Ο Δ. Βιντζηλαίος στην «Κ»: Ανεξέλεγκτες οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες

Ο Δ. Βιντζηλαίος στην «Κ»: Ανεξέλεγκτες οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες

Για τις επιβαρύνσεις στο κόστος παραγωγής και τα σχέδια επέκτασης της Creta Farms μιλάει στην «Κ» ο νέος ιδιοκτήτης Δ. Βιντζηλαίος

9' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μετεξέλιξη της Creta Farms από αλλαντοβιομηχανία σε όμιλο τροφίμων με διευρυμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων σχεδιάζει ο εδώ και δύο περίπου χρόνια ιδιοκτήτης της. Ωθηση στο σχέδιο αυτό δίνει, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι η Creta Farms μετά τις μεγάλες περιπέτειες στις οποίες μπήκε το 2019 και την οδήγησαν σε εξυγίανση και αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ανέκαμψε αρκετά νωρίτερα από ό,τι προβλέπει το επιχειρηματικό σχέδιο. Για τα νέα σχέδια και τις επενδύσεις, αλλά και για την επιβάρυνση του κόστους παραγωγής μιλάει σήμερα στην «Καθημερινή» της Κυριακής ο νέος ιδιοκτήτης της Creta Farms, Δημήτρης Βιντζηλαίος, ο οποίος λέει τι έγινε στη Ρουμανία όταν μειώθηκε ο ΦΠΑ στα τρόφιμα.

– Ποια ήταν η πορεία της εταιρείας το 2021, που αποτέλεσε στην πραγματικότητα και την πρώτη πλήρη χρονιά υπό τον δικό σας έλεγχο;

– Η Creta Farms έχει ανακάμψει πλήρως και ο τζίρος της έφτασε σε επίπεδα άνω του 85% του τζίρου του 2018, που αποτελούσε την καλύτερη χρονιά της. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ και το μερίδιο αγοράς υπερβαίνει το 20%, κάτι που την κατατάσσει στη δεύτερη θέση μετά την «Υφαντής». Το EBITDA της είναι πάνω από 7,5 εκατ. ευρώ. Πρέπει να σας πω ότι τα αποτελέσματα αυτά, που βάσει του επιχειρηματικού σχεδίου το οποίο υπήρχε στη συμφωνία εξυγίανσης προβλέπονταν για τον τέταρτο χρόνο μετά τη συμφωνία, έχουν έρθει στον ενάμιση χρόνο.

– Πού οφείλεται αυτή η ταχύτερη, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις και παραδοχές του επιχειρηματικού πλάνου, ανάκαμψη;

– Το αποδίδω στο ότι ξεκίνησε κατευθείαν η δραστηριότητα με το που αναλάβαμε την εταιρεία και δεν έγινε σταδιακά η επανεκκίνηση. Είχαμε απευθείας πρόσβαση στους προμηθευτές, δεν είχαμε προβλήματα με προμήθειες και ήταν ήδη αρκετά σοβαρή η διαδικασία εξυγίανσης από την ΕΥ που είχε αναλάβει για κάποιο διάστημα πριν. Επομένως, με το που ξεκίνησε να λειτουργεί κανονικά η εταιρεία με αρκετή χρηματοδότηση και προμήθειες από τους παραγωγούς και με αρκετά μειωμένα κοστολόγια, καθώς η εταιρεία χρησιμοποιεί πολλά πράγματα του ομίλου (σ.σ. ο Δημήτρης Βιντζηλαίος κατέχει την Impala Invest με δραστηριότητα επίσης στα αλλαντικά στη Βουλγαρία και ευρύτερα στην περιοχή των Βαλκανίων), ήρθε η ανάκαμψη. Κι εμείς την περιμέναμε ίσως τον δεύτερο χρόνο, όχι τον πρώτο, όπως σχεδόν συνέβη.

– Ωστόσο, φέτος η κατάσταση υποθέτω ότι είναι αρκετά διαφορετική. Πόσο έχει επιβαρυνθεί το κόστος παραγωγής σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν και πόσο αυτό πιέζει τα περιθώρια κέρδους;

Η τιμή της γαλοπούλας έχει διπλασιασθεί και του κοτόπουλου έχει υπερδιπλασιασθεί. Η κατάσταση με το ρεύμα δεν είναι διαχειρίσιμη.

– Πιέζονται πολύ τα περιθώρια κέρδους. Η δυσκολία απάντησης σε αυτή την ερώτηση είναι ότι κανείς δεν ξέρει τι γίνεται και τι θα γίνει. Παλιά γνωρίζαμε με βάση την κατανάλωση ρεύματος τι τιμολόγιο πληρώναμε και μπορούσαμε να προϋπολογίζουμε τη σχετική δαπάνη. Τώρα κάθε μήνα πληρώνουμε διαφορετικό, υπάρχει κάποια επιδότηση που τον έναν μήνα είναι έτσι, τον άλλον αλλιώς και κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι λαμβάνει ή τι θα λάβει. Η Creta Farms κατανάλωνε και αρκετό ρεύμα και φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Οι δαπάνες πλέον είναι μη προβλέψιμες. Για παράδειγμα, ο λογαριασμός ρεύματος στο εργοστάσιο στη Σπάρτη από 25.000 ευρώ πήγε 90.000 ευρώ. Υστερα από δύο μήνες δόθηκε επιδότηση και μειώθηκε κατά 40.000 ευρώ. Προς το παρόν γράφεις έξοδα τα οποία δεν ξέρεις πώς να διαχειριστείς. Επίσης, έχουν αυξηθεί οι τιμές των πρώτων υλών. Η τιμή της γαλοπούλας έχει διπλασιασθεί, του κοτόπουλου έχει υπερδιπλασιασθεί, στο χοιρινό είμαστε λίγο πιο τυχεροί διότι οι Κινέζοι είχαν και φέτος lockdown και δεν αυξήθηκε η κατανάλωση. Δεν έχουμε ξαναδεί αυτές τις τιμές και δεν περιμέναμε αυτές τις τιμές. Και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία είχε ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες λόγω κακής σοδειάς σε κάποια προϊόντα. Μετά τον πόλεμο, όμως, η κατάσταση έγινε τελείως ανεξέλεγκτη.

– Σε τι ανατιμήσεις έχετε προχωρήσει εσείς;

– Είναι δύσκολο να περάσεις όλες τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής στις τιμές των προϊόντων. Εχουμε κάνει δύο αυξήσεις της τάξης του 4%, συνολικά δηλαδή 8%. Μοιάζουν όμως διακοσμητικές, δεδομένης της επιβάρυνσης του κόστους παραγωγής. Κανονικά θα έπρεπε να αυξηθούν οι τιμές ακόμη κατά 12%. Η αύξηση αυτή θα γίνει σταδιακά, αν και ελπίζω να μη χρειαστεί διότι προσδοκούμε να υπάρξει εξομάλυνση στις τιμές των πρώτων υλών.

– Αντιμετωπίζετε θέματα ελλείψεων και καθυστερήσεων στις παραδόσεις των πρώτων υλών;

– Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε γαλοπούλες και κοτόπουλα. Οι εταιρείες του κλάδου βεβαίως εκτιμώ ότι έχουν σημαντικά αποθέματα. Η Creta Farms δούλευε, δυστυχώς, με αποθήκη εβδομάδας. Πλέον δουλεύει με αποθήκη αρκετών μηνών. Ωστόσο, επειδή οι αποθήκες πρέπει να συντηρούνται τακτικά για να παραμένουν αποθήκες αρκετών μηνών, υπάρχουν πάλι δυσκολίες στις προμήθειες. Παραγγέλνουμε πράγματα σήμερα για να τα παραλάβουμε τον Αύγουστο. Και αναφέρομαι σε κρέατα. Σε ό,τι αφορά τα υποπροϊόντα πετρελαίου, όπως είναι τα πλαστικά, τα υλικά συσκευασίας, οι χρόνοι παράδοσης έχουν επίσης αυξηθεί πολύ. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τα μηχανήματα, το οποίο είναι απόρροια της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την πανδημία. Ετσι, ενώ προ COVID ο μέσος χρόνος παράδοσης ήταν τρεις μήνες, τώρα έχει αυξηθεί στους έξι. Μπορεί να λείπει ένας μειωτήρας ή ένα μοτέρ σε ένα μηχάνημα και να σου πουν ότι θα σου το παραδώσουν σε έναν χρόνο. Εχουμε δώσει πολλές προκαταβολές για να κάνουμε επενδύσεις, κυρίως πολλές ανακαινίσεις στο εργοστάσιο. Κι ενώ κάποια πράγματα ήταν συμφωνημένα να παραδοθούν σε τρεις μήνες, μετά μας είπαν σε έξι μήνες και τελικά μας είπαν ότι θα μας τα παραδώσουν το 2023.

– Τι επενδύσεις έχετε πραγματοποιήσει έως τώρα;

– Σήμερα έχουμε ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις. Η Creta Farms χρειάζεται πολλές ανακαινίσεις, καθώς πολλά πράγματα στις εγκαταστάσεις έμοιαζαν να είναι σταματημένα στον χρόνο. Πριν από έναν μήνα ολοκληρώθηκε καινούργια επέκταση στη μονάδα στο Ρέθυμνο. Εκκρεμούν επενδύσεις στις ζωοτροφικές μονάδες στην Πελοπόννησο και το Ρέθυμνο, καθώς και επενδύσεις σε αυτό που ονομάζεται «πράσινη ενέργεια». Εκεί θα περιμένουμε να δούμε και εάν και ποια προγράμματα επιδοτήσεων θα υπάρξουν. Ετσι, σχεδιάζουμε ήδη, υπό την έννοια ότι έχει γίνει η μελέτη και θα ξεκινήσει άμεσα, την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση βιομάζας, αξιοποιώντας τα λύματα που έχουμε στις εγκαταστάσεις. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,8 εκατ. ευρώ. Επίσης σχεδιάζουμε να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά συστήματα σε οροφές και σε κάποια οικόπεδα που έχουμε αποκτήσει πέριξ της μονάδας στο Ρέθυμνο. Η κατάσταση με το ηλεκτρικό ρεύμα, έτσι όπως είναι σήμερα, δεν είναι διαχειρίσιμη. Θέλουμε να απεξαρτηθούμε όσο μπορούμε περισσότερο από αυτό το ασταθές περιβάλλον που υπάρχει με την ηλεκτρική ενέργεια, να απεξαρτηθούμε από την κλασική μορφή ηλεκτροδότησης.

Ο Δ. Βιντζηλαίος στην «Κ»: Ανεξέλεγκτες οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες-1
Οι επενδύσεις στην Creta Farms έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Θέλουμε να στήσουμε έναν όμιλο τροφίμων με πυλώνα την αλλαντοβιομηχανία

Σε νέα κατηγορία τροφίμων ετοιμάζεται να εισέλθει η Creta Farms, ενώ ταυτόχρονα εξετάζει εξαγορές στον κλάδο των κρεάτων, αλλά πιθανώς και εταιρείες που θα ενίσχυαν το μοντέλο της καθετοποιημένης παραγωγής.
 
– Εκτός από τη μονάδα στο Ρέθυμνο διαθέτετε και εγκαταστάσεις στο Κρυονέρι. Αυτές θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως αποθήκες ή θα αξιοποιηθούν και για παραγωγή;

– Θα αξιοποιηθούν για νέα παραγωγή. Ηδη ετοιμάζουμε κάτι, ήδη έχουν έρθει μηχανήματα, θεωρώ ότι έως τον Οκτώβριο θα είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε και τις σχετικές ανακοινώσεις. Η νέα αυτή γραμμή παραγωγής θα αφορά εντελώς καινούργια κατηγορία τροφίμων και όχι  αλλαντικά. Θα πρόκειται ωστόσο για προϊόντα ψυγείου – κατάψυξης. Σε ό,τι αφορά την κατηγορία των vegan προϊόντων που ήδη έχουμε  ανακοινώσει ότι θα παράξουμε, θα τοποθετηθούν μεν τα μηχανήματα στη μονάδα της Σπάρτης (σ.σ. στο εργοστάσιο της Λακωνικής Τροφίμων), αλλά σε πρώτη φάση θα παράγονται στη μονάδα του Ρεθύμνου για λόγους οικονομίας. Οταν θα φτάσει η παραγωγή σε κάποιο μεγαλύτερο όγκο, τότε η παραγωγή τους θα μεταφερθεί στη μονάδα της Σπάρτης.
 
– Είχατε καταθέσει και προσφορά για τα «Παγωτά Δωδώνη». Για ποιον λόγο συμμετείχατε σε αυτή τη διαδικασία;

– Εμείς συνεργαστήκαμε στρατηγικά σε αυτή την πρόταση με την Coffee Island, ως κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουμε η κάθε εταιρεία με 50%. Και η κάθε εταιρεία ενδιαφερόταν για διαφορετικά κανάλια διάθεσης. Η Coffee Island έχει δίκτυο 400 σημείων πώλησης και ως Coffee Ιsland ενδιαφερόταν να έχει «Παγωτά Δωδώνη» (χύμα) και σε κάποια μικρότερα καταστήματά της να έχει ψυγεία με συσκευασμένα, τυποποιημένα παγωτά Δωδώνη. Εμάς μας ενδιαφέρει το παγωτό κυρίως για το κανάλι του HORECA (εστίαση, ξενοδοχεία) ειδικά στην Κρήτη, όπου η Creta Farms έχει ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς στον κλάδο αυτό. Θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε το προϊόν και στο κανάλι του σούπερ μάρκετ. Το σχέδιό μας προέβλεπε βεβαίως τον εξορθολογισμό του δικτύου των παγωτών Δωδώνη, αλλά και τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη κάποιων σημείων. Η διαδικασία, πάντως, έχει καθυστερήσει. Ολες οι προσφορές εκτιμώ ότι είναι γύρω στα 3,5-4 εκατ. ευρώ, 30% δηλαδή πάνω από την τιμή βίαιης εκποίησης της εταιρείας (σ.σ. στα μέσα της εβδομάδας ο κ. Βιντζηλαίος ενημερώθηκε από τις τράπεζες ότι δεν συνεχίζουν μαζί του τις διαδικασίες για τα «Παγωτά Δωδώνη»).
 
– Πρόσφατα είχατε αναφερθεί και στο ενδεχόμενο εξαγοράς εταιρείας κρεάτων που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Σε τι στάδιο βρίσκεται αυτό το σχέδιο;

– Είμαστε σε συζητήσεις με την τράπεζα και τους ιδιοκτήτες για να δούμε πώς μπορεί να προχωρήσει και εάν μπορεί να προχωρήσει. Φαίνεται πως μπορεί, είναι όμως αρκετά δύσκολο, καθώς υπάρχουν και αρκετές υποχρεώσεις της εταιρείας αυτής.
 
– Βλέπετε στον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείστε εσείς, τον κλάδο των αλλαντικών, κινήσεις συγκέντρωσης;

– Υπάρχουν μικρές τοπικές εταιρείες. Εμείς είπαμε από την αρχή ότι η Creta Farms είναι ένας πυλώνας στον οποίο θέλουμε να στήσουμε έναν όμιλο τροφίμων. Αυτό δεν σημαίνει η απόκτηση μιας ακόμη εταιρείας του κλάδου, αλλά μπορεί να είναι μια εταιρεία που να συμβάλει στην καθετοποίηση της παραγωγής. Βεβαίως σήμερα λόγω της έλλειψης ζωοτροφών και των πολύ μεγάλων ανατιμήσεων, τα χοιροστάσια είναι σε άθλια κατάσταση. Τόσο οι πτηνοτροφικές όσο και οι χοιροτροφικές μονάδες θεωρώ ότι δεν θα έχουν καλές επιδόσεις το 2022. Εκτιμώ, ωστόσο, ότι αυτή είναι μια μεταβατική χρονιά και τα πράγματα προς το τέλος του χρόνου θα ηρεμήσουν.
 
– Θα σας ενδιέφερε η εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, όπως ήταν και η παλιά Creta Farms;

– Σε κάποιο υγιέστερο Χρηματιστήριο, ίσως ναι. Σήμερα αυτή τη στιγμή δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι έχει προοπτική να ανακάμψει το ελληνικό Χρηματιστήριο και βεβαίως ως μια υγιής εταιρεία με καλούς δείκτες, σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον προκειμένου να προχωρήσει σε επεκτάσεις και εξαγορές, να έχει μια πιο άμεση χρηματοδότηση από το Χρηματιστήριο.

Εάν μειωθεί ο ΦΠΑ, όλοι θα ρίξουμε τις τιμές

– Πρόσφατα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Ι. Γιώτης, ζήτησε δημοσίως τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Ποια είναι η δική σας γνώμη;

– Θα βοηθούσε σίγουρα πάρα πολύ. Υπάρχει συγκεκριμένο παράδειγμα. Oταν η Ρουμανία μείωσε τον ΦΠΑ κατά 10 μονάδες και τα τρόφιμα υπήχθησαν στη χαμηλή κλίμακα που έχει η Ρουμανία, η κατανάλωση αυξήθηκε περίπου κατά 22%. Και βεβαίως όλη αυτή την ωφέλεια την είχε ο καταναλωτής. Ο παραγωγός σήμερα έχει γίνει αρκετά consumer driven. Εάν πέσουν 5% οι τιμές στα χοιρινά σήμερα, όλοι θα ρίξουμε τις τιμές μας. Oταν έπεσε λόγω COVID η τιμή της γαλοπούλας, όλοι ρίξαμε τις τιμές. Πάντα προσπαθείς να είσαι πιο κοντά στον καταναλωτή. Δεν υπάρχει η παλιά λογική ότι αφού ένα προϊόν έχει πιάσει μια τιμή, δεν υπάρχει λόγος η τιμή αυτή να πέσει. Αν μη τι άλλο, εάν μειωνόταν ο ΦΠΑ, δεν θα περνούσαν στην τιμή καταναλωτή όλες αυτές οι αυξήσεις του κόστους παραγωγής.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή