Οπλοκατοχή: Η μη απαγόρευση «κερδίζει» εκλογές στις ΗΠΑ

Οπλοκατοχή: Η μη απαγόρευση «κερδίζει» εκλογές στις ΗΠΑ

Τι (δεν) πρέπει να περιμένουμε μετά την τραγωδία στο Γιουβάλντι

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το Σάντι Χουκ το 2012, στο Γιουβάλντι το 2022. Μία από τα ίδια. Με την επίκληση της αυτοάμυνας ενάντια στο έγκλημα, οι Αμερικανοί επιτρέπουν απρόσκοπτα την οπλοκατοχή, αυξάνοντας τελικά το τίμημα για την ανθρώπινη ζωή. Μοναδική λύση η νομοθετική ρύθμιση απαγόρευσης, η οποία ωστόσο προσκρούει στους εκλογικούς υπολογισμούς της συντηρητικής πτέρυγας. «Οι ψηφοφόροι της οπλοκατοχής είναι ψηφοφόροι “ενός ζητήματος” και κάθε φορά κρίνουν την εκλογική νίκη των Ρεπουμπλικανών», τονίζει στην «Κ» ο καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Duke University στις ΗΠΑ, εξειδικευμένος στο ζήτημα της οπλοκατοχής, Φίλιπ Κουκ.

Οπλοκατοχή: Η μη απαγόρευση «κερδίζει» εκλογές στις ΗΠΑ-1

– Ποιες είναι οι ρίζες της κουλτούρας της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ; Ποιο είναι το σκεπτικό της Δεύτερης Τροπολογίας του αμερικανικού συντάγματος;

– Οι περισσότεροι άνθρωποι που κατέχουν όπλα λένε ότι ο πιο σημαντικός λόγος είναι η αυτοάμυνα ενάντια στο έγκλημα. Πριν από 50 χρόνια, η ίδια ερώτηση θα έπαιρνε διαφορετική απάντηση: οι περισσότεροι ιδιοκτήτες όπλων θα έλεγαν ότι ο κύριος λόγος ήταν το κυνήγι, η σκοποβολή ή η συλλογή. Η αλλαγή στα κίνητρα αντανακλάται στους τύπους όπλων που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παλαιότερα, οι περισσότεροι αγόραζαν τουφέκια και κυνηγετικά όπλα, αλλά τώρα αγοράζουν πιστόλια. Υπάρχει σοβαρή διαμάχη σχετικά με τη Δεύτερη Τροπολογία. Υιοθετήθηκε τον 18ο αιώνα και συμπεριλήφθηκε για την προστασία των πολιτειών από τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι κρατικές και τοπικές πολιτοφυλακές ήταν σημαντικές εκείνη την εποχή.

– Επικρατεί η εντύπωση ότι το πολιτικό σύστημα στις ΗΠΑ έχει επιδείξει αδράνεια στο ζήτημα της οπλοκατοχής και των δυσμενών συνεπειών της. Ποιοι είναι οι πολιτικοί λόγοι;

Στην «Κ» ο καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Duke University στις ΗΠΑ, εξειδικευμένος στο ζήτημα της οπλοκατοχής, Φίλιπ Κουκ.

– Τα τελευταία χρόνια το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει υιοθετήσει μια θέση υπέρ των οπλών και κατά του ελέγχου. Οι σχετικά λίγες πολιτείες στις οποίες κυριαρχούν οι Δημοκρατικοί, όπως η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη, μπόρεσαν να υιοθετήσουν μέτρα ελέγχου των όπλων που κάνουν κάποια διαφορά. Στο Κογκρέσο οι Ρεπουμπλικανοί είναι σε θέση να εμποδίζουν κάθε νέα νομοθεσία, που θα ενίσχυε τη ρύθμιση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Για τους Ρεπουμπλικανούς, το θέμα της οπλοκατοχής είναι θέμα εκλογικής νίκης, καθώς ανήκουν στους ψηφοφόρους τους ψηφοφόροι «ενός ζητήματος» (κατά του ελέγχου των όπλων). Αντιθέτως, άλλοι ψηφοφόροι τους, που υποστηρίζουν κάποια ρύθμιση στο θέμα, επηρεάζονται πιο πολύ από άλλα ζητήματα.

– Με αυτό το δεδομένο, τι θεωρείτε ότι μπορεί να γίνει πρακτικά για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

– Μια απάντηση είναι ότι η αστυνομία θα πρέπει να δώσει ύψιστη προτεραιότητα στην πρόληψη της εγκληματικής χρήσης όπλων. Επί του παρόντος, τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα για τη διερεύνηση και την επίλυση εγκληματικών πυροβολισμών – επιθέσεων και ανθρωποκτονιών. Αυτό τυχαίνει να είναι το επίκεντρο της τρέχουσας έρευνάς μου.

– Θεωρείτε ότι το τελευταίο περιστατικό, στο Τέξας, είναι σε θέση να δρομολογήσει εξελίξεις; Ή θα αποδειχθεί, απλώς, ένα ακόμη περιστατικό;

– Το περιστατικό αυτό προσομοιάζει στη «σφαγή» του Σάντι Χουκ, το 2012. Παρά την τότε ισχυρή ηγεσία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, το Κογκρέσο δεν έκανε τίποτα. Οι «μπλε» πολιτείες έθεσαν ισχυρότερους ελέγχους και οι «κόκκινες» πολιτείες πήγαν προς την άλλη κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή