Κρυπτονομίσματα: καινοτομία ή «φούσκα»;

Κρυπτονομίσματα: καινοτομία ή «φούσκα»;

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΑΣΩΝ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ*

Πολλαπλές χρήσεις και λύσεις

Σ​​τις παγκόσμιες  αλυσίδες εφοδιασμού, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στις κρατικές υπηρεσίες και αλλού, οι ερευνητές ψάχνουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν το blockchain για να αναβαθμίσουν τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα. Πολλοί ηγέτες της βιομηχανίας έχουν ήδη επιτύχει σημαντικά οφέλη, όπως μεγαλύτερη διαφάνεια, αυξημένη ασφάλεια, βελτιωμένη ανιχνευσιμότητα, αυξημένη αποτελεσματικότητα και ταχύτητα συναλλαγών με μείωση του κόστους, καθώς και τη δημιουργία ενός ταχύτερου και ασφαλέστερου δικτύου ηλεκτρονικών πληρωμών.

Η χρησιμότητα και η προοπτική των κρυπτονομισμάτων –που αποτελούν εφαρμογή του blockchain– έχουν αναγνωριστεί από πολλά κράτη. Η Ρωσία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, τα ΗΑΕ, η Εσθονία, η Αργεντινή και η Βενεζουέλα βασίζονται στην τεχνολογία του blockchain προκειμένου να αναπτύξουν δικά τους, κρατικά κρυπτονομίσματα, αναγνωρίζοντάς τα ως νόμιμη κατηγορία κεφαλαίου που θα αυξήσει σημαντικά τη ρευστότητα της αγοράς.

Αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Βενεζουέλα και η Ζιμπάμπουε έχουν υιοθετήσει τη χρήση των κρυπτονομισμάτων σε πολύ μεγάλο βαθμό, ειδικότερα ως ένα μέσο αποθήκευσης πλούτου και αξίας. Ενα από τα πλεονεκτήματα της χρήσης τους είναι η αντιμετώπιση του υπερπληθωρισμού που μαστίζει αυτές τις χώρες, καθιστώντας μάταιη τη συμβατική αποταμίευση.

Ενα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης των κρυπτονομισμάτων είναι η ευκολία πρόσβασης στις διαδικτυακές εφαρμογές που βασίζονται στην τεχνολογία του blockchain και σχετίζονται με οικονομικές συναλλαγές αποστολής ή λήψης χρημάτων. Σε πολλές χώρες της Αφρικής τα τραπεζικά καταστήματα είναι δυσπρόσιτα στους περισσότερους πολίτες λόγω απόστασης. Επιπλέον, λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στις αναπτυσσόμενες χώρες να δανειστούν χρήματα –απουσία ενός λειτουργικού τραπεζικού συστήματος–, δημιουργήθηκαν πολλές εφαρμογές που δίνουν δάνεια σε κρυπτονομίσματα.

Μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότερες βιομηχανίες και κράτη αναπτύσσουν νέα έργα που αξιοποιούν την τεχνολογία του blockchain και κάνουν χρήση των κρυπτονομισμάτων. Πρόκειται για σημαντικές καινοτομίες, που θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην οικονομία του μέλλοντος.

* O κ. Ιάσων Μανωλόπουλος είναι συνιδρυτής της εταιρείας επενδύσεων Dromeus Capital και συγγραφέας του βιβλίου «Το “επαχθές” χρέος της Ελλάδας».

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΤΖΕΡΑΡΝΤ*

Ενας θρίαμβος της φαντασίας

Τ​​α κρυπτονομίσματα είναι μια ιδέα που κυριεύει τη φαντασία. Το πρόβλημα είναι ότι εξαντλείται σε αυτό – είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα στο υποθετικό μέλλον παρά στο πεζό παρόν.

Οι θιασώτες τους περιγράφουν με τρομακτική έξαψη τα εκπληκτικά πράγματα που μας περιμένουν! Οταν όμως τους ζητήσεις να σου δείξουν κάτι από αυτά, αποδεικνύεται ότι είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που δεν προχώρησε ή μια ιδέα που είδαν σε μια Λευκή Βίβλο.

Ας εξετάσουμε τι ισχύει σήμερα. Τα κρυπτονομίσματα είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν. Δεν υπάρχει κάποια κεντρική εκδοτική αρχή – κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να διορθώσει τυχόν λάθη. Συχνά οι χρήστες χάνουν όλα τους τα νομίσματα εξαιτίας ενός υπολογιστικού σφάλματος. Ολα τα σφάλματα, οι κλοπές και τα χακαρίσματα είναι μη αντιστρέψιμα. Αν σε κλέψω από την άλλη άκρη του κόσμου, τα bitcoins σου είναι πλέον δικά μου.

Το bitcoin είναι διαβόητο ως το μέσο συναλλαγής των εγκληματιών – έγινε αρχικά γνωστό ως τρόπος αγοράς ναρκωτικών στο Silk Road, μια αγορά στο Dark Web. Αυτή η χρήση του είναι λιγότερο διαδεδομένη σήμερα, αλλά οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι πολύ διστακτικές απέναντι στα κρυπτονομίσματα – συνεπώς δεν είναι εύκολη η μετατροπή τους σε πραγματικά χρήματα.

Αναμφίβολα μπορεί κανείς να γίνει πλούσιος κάνοντας αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων. Για κάποιους η «φούσκα» του 2017 αποδείχθηκε εξαιρετικά προσοδοφόρα. Αλλά για κάθε δολάριο που κάποιος κέρδισε, κάποιος άλλος το έχασε – η εμπορία κρυπτονομισμάτων είναι μηδενικού αθροίσματος και μπορεί να χάσεις τα πάντα. Είναι τζόγος – όχι επενδυτική δραστηριότητα.

Επιπλέον, η αξιοπιστία των ίδιων των ανταλλακτηρίων δεν είναι δεδομένη – οι ρυθμιστικές αρχές μόλις τώρα έχουν αρχίσει να τα εξετάζουν. Τα ανταλλακτήρια δέχονται κυβερνοεπιθέσεις περίπου κάθε μήνα – με αποτέλεσμα οι «επενδύσεις» όσων τα χρησιμοποιούν να εξαφανίζονται.

Το bitcoin επίσης επιβαρύνει τι περιβάλλον, καθώς η κατανάλωση ηλεκτρισμού του ισοδυναμεί με αυτή ολόκληρων χωρών, με βασικό καύσιμο τον άνθρακα. Οι θιασώτες του δεν έχουν κάποια λειτουργική λύση γι’ αυτό.

Αν κάποιος υποστηρικτής των κρυπτονομισμάτων σάς υποσχεθεί κάτι καταπληκτικό, θυμηθείτε τα εννέα χρόνια αποτυχιών στην πρακτική εφαρμογή και ζητήστε να δείτε κάτι χειροπιαστό. Οι υποσχέσεις είναι δωρεάν.

* Ο κ. Ντέιβιντ Τζέραρντ είναι συγγραφέας του βιβλίου «Attack of the 50-foot Blockchain».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή