Αλέξης Χαρίτσης στην «Κ»: Η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες

Αλέξης Χαρίτσης στην «Κ»: Η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα μέτρα λιτότητας που έρχονται ως αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί το Μαξίμου αλλά και στην υπόθεση Παππά – Μιωνή αναφέρεται ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην «Κ». Τονίζει επίσης πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν φοβάται τις πρόωρες εκλογές και κατηγορεί την κ. Γεννηματά πως λειτουργεί ως συμπλήρωμα της Ν.Δ.

– Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σίγουρος πως η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα λιτότητας;

– Η χώρα μας βρίσκεται ήδη από το φθινόπωρο του 2019 στη δίνη μιας νέας ύφεσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αντί η κυβέρνηση να το παραδεχθεί και να αναγνωρίσει τις ευθύνες της, προχωρώντας σε ένα πακέτο ουσιαστικής στήριξης της ελληνικής οικονομίας, επιδεικνύει πρωτοφανή αδράνεια και κινείται με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας». Το αποτέλεσμα είναι εμφανές: οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο και οι εργαζόμενοι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της μείωσης του μισθού τους και της απόλυσης. Η ιδιωτική κατανάλωση συρρικνώνεται, τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν, η βιωσιμότητα συνολικά της ελληνικής οικονομίας τίθεται εν αμφιβόλω. Πρόκειται για συνταγή αποτυχίας. Οι επιλογές που έχει κάνει η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τη δέσμευσή της στο πρόσφατο Eurogroup για επιστροφή σε πλεόνασμα το 2021 οδηγούν νομοτελειακά σε ένα αποτέλεσμα: μέτρα λιτότητας, μνημονιακού τύπου, επιτήρηση και κοινωνική ανασφάλεια.

– Στη συνεδρίαση της ΚΕΑ ο Αλ. Τσίπρας έβαλε ξανά στη συζήτηση το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Πιστεύετε πως είναι πιθανόν να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο;

– Την εκλογολογία τη δημιούργησε και την ανακυκλώνει το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Εμείς θεωρούμε ότι, σε συνθήκες πανδημίας και διογκούμενης ύφεσης στην οικονομία, κάλπες το φθινόπωρο συνιστούν τυχοδιωκτισμό και αναζήτηση εξόδου διαφυγής. Προφανώς, αν η κυβέρνηση, υπό το βάρος του αδιεξόδου στο οποίο εγκλωβίζεται και εγκλωβίζει και τη χώρα, προχωρήσει σε αυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται τις πρόωρες εκλογές με δεδομένο πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να υπολείπεται της Ν.Δ. κοντά στις 20 μονάδες;

– Σε καμία περίπτωση. Αλλά μιας και αναφερθήκατε στις δημοσκοπήσεις, νομίζω ότι αποτυπώνουν κάτι πολύ βαθύτερο από εφήμερες εκλογικές συμπεριφορές: την έντονη ανησυχία για την πορεία της οικονομίας και την επίγνωση ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει ως προτεραιότητα τα προβλήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αν και αυτό το εύρημα δεν δείχνει να απασχολεί τα περισσότερα ΜΜΕ, οι πολίτες σταδιακά αντιλαμβάνονται τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής. Και αυτό ούτε τα επικοινωνιακά τεχνάσματα ούτε τα 20 εκατ. ευρώ με αδιαφάνεια στα ΜΜΕ μπορούν να το αλλάξουν.

– Είστε ευχαριστημένος από τον βαθμό που το «Μένουμε Ορθιοι II» έχει γίνει γνωστό στον κόσμο;

– Αν αναφέρεστε στην κάλυψη που παρείχε η πλειονότητα των ΜΜΕ –παρότι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης–, η απάντηση είναι όχι. Θεωρώ εξαιρετικά προβληματική τη μονοφωνία στην ενημέρωση η οποία θίγει βαθύτατα την ποιότητα της δημοκρατίας μας, κάτι που θέσαμε επισήμως πρόσφατα και στο ΕΣΡ. Στην πανδημία ακούσαμε περισσότερα για τις οικογενειακές στιγμές των υπουργών από ό,τι για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του εισοδήματος εκατομμυρίων πολιτών και τη δυνατότητα της χώρας να μην ξαναβουλιάξει σε μία νέα οικονομική κρίση. Η επιτυχία ωστόσο του προγράμματός μας έγκειται στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις μας και στα πολλά μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά για την παράνοια που επικρατεί στην αγορά εργασίας και στην αδυναμία των μικρομεσαίων να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα.

– Η «απόσταση» που κράτησε ο Αλ. Τσίπρας από τον Ν. Παππά ήταν αρκετή για να ξεπεραστεί η εσωστρέφεια που προκλήθηκε στο κόμμα από το ηχητικό με τον επιχειρηματία Μιωνή;

– Τον ΣΥΡΙΖΑ απασχολούν τα προβλήματα των πολιτών που κάθε μέρα που περνάει γίνονται όλο και πιο ζωτικά. Μας χωρίζει τεράστια απόσταση από τις πρακτικές της κυβέρνησης που οδηγούν την πολιτική ζωή της χώρας στον βούρκο. Το έχουμε ξεκαθαρίσει. Δεν θα ακολουθήσουμε στην κατηφόρα αυτή.

– Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ανδρέας Ξανθός, εκφράζουν την άποψη πως «η ατζέντα των σκανδάλων δεν βοήθησε το κόμμα». Πιστεύετε πως υπήρξαν υπερβολές στο θέμα της Novartis κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;

– Μετά την πρόσφατη απόφαση των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ, αλλά και την ομολογία της εταιρείας ότι διέφθειρε και κρατικούς αξιωματούχους στην Ελλάδα, είναι αδιανόητο να αμφισβητεί κανείς την ύπαρξη του σκανδάλου Novartis. Και είναι προκλητικό το ότι η κυβέρνηση αντί να τοποθετείται επί της εξέλιξης αυτής, πανηγυρίζει υποκριτικά επιμένοντας στα περί «σκευωρίας». Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής επέμεινε στην ουσία της υπόθεσης: όλα στο φως, η λογοδοσία των υπευθύνων είναι αίτημα της κοινωνίας.

– Πώς κρίνετε τους υψηλούς τόνους που έχει χρησιμοποιήσει το ΚΙΝΑΛ για το συγκεκριμένο θέμα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ;

– Η κ. Γεννηματά κινείται στον αντίποδα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας με τις συνεχείς επιθέσεις που εξαπολύει στον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να μετατρέψει το ΚΙΝΑΛ σε ένα ιδιόμορφο κόμμα που θα μιλάει για την ανάγκη προοδευτικών λύσεων και στη συνέχεια θα λειτουργεί ως βολικό συμπλήρωμα της συντηρητικής παράταξης. Το ΚΙΝΑΛ –και ειδικά η παλιά του φρουρά–, θα έπρεπε να είναι πολύ πιο αυτοκριτικό όταν η κουβέντα αφορά πολιτικά σκάνδαλα και αθέμιτες πρακτικές. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής: όσες δυνάμεις βλέπουν την ανάγκη πολιτικής αλλαγής στη χώρα με μια σύγχρονη ατζέντα ριζοσπαστικών τομών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να αναζητήσουν προγραμματικές και πολιτικές συγκλίσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Οχι με όρους παρασκηνιακών συνεννοήσεων κορυφής, αλλά με την κοινωνία παρούσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή