O βουλευτής Αχμέτ Ιλχάν στην «Κ»: Δεν υποκύπτω σε απειλές εξωθεσμικών της Θράκης

O βουλευτής Αχμέτ Ιλχάν στην «Κ»: Δεν υποκύπτω σε απειλές εξωθεσμικών της Θράκης

Ο ρόλος και η ισχύς στους κόλπους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης παραθεσμικών μηχανισμών κατευθυνόμενων από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής αναδύονται με την απόφαση της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» για «αποβολή», ως «ανεπιθύμητων» από τους κόλπους της και την κοινότητα

6' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρόλος και η ισχύς στους κόλπους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης παραθεσμικών μηχανισμών κατευθυνόμενων από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής αναδύονται με την απόφαση της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» για «αποβολή», ως «ανεπιθύμητων» από τους κόλπους της και την κοινότητα, δύο εκ των πλέον δημοφιλών πολιτικών, του βουλευτή Ροδόπης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αχμέτ Ιλχάν και του δημάρχου Ιάσμου Οντέρ Μουμίν. Ο «φετφάς» εκδόθηκε το βράδυ της Κυριακής 12 Ιουνίου, μετά και τη συνέντευξη σε τοπικό ραδιοσταθμό του κ. Ιλχάν, στην οποία αμφισβήτησε το δικαίωμα του Τούρκου προξένου Μουράτ Ομέρογλου να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Μειονότητας. Μαζί απέπεμψε και τον δήμαρχο Ιάσμου λόγω της άρνησής του να παραχωρήσει το τοπικό γήπεδο για εκδήλωση του μειονοτικού κόμματος DEP την ημέρα που ήταν προγραμματισμένο στον ίδιο χώρο πολιτιστικό φεστιβάλ του δήμου.

Τη διαγραφή φέρεται να εισηγήθηκε, κομίζοντας –όπως παγίως λειτουργεί το συγκεκριμένο όργανο– εντολή του προξενείου, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής, παράνομος μουφτής Ιμπραήμ Σερίφ και υπερψηφίστηκε από όλους τους παρόντες αιρετούς της Μειονότητας, συμπεριλαμβανομένου του βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (ο άλλος μειονοτικός βουλευτής, του ΠΑΣΟΚ εκείνος, Μπουρχάν Μπαράν, απουσίαζε). Σε μια άκρως επιθετική ανακοίνωσή της η Συμβουλευτική πληροφορεί ότι απέπεμψε τους δύο αιρετούς ως «ανεπιθύμητους», στέλνοντας το μήνυμα ότι «δεν είναι κάποιοι από εμάς, αλλά Ελληνες». Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Ιλχάν δηλώνει πως δεν υποκύπτει στις απειλές που εκτοξεύονται εναντίον του.

– Ηταν για εσάς κεραυνός εν αιθρία η διαγραφή σας από τη Συμβουλευτική Επιτροπή ή το περιμένατε;

– Στη Συμβουλευτική Επιτροπή μετέχω εκ της θέσεώς μου ως αιρετός της Μειονότητας. Σε αυτή μετέχουν όλοι οι αιρετοί της Μειονότητας, οι πρόεδροι των συλλόγων, οι θρησκευτικοί φορείς.

Από την πλευρά μου, χωρίς να απαξιώνω τη λειτουργία κανενός θεσμικού φορέα που λειτουργεί στη Θράκη στο πλαίσιο της Μειονότητας, έχω πάγια και διακηρυγμένη άποψη ότι οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού σε όλα τα επίπεδα, είτε αυτό αφορά τη Βουλή είτε την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, είναι εκείνοι που θα πρέπει να έχουν τον πρώτο και κυρίαρχο λόγο για όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που λαμβάνονται για την περιοχή μας, και για τη Μειονότητα ειδικά.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή, αν και είμαι μέλος της, δεν με κάλεσε για να ακούσει τις απόψεις μου επί των θεμάτων για τα οποία υποτίθεται με εγκαλεί. Ο τρόπος που λειτούργησε δεν προσβάλλει εμένα αλλά την ίδια τη Μειονότητα και τους 11.000 ψηφοφόρους μου των τελευταίων εκλογών, δηλαδή σχεδόν τους μισούς μειονοτικούς ψηφοφόρους του νομού Ροδόπης. Αρα, είναι εκείνοι που έλαβαν την απόφαση που θα πρέπει κάτι να εξηγήσουν σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Ειδικά αν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν σε αυτή την απόφαση περιλαμβάνονται, όπως μαθαίνω, και κάποιοι συνάδελφοι αιρετοί. Θλίβομαι πραγματικά για τη στάση τους.

– Στη δήλωσή σας μετά την αποπομπή μιλήσατε για «έντονες επιθέσεις και απειλές» που δέχεστε τον τελευταίο καιρό και οι οποίες, όπως σημειώνατε, αποτελούν την κορύφωση μιας αλληλουχίας γεγονότων που σοβούν τα τελευταία χρόνια εις βάρος σας. Μπορείτε να γίνεται πιο συγκεκριμένος;

– Μετέχω στον δημόσιο βίο από το 2004 και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στον νομό Ροδόπης αποτελώ πάντοτε μία από τις πρώτες επιλογές των συμπολιτών μου. Ολα αυτά τα χρόνια δεν δίστασα να συγκρουστώ και να έρθω σε ρήξη, προκειμένου να υπηρετήσω το δημόσιο συμφέρον και να προωθήσω τις θέσεις που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της περιοχής μου και την ευημερία των κατοίκων της.

Ομως, όπως ακριβώς τόνισα και στη δήλωσή μου, η τρίτη επανεκλογή μου μετά το 2019 προφανώς δεν άρεσε σε κάποιους κύκλους, που διαπίστωσαν ότι ο Αχμέτ Ιλχάν στηρίζει την πολιτική του ύπαρξη στη Ροδόπη στους ακατάλυτους δεσμούς του με τους απλούς πολίτες και δεν εξαρτάται από κατεστημένα που επιθυμούν να ορίζουν όπως εκείνα θέλουν την πολιτική ζωή του τόπου.

Εκείνο που δεν μου συγχωρούν οι φορείς του «μειονοτικού άξονα» είναι ότι ως βουλευτής που προέρχεται από τη Μειονότητα δεν ασχολούμαι αποκλειστικά και μόνο με θέματά της.

Μάλιστα, παρατηρήσαμε με τους συνεργάτες μου, ότι αυτή τη φορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποιοι εξωθεσμικοί κύκλοι άφησαν την απλή πολιτική κριτική και πέρασαν και σε άμεσες απειλές προς το πρόσωπό μου. Αυτά ως βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, όφειλα να τα καταγγείλω και να τα δημοσιοποιήσω. Η δημοκρατία δεν απειλείται, δεν εκφοβίζεται, δεν εκβιάζεται. Ολα στο φως!

– Η Συμβουλευτική ισχυρίζεται ότι διαπράξατε «μεγάλο σφάλμα» με το να προσπαθήσετε «να προσβάλετε τους θεσμούς και τις οργανώσεις της Μειονότητας» και να παρεκκλίνετε της γραμμής της, για πολιτικά οφέλη. Ποια είναι αυτή η γραμμή, ποιος τη χαράσσει και πού διαφωνήσατε;

– Μάλιστα. Εχει ενδιαφέρον το ερώτημά σας γιατί η κατηγορία που εκπέμπεται από κάποια μέσα ενημέρωσης και ορισμένους κύκλους της Μειονότητας προς το πρόσωπό μου, είναι ότι ακριβώς βρίσκομαι «εκτός μειονοτικού άξονα». Κατ’ αρχάς, κανένας δεν μπορεί να δώσει γραμμή σε έναν βουλευτή, που λειτουργεί με ανεξάρτητη τη συνείδησή του, βάσει Συντάγματος.

Ακόμα και στα κόμματά μας, προκειμένου να διαμορφώσουμε την τελική μας θέση που θα υποστηρίξουμε στην Ολομέλεια για βασικά νομοθετήματα, συνεδριάζουμε εξαντλητικά και ασκούμαστε στην τέχνη του διαλόγου, της δημοκρατίας, της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. «Θεόπνευστες» γραμμές που επιβάλλονται από «ανώτερους εγκεφάλους» μοιάζουν στην εποχή μας ολίγον κωμικά και εκτός λογικής.

Εκείνο το οποίο όμως δεν μου συγχωρούν οι φορείς του λεγόμενου «μειονοτικού άξονα» ή της γραμμής, όπως τη λέτε εσείς, είναι ότι ως βουλευτής που προέρχεται από τη Μειονότητα δεν ασχολούμαι αποκλειστικά και μόνο με θέματά της. Οπως καταλαβαίνετε, για όλους εκείνους που είχαν μάθει στο πρότυπο ενός μειονοτικού βουλευτή, μίζερου, φοβικού, που έκανε πολιτική με φωτογραφίες και δημόσιες σχέσεις, πράγματι είμαι «εκτός γραμμής».

– Τι θεωρείτε ότι εκφράζετε εσείς ως βουλευτής και παράγοντας της μειονότητας;

– Εκπροσωπώ τους απλούς πολίτες του μόχθου και του μεροκάματου. Μάλιστα, κάποιοι υποτιμητικά αναφερόμενοι σε μένα με αποκαλούν «βουλευτή των αγροτών». Είναι τιμή μου να είμαι βουλευτής των αγροτών σε έναν νομό που κατά 30% ζει από την αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα.

Παράλληλα, όμως, εκπροσωπώ τους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους, τους εκπαιδευτικούς, όλους εκείνους που βλέπουν τη ζωή τους να χειροτερεύει μέρα με την ημέρα.

Σέβομαι τη θρησκεία και τις θρησκευτικές ευαισθησίες των συμπολιτών μου. Προσεύχομαι μαζί τους και δεν αποφεύγω να πηγαίνω στο τζαμί όπως κάποιοι άλλοι συνάδελφοί μου, που ψάχνουν ψήφους στα τζαμιά αλλά ειρωνεύονται και υποτιμούν τις θρησκευτικές ευαισθησίες των συμπολιτών μας. Ομως είναι ξεκάθαρο ότι πρεσβεύω την αντίληψη του λαϊκού κράτους, με ξεκάθαρους ρόλους ανάμεσα στη θρησκεία και την πολιτεία, όπου θα υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στη λειτουργία τους.

Εχθρική συμπεριφορά

– Η μομφή, στη συνέντευξή σας, κατά του Τούρκου προξένου για παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα της μειονότητας φαίνεται ότι ήταν αυτή που ξεχείλισε το ποτήρι. Είναι πρακτική του συγκεκριμένου προσώπου ή αποτελεί πάγια στάση του προξενείου να ελέγχει και να χειραγωγεί τη μειονότητα;

– Ο κ. Μουράτ Ομέρογλου, χωρίς να καταλαβαίνω το γιατί, εμφάνισε μια συμπεριφορά προς το πρόσωπό μου απολύτως εχθρική, κάποιες φορές μάλιστα και υποτιμητική ακόμα και σε δημόσιους χώρους, ενώπιον των συμπολιτών μας. Από την άλλη μεριά, εμφανίζεται απόλυτα φιλικός σε κοινωνικές εκδηλώσεις με άλλα πολιτικά πρόσωπα και φροντίζει να προβάλλει αυτές τις σχέσεις του με κάθε τρόπο. Δεν είμαι εγώ εκείνος που θα του υποδείξει τι να κάνει και πώς να συμπεριφερθεί. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μου και ούτε με ενδιαφέρει. Ελπίζω να καταλαβαίνει ο ίδιος ποιος είναι ο δικός του ρόλος ως διπλωμάτη σε μια χώρα και ποιο είναι το διπλωματικό πρωτόκολλο στη βάση του οποίου οφείλει να λειτουργεί και να συμπεριφέρεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT