Η κομβική φετινή ΔΕΘ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαδηλώσεις για το Μακεδονικό και η αναμενόμενη σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με έντονο προεκλογικό χρώμα, αναμένεται να δώσουν τον τόνο στην 83η ΔΕΘ, αλλά το άρωμα στην πόλη για ένα δεκαήμερο θα είναι αμερικανικό.

Οι ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα καταφθάνουν στη ΔΕΘ με το βαρύ πυροβολικό του επιχειρείν και των επιτευγμάτων της τεχνολογίας έχοντας ως προπομπό τη ναυαρχίδα του 6ου στόλου «USS Mount Whitney» που θα αγκυροβολήσει στον Θερμαϊκό όσο διάστημα διαρκέσει η έκθεση. Εκτός από το υπερσύγχρονο πολεμικό πλοίο για πρώτη φορά θα έχει παρουσία στη ΔΕΘ και το Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης (NRDC) –συμμετέχει και η Ελλάδα ως μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας– το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ (LANDCOM) όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Νότιο Αιγαίο αλλά και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Οσοι διάβασαν τη γεμάτη ειδήσεις συνέντευξη στον Βασίλη Νέδο του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζέφρεϊ Πάιατ, την Κυριακή στην «Κ», διέγνωσαν το αυξημένο ενδιαφέρον των Αμερικανών για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο, όπως προκύπτει και από τα λεγόμενά του, υπερβαίνει τα αμιγώς επενδυτικά και εμπίπτει στους ευρύτερους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς. «Δεν νομίζω ότι είναι υπερβολή να πω ότι πρόκειται (σ.σ. η αμερικανική παρουσία στη ΔΕΘ) για την πιο σημαντική δράση των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα από το σχέδιο Μάρσαλ, όχι μόνο σε επίπεδο επιχειρήσεων και επενδύσεων αλλά και για τη σχέση μας σε ζητήματα ασφάλειας», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρέσβης. «Οι Αμερικανοί επέστρεψαν και μάλιστα δυναμικά», τόνισε υπογραμμίζοντας «τον ρόλο που η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη μπορούν να διαδραματίσουν ως βάση για την ευρύτερη περιοχή». Η στρατιωτική παρουσία τους στη ΔΕΘ βεβαιώνει του λόγου (του) το αληθές και είναι και ένα urbi et orbi μήνυμα με αποδέκτες πέραν των συνόρων ως προς τις επιλογές των ΗΠΑ σ’ ένα περιφερειακό περιβάλλον που μεταβάλλεται διαρκώς και επικίνδυνα.

Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί «βλέπουν» τη Βόρεια Ελλάδα, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, ως ζώνη ανάσχεσης της ρωσικής επιρροής που εξαπλώνεται διαβρωτικά προς τα Βαλκάνια και το Αιγαίο. Στο πλαίσιο βεβαίως της στρατηγικής των ΗΠΑ για ανάδειξη της Ελλάδας σε πυλώνα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η «οχύρωσή» της περνάει μέσα από την επενδυτική ενίσχυση αλλά και τη στρατιωτική αξιοποίηση των υποδομών της σε περίπτωση κλιμάκωσης κρίσεων, όπως στην Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και το Κόσοβο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή