Ευ. Μυτιληναίος στην «Κ»: Προτεραιότητα της ΜΕΤΚΑ τα έργα στην Ελλάδα

Ευ. Μυτιληναίος στην «Κ»: Προτεραιότητα της ΜΕΤΚΑ τα έργα στην Ελλάδα

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δυναμική είσοδο στα μεγάλα δημόσια έργα και στους νέους τομείς της οικονομίας που συνδέονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη προετοιμάζεται η Μytilineos, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού πακέτου για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την τεχνογνωσία της ΜΕΤΚΑ.

«Ξεσπιτωθήκαμε την προηγούμενη δεκαετία και στραφήκαμε στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, η εταιρεία μεγαλούργησε στις πλάτες κυρίως των θερμικών σταθμών αερίου. Διαθέτουμε σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα για να μπούμε δυναμικά στον πακέτο επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και στους τομείς της αυριανής ημέρας, της βιώσιμης ανάπτυξης», αναφέρει ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, με αφορμή τον μετασχηματισμό του τομέα σε αυτόνομη Γενική Διεύθυνση της Mytilineos, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Πέραν της κατασκευής θερμικών σταθμών και επιλεγμένων κατασκευαστικών έργων που παραδοσιακά εκτελεί ο τομέας, η δραστηριότητά του ενισχύεται πλέον με την ανάπτυξη έργων βιώσιμης ανάπτυξης. Η Μytilineos προσαρμόζει την τεχνογνωσία του τομέα έργων ΕPC-METKA στις λύσεις βιώσιμης ανάπτυξης και, παράλληλα, σχεδιάζει να συνεχίσει να αξιοποιεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην κατασκευή θερμικών μονάδων και να αναπτυχθεί περαιτέρω στον χώρο του Transmission & Distribution. Επίσης να αναπτυχθεί πολύ στοχευμένα στον χώρο των υποδομών, μέσω έργων ΣΔΙΤ και έργων που απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία, ενόψει και των μεγάλων έργων που έχουν προαγγελθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο επανεκκίνησης της οικονομίας στη μετά κορωνοϊό εποχή.

Το στρατηγικό πλάνο της εταιρείας στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης στοχεύει σε έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, υβριδικά και εκτός δικτύου ενεργειακά έργα, έργα ενεργειακής αναβάθμισης και στην εκτέλεση καινοτόμων ενεργειακών έργων (π.χ. έργα υδρογόνου). Σημαντική στην ανάπτυξη έργων διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων θα είναι η συμβολή της εταιρείας ZEOLOGIC με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που η Μytilineos  ενέταξε στο χαρτοφυλάκιό της από τις αρχές του 2019. Η ZEOLOGIC παρέχει καινοτόμους λύσεις στον τομέα επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων και αποτελεί το όχημα για την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της στον τομέα των περιβαλλοντικών έργων και της κυκλικής οικονομίας. Για τη βέλτιστη υποστήριξη του στρατηγικού πλάνου της, η εταιρεία προχωράει και σε αλλαγές στην οργανωτική της δομή με έμφαση σε τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά: ευέλικτο και αποτελεσματικό σχήμα, έμφαση στη βελτιστοποίηση του κόστους εκτέλεσης έργων, διάκριση αρμοδιοτήτων και παρακολούθηση απόδοσης και μεγιστοποίηση με τους υπόλοιπους τομείς δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Δημόσια έργα

Τα μεγάλα δημόσια έργα είναι μια αγορά στην οποία επανέρχεται η εταιρεία διεκδικώντας μερίδια υπό το νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο θα βάλει τέλος στις μεγάλες εκπτώσεις, αλλά και στις υπέρμετρες αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού των έργων. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα θέτει και όρους για τη διασφάλιση της οικονομικής κατάστασης των εταιρειών που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό και θα εξετάζει και το προηγούμενο καλής εκτέλεσης έργων, καθιστώντας το τοπίο γύρω από τις αναθέσεις μεγάλων έργων διάφανο και αξιοκρατικό. Σε αυτό το νέο περιβάλλον, η Mytilineos, έχοντας ισχυρή οικονομική θέση και με όχημα την τεχνογνωσία της ΜETKA, εισέρχεται δυναμικά προσβλέποντας σε ετήσια έσοδα για τον τομέα έργων EPC της τάξης του 1 δισ. ευρώ και σε EBITDA της τάξης των 130 εκατ. ευρώ. «Με πολύ μεγάλη αισιοδοξία και πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη μπαίνουμε δυναμικά στο θέμα των βιώσιμων λύσεων, ενώ ταυτόχρονα δηλώνουμε “παρών” στη μεγάλη προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας. Επειτα από χρόνια η εταιρεία επανέρχεται δυναμικά στην Ελλάδα, ενώ δεν θα πάψει να αξιοποιεί ευκαιρίες και στο εξωτερικό», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος. 

To ξεκίνημα

Η εταιρεία, που λειτούργησε το πρώτο εργοστάσιο βιομηχανικής παραγωγής στη Νέα Ιωνία Βόλου το 1964 και καθιερώθηκε στις σύνθετες μεταλλικές κατασκευές στην τοπική αγορά της Ελλάδας, μετεξελίχθηκε μέσα από μια διαδρομή άνω των 50 ετών σε κατασκευαστή ολοκληρωμένων έργων στις αγορές της ενέργειας και των υποδομών. Με ένα χαρτοφυλάκιο έργων που περιλαμβάνει γέφυρες, αθλητικές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό λιμένων, ορυχείων, βιομηχανικών και πετροχημικών εγκαταστάσεων, η ΜΕΤΚΑ στράφηκε από τις αρχές σχεδόν του 2000 στην ανάπτυξη μεγάλων θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, προσανατολιζόμενη κυρίως στη διεκδίκηση έργων στο εξωτερικό. Το 2016 ιδρύει τη θυγατρική ΜΕΤΚΑ ΕGN, μέσω της οποίας ανταποκρίνεται δυναμικά στις προκλήσεις της ταχέως αναπτυσσόμενης παγκόσμιας αγοράς των φωτοβολταϊκών και υβριδικών έργων. Η ΜΕΤΚΑ EGN είναι μια δυναμική εργοληπτική εταιρεία EPC για όλο το εύρος φωτοβολταϊκών έργων και εφαρμογών αποθήκευσης ενέργειας, από ηλιακά πάρκα και εφαρμογές αποθήκευσης ενέργειας μέχρι σύνθετα υβριδικά έργα, με πελατολόγιο που περιλαμβάνει μερικούς από τους κορυφαίους επενδυτές παγκοσμίως. Τα ολοκληρωμένα έργα αναφοράς ξεπερνούν το 1 GW σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Κεντρική και Νότια Αμερική και Αυστραλία, καθώς και πάνω από 100 MW έργων αποθήκευσης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Πουέρτο Ρίκο.  Ετσι, η ΜΕΤΚΑ κατάφερε την τελευταία δεκαετία να εδραιωθεί ως μια διεθνούς κύρους εταιρεία EPC (μελέτη-προμήθεια-κατασκευή) μεγάλων έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Λατινική Αμερική, καθώς και φωτοβολταϊκών και υβριδικών έργων σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική, Αμερική και Αυστραλία.

Σήμερα και ενώ από το 2017 ο τομέας έργων EPC της ΜΕΤΚΑ έχει συγχωνευθεί με τη Μytilineos, επανέρχεται στην ελληνική αγορά, για να επικεντρωθεί στα μεγάλα δημόσια έργα και στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή