οι δυνατότητες να προκύψει ένα τέτοιο ναυάγιο. Ο χρόνος μέχρι τον Μάιο είναι αρκετός. Θα δείξει.

* Ο δρ Παντελής Οικονόμου είναι πρώην επιθεωρητής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή