Η εποχή της «έξυπνης» ενέργειας ξεκίνησε

Η εποχή της «έξυπνης» ενέργειας ξεκίνησε

7' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει όλο και περισσότερο στη ζωή μας. Οι αλγόριθμοι που καθοδηγούνται από δεδομένα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας πλαισίου για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης; Πώς διασφαλίζουμε την αντανάκλαση κάποιων λειτουργιών της στο σύστημα αξιών της κοινωνίας ή μιας εταιρείας, πώς καθίστανται διαφανείς οι δυνατότητες που διαθέτει η τεχνολογία και πώς αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι που φέρνει; Στα ερωτήματα αυτά απαντά σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» ο δρ Ούλι Βέλτινγκερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Machine Intelligence Research Group και ιδρυτής και υπεύθυνος τεχνολογίας του Siemens Al Lab στη Siemens Corporate Technology, που αποτελεί τον παγκόσμιο ερευνητικό οργανισμό της Siemens. Ο δρ Βέλτινγκερ, που βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Φόρουμ Καινοτoμίας που διοργάνωσαν από κοινού το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η πρεσβεία της Γερμανίας, μιλάει στην «Κ» και για τις πρόσφατες τάσεις και προκλήσεις στον τομέα της βιομηχανικής τεχνητής νοημοσύνης και τις ευκαιρίες για την αξιοποίηση του μελλοντικού δυναμικού των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για την ενεργειακή διαχείριση.

– Πώς η τεχνητή νοημοσύνη (AI) συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της βιομηχανίας για αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα;

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) είναι η ραχοκοκαλιά, ο ακρογωνιαίος λίθος για τον τόσο αναγκαίο ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας, ο οποίος με τη σειρά του φέρνει αλλαγές στα τελικά προϊόντα με την εξατομίκευσή τους, στις διαδικασίες με την αυτοματοποίησή τους, στα συστήματα, κάνοντάς τα πιο ευέλικτα και προσαρμόσιμα στον άνθρωπο. Αυτή είναι η φύση της τεχνολογίας, ειδικά στη μηχανική μάθηση (machine learning), και αυτή την ευελιξία μπορούμε να την αξιοποιήσουμε για χάρη της βιομηχανίας, του αυτοματισμού, αλλά και για την ηλεκτροδότηση και τη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εχει προφανώς αντίκτυπο και στους ανθρώπους, οδηγώντας σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και σε αύξηση της παραγωγικότητας, που είναι πάγιος στόχος της βιομηχανίας.

– Πώς η ψηφιοποίηση αλλάζει τις διαδικασίες και δημιουργεί νέα επιχειρηματικά μοντέλα;

Η ψηφιοποίηση αλλάζει τα πάντα, κι αυτό σημαίνει ότι βλέπουμε την τεχνολογία να γίνεται όλο και πιο σημαντική και με ραγδαία αυξανόμενο ρυθμό. Οπως τα δεδομένα (data) αλλάζουν τον κόσμο, καθώς γινόμαστε μια κοινωνία δεδομένων, κι όπως οι υπολογιστές άλλαξαν την τεχνολογία. Οσον αφορά τα επιχειρηματικά μοντέλα, η ψηφιοποίηση τα άλλαξε, καθώς δεν έχουμε την παραδοσιακή σχέση προμηθευτή προς προμηθευτή, τον κατασκευαστή πρωτότυπου εξοπλισμού (OEM), τις υποδομές και την αλυσίδα εφοδιασμού, επειδή τώρα όλοι ανταγωνίζονται και συνεργάζονται με όλους. Αυτό αποτελεί οικοσύστημα και σε αυτό η ταχύτητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί η εποχή μας χαρακτηρίζεται από τον μετασχηματισμό, την κλίμακα και την ταχύτητα. Η οικοδόμηση αυτού του οικοσυστήματος αξιόπιστων εταίρων είναι ζωτικής σημασίας. Η ανοικτή καινοτομία και η οικοδόμηση δικτύων –το να φέρνουμε τα πράγματα κοντά– μας δίνουν την ταχύτητα που χρειαζόμαστε τώρα. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου το focus και η ταχύτητα είναι βασικοί στόχοι. Focus σημαίνει ότι εστιάζουμε ως εταιρείες σε αυτά που είμαστε πραγματικά καλοί. Οι άλλοι εταίροι στο οικοσύστημά μας κάνουν focus σ’ αυτό που είναι εκείνοι καλοί. Η αξιοποίηση αυτού θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε την αριστεία που θέλουμε να έχουμε στην τεχνολογία.

– Ποιες διακρίνετε ως τάσεις στην αγορά ενέργειας; Βλέπετε την επικράτηση της ηλεκτρικής ενέργειας;

Θα δούμε δύο κύριες τάσεις. Πρώτον, τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε σημαντικό βαθμό και, δεύτερον, μια στροφή όσον αφορά τη διανομή της ενέργειας σε επίπεδο παραγωγού-καταναλωτή (prosumer) και καταναλωτή, θα έχουμε ένα ενεργειακό μείγμα, αποκεντρωμένο με διάφορους τρόπους. Το να τα συνδυάσουμε αυτά μαζί θα αποτελέσει μέρος της πρόκλησης. Και για τη Siemens, αυτό σημαίνει ότι αν θέλουμε να προωθήσουμε την απεξάρτηση από τον άνθρακα, πρέπει εμείς να το ξεπεράσουμε και, αν το ξεπεράσουμε, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τεθεί σε λειτουργία ολόκληρη η διαδικασία και η αξιοποίηση της ψηφιοποίησης. Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεπεράσουμε νέες προκλήσεις, όπως: «τι κάνουμε για τη γρήγορη συντήρηση», «τι κάνουμε με την αποθήκευση, την ηλεκτρική ενέργεια», «πώς αντιμετωπίζουμε τις απαιτήσεις σε καύσιμα» και επίσης «πώς σταθεροποιούμε την ενεργειακή κατανάλωση». Αυτά αποτελούν αλλαγές όχι μόνο για την Ελλάδα. Είναι μια παγκόσμια πρόκληση. Ομως, βλέπουμε ότι έχετε αιολικά πάρκα, έχετε ηλιακή ενέργεια και έχετε λίγο άνθρακα ακόμα, οπότε έχετε κάποια κενά. Ετσι λοιπόν, έχουμε ένα σχέδιο για τη διανομή και το ενεργειακό δίκτυο και το μείγμα ενέργειας που διαθέτουμε. Η υπέρβαση αυτών των προκλήσεων είναι αυτό που έχουν να διαχειριστούν όλες οι εταιρείες που ασχολούνται με την ενέργεια, μεταξύ αυτών και η Siemens.

Η εποχή της «έξυπνης» ενέργειας ξεκίνησε-1

Oι νέες τεχνολογίες θα αλλάξουν εντελώς το 5% των θέσεων εργασίας, προειδοποιεί ο κ. Βέλτινγκερ.

– Ποιο είναι το νέο μοντέλο ενέργειας και πώς ωφελεί τον καταναλωτή και τον κλάδο;

Πρέπει να συνδυάσουμε τη διαθεσιμότητα, την οικονομική προσιτότητα (affordability) και την κατανάλωση, και πρέπει αυτό να το διασφαλίσουμε κατά την ενεργειακή μετάβαση. Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα ενδυναμώσουμε τους εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας ή πώς θα στραφούμε σε διαφορετικούς μηχανισμούς. Αυτό δεν θα συμβεί από αύριο. Θα διανύσουμε μια περίοδο μετάβασης και αυτό το μοντέλο πρέπει να είναι εφαρμόσιμο μέσα στις πραγματικές πόλεις, με τους πραγματικούς κατοίκους μιας πόλης ή σε μια χώρα ή σε μια εταιρεία. Να είναι οικονομικά προσιτό αλλά και ανθεκτικό. Και πρέπει να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: στην ηλεκτροδότηση –στην οποία διακρίνεται η Siemens– όπου και προσπαθούμε να διατηρήσουμε και να προωθήσουμε την καινοτομία. Στην αυτοματοποίηση, στη διαμόρφωση και στη σύνδεση της παραγωγής με τους καταναλωτές· και στην ψηφιοποίηση, για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της αγοράς εργασίας

– Μπορείτε να μας δώσετε παραδείγματα εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία;

– Το A.I. είναι ζωτικής σημασίας και επηρεάζει σημαντικά το εταιρικό περιβάλλον. Διαχωρίζουμε τα παραδείγματα εφαρμογής σε τρεις διαφορετικούς πυλώνες. Ο ένας αφορά τον τομέα των μεταφορών. Εκεί χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, την Α.Ι. για την οπτική παρακολούθηση. Στα συστήματα φωτογραφικών μηχανών χρησιμοποιούμε τεχνολογίες A.I. και τεχνολογίες βαθιάς εκμάθησης (Deep Learning), στο Ανόι στα φώτα της κυκλοφορίας για να δούμε πού είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Χρησιμοποιούμε A.I. στη βιομηχανία για την οπτική επιθεώρηση ποιότητας, αν υπάρχει διάβρωση σε κάποιο εξάρτημα. Χρησιμοποιούμε την A.I. σε εικονογραφήματα σε drones για να αναλύσουμε αν τα εργοτάξια είναι καλά τοποθετημένα. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την επίδραση στον άνθρωπο. Βοηθώντας στην αρχή του σχεδιασμού – όταν χρησιμοποιούμε την A.I. για να σχεδιάσουμε μέρη του αυτοκινήτου; Τι είδους ελευθερία θα μας έδινε; Αλλά και για την αλυσίδα εφοδιασμού; Αξιολογώντας τους κινδύνους για τους πελάτες, χρησιμοποιούμε συστήματα βασισμένα στην κάμερα για να εξυπηρετούμε την ποιότητα κατά την παραγωγή και την εκτύπωση μετάλλων. Με την τεχνολογία A.I. προβλέπουμε τις τιμές, ποια είναι η καλύτερη τιμή για τους πελάτες μας. Κι αυτό μπορεί να γίνει με μηχανική μάθηση (machine learning). Ο τρίτος πυλώνας είναι η αυτονομία των μηχανών. Μια σημαντική επίσης εφαρμογή είναι η μηχανική μάθηση, μέσω της δημιουργίας νευρωνικών δικτύων.

– Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας πλαισίου για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης;

– Ναι υπάρχει. Η βασική ιδέα της A.I. είναι να μετατρέψει κάθε πληροφορία που λαμβάνεται σε μια δράση στον πραγματικό κόσμο και αυτές οι ενέργειες στον πραγματικό κόσμο έρχονται με συνέπειες και οφέλη. Κάποιες λειτουργίες της Α.Ι. έχουν ένα βαθμό αποτυχίας. Πώς διασφαλίζουμε ότι αυτές οι αποτυχίες και αυτές οι συνέπειες αντανακλούν το σύστημα αξιών μας – το εταιρικό μας σύστημα ή το ανθρώπινο σύστημα αξιών μας, της πόλης μας ή της κυβέρνησής μας; Και δεδομένου ότι οι αποφάσεις και οι αλγόριθμοι που καθοδηγούνται από δεδομένα διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας – το να πάρουμε οδηγίες, να πλοηγηθούμε, να πάμε στον γιατρό, να οδηγήσουμε το αυτοκίνητο, κάνοντας βασικά τις καθημερινές μας συνήθειες. Η A.I. έχει αντίκτυπο σε πολλά μικρά κομμάτια της καθημερινότητάς μας. Τι είδους αξίες αντανακλά μια εταιρεία με βάση αυτούς τους παράγοντες επιπτώσεων; Ξεκινήσαμε λοιπόν έναν διάλογο για την ανάπτυξη του πλαισίου υπεύθυνης βιομηχανικής A.I., για να καταστήσουμε διαφανείς τις δυνατότητες που διαθέτει η τεχνολογία, και τους κινδύνους που έρχονται μαζί της. Και για να δώσουμε στους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων και στους πελάτες κατευθυντήριες γραμμές και βέλτιστες πρακτικές για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις. Η A.I. έχει τεράστια επιρροή στο λογισμικό και στα συστήματα και στα προϊόντα. Δεν είναι μόνο να βάζουμε τα σωστά δεδομένα σε ένα σύστημα, αλλά η διατήρηση ολόκληρου του κύκλου ζωής της κατάρτισης, της ανάπτυξης, της εκτέλεσης και της ενημέρωσης αυτού. Στη Siemens αναπτύξαμε ένα πλαίσιο το οποίο καλείται Siemens Responsible Industrial A.I. Αυτό το πλαίσιο καθοδηγεί τους πελάτες, τους εταίρους και τους εργαζομένους σχετικά με τις δυνατότητες, καθώς και τους κινδύνους που έχουμε στην A.I. και πώς να τους μετριάσουμε. Το θεωρούμε χρέος μας για ένα βιώσιμο μέλλον.

– Πώς πιστεύετε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει την απασχόληση;

– Υπάρχει η περίφημη σχετική μελέτη της McKinsey, η οποία λέει ότι περίπου το 50% των εργασιακών καθηκόντων θα αλλάξει λόγω της τεχνολογίας. Και το 5% των θέσεων εργασίας θα αλλάξει τελείως. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλες οι εταιρείες κι όλες οι κυβερνήσεις θέτουν την αναβάθμιση και την επανακατάρτιση ως κεντρικό στόχο. Δεν μιλάμε για αντικατάσταση των εργαζομένων. Ωστόσο, πρέπει να προσαρμοστούμε σ’ αυτά τα διαρκώς μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα, να ενημερωνόμαστε συνεχώς, να μαθαίνουμε συνεχώς για να διακρίνουμε πώς και ποια καθήκοντα θα αλλάξουν. Και αυτό μας επηρεάζει όλους. Κατά πρώτο λόγο όσους εργάζονται σε γραφείο και κατά δεύτερο τους εργάτες. H Siemens επενδύει σημαντικά ποσά προκειμένου οι άνθρωποί της είτε να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους είτε να αποκτήσουν άλλες.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή