Προς νέο ρεκόρ ξένων επενδύσεων το 2022

Προς νέο ρεκόρ ξένων επενδύσεων το 2022

Εχουν αυξηθεί κατά 80% μέχρι στιγμής φέτος συγκριτικά με το 2021, λέει ο επικεφαλής της Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς νέο ρεκόρ εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων κινείται η χώρα, καθώς με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία του 2022 εμφανίζει άνοδο της τάξης του 80% σε σχέση με πέρυσι που αποτέλεσε επίσης ρεκόρ. Αυτό αποκαλύπτει μιλώντας στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος. Επιπλέον εξηγεί πως η προέλευση των επενδύσεων διευρύνεται και σε νέες χώρες, ενώ οι κλάδοι που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ο τουρισμός και το real estate, η ενέργεια και ειδικότερα φυσικό αέριο, ΑΠΕ και δίκτυα, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, οι υπηρεσίες υγείας και τα φάρμακα, η αγροδιατροφή, αλλά και η εφοδιαστική αλυσίδα. Ο Μαρίνος Γιαννόπουλος ανέλαβε πρόσφατα τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Enterprise Greece. Είναι οικονομολόγος, πανεπιστημιακός και κάτοχος διδακτορικού στο στρατηγικό μάνατζμεντ, εργάστηκε για χρόνια στο City του Λονδίνου ως τραπεζικό στέλεχος και σύμβουλος επιχειρήσεων, ενώ είναι διδάκτωρ του Brunel University London.

– Από ποιες χώρες και από τι είδους επενδυτές εκδηλώνεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον; Είναι οι ξένοι περισσότεροι από τους Ελληνες;

– Το 2021 η χώρα πέτυχε εντυπωσιακή αύξηση στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων της τάξης του 72,3%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι (καθαρές) εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ) στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 4,8 δισ. ευρώ (4.846 εκατ. ευρώ), έναντι 2,8 δισ. (2.813 εκατ. ευρώ) το ίδιο διάστημα του 2020. Οι εξαιρετικές επιδόσεις της χώρας μας συνεχίστηκαν και κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2022, κατά το οποίο οι ξένες άμεσες επενδύσεις ανήλθαν σε 3,5 δισ. ευρώ, σε σχέση με 1,9 δισ. το ίδιο διάστημα του 2021, παρουσιάζοντας έτσι αύξηση της τάξης του 80%. Πρόκειται για επίπεδα ρεκόρ, τα οποία επιβεβαιώνουν την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της οικονομικής εξωστρέφειας της χώρας. Εξίσου θετικό είναι το γεγονός ότι αυξάνεται και ο αριθμός των χωρών από τις οποίες δεχόμαστε αιτήματα και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις. Ετσι, εκτός από την Ευρώπη, από την οποία παραδοσιακά δεχόμασταν τα περισσότερα αιτήματα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ και χώρες της Μέσης Ανατολής. Μεγάλο τμήμα του επενδυτικού ενδιαφέροντος προέρχεται από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Κίνα, η Ιταλία, η Ρωσία, το Ην. Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Ισπανία, το Ισραήλ και το Λουξεμβούργο.

– Πού βλέπετε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών για επενδύσεις στην Ελλάδα; Γεωγραφικά και κλαδικά.

Η Ελλάδα κατέλαβε την 1η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την αύξηση του όγκου των επενδύσεων για την τριετία 2021-2023.

– Οι κλάδοι που παραδοσιακά συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον για επενδύσεις είναι ο τουρισμός και το real estate, ενώ δυναμικά κινούνται και οι τομείς ενέργειας (φυσικό αέριο, ΑΠΕ και δίκτυα), οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, οι υπηρεσίες υγείας και τα φάρμακα, η αγροδιατροφή, η εφοδιαστική αλυσίδα, τα κέντρα παροχής ενδοομιλικών υπηρεσιών-εξυπηρέτησης καταναλωτών, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι εναλλακτικές επενδύσεις, χρηματοπιστωτικά, ΑΠΕ, υποδομές ενέργειας. Επιπλέον, η στροφή της χώρας μας προς την ψηφιακή μετάβαση και την ψηφιοποίηση του κράτους και η στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, οδηγούν τα τελευταία χρόνια και σε αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στον ψηφιακό τομέα. Η Ελλάδα κατέλαβε έτσι την 1η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την αύξηση του όγκου των επενδύσεων για την τριετία 2021-2023. Εταιρείες όπως η Amazon, η Cisco, η Microsoft, η JP Morgan, η Volkswagen και η Pfizer επενδύουν σε αυτή και τη μετατρέπουν σε τεχνολογικό hub, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες προοπτικές για όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Εκτιμάται επίσης ότι οι τομείς του πολιτισμού, της δημιουργικής βιομηχανίας, της διαχείρισης του περιβάλλοντος, καθώς και των εναλλακτικών επενδύσεων θα αποτελούν σύντομα ένα μεγάλο κομμάτι των επενδύσεων που θα γίνονται στη χώρα μας.

– Θεωρείτε ολοκληρωμένο τον τρόπο με τον οποίο προωθείται το brand Ελλάδα εν γένει στο εξωτερικό; Για παράδειγμα, έχετε κοινές δράσεις με το υπουργείο Τουρισμού ή και το Μετανάστευσης για την προσέλκυση επισκεπτών, επενδυτών, ψηφιακών ομάδων, non doms κ.λπ.;

– Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η εικόνα της διεθνούς κοινότητας για την Ελλάδα ως επενδυτικού προορισμού έχει αλλάξει. Πρόσφατες διεθνείς έρευνες δείχνουν πως η πλειονότητα των επενδυτών εκτιμά πως η χώρα μας έχει κάνει τεράστια άλματα προόδου, γεγονός που την κατατάσσει πλέον ανάμεσα στους πιο ελκυστικούς προορισμούς επενδύσεων στην Ευρώπη. Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, καθώς και ο οργανωμένος και στοχευμένος σχεδιασμός δράσεων από την Enterprise Greece ενίσχυσαν το ευνοϊκό κλίμα για την ελληνική οικονομία, η οποία δείχνει εξαιρετικά σημάδια, όχι μόνο ανθεκτικότητας αλλά και δυναμικής και αυτό αντικατοπτρίζεται και στην πορεία των επενδύσεων στη χώρα μας. Να σας θυμίσω ότι στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού της οικονομικής διπλωματίας, έχει δημιουργηθεί μία ενιαία πύλη εξωστρέφειας, κατά τα πρότυπα αναπτυγμένων χωρών, για την αποτελεσματικότερη προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της χώρας και των ελληνικών επιχειρήσεων. Για τον σκοπό αυτό, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου – Enterprise Greece και η Export Credit Greece και υπάρχει άψογη συνεργασία με το δίκτυο των πρεσβειών και των γραφείων Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) σε όλο τον κόσμο.

– Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη πρόκληση βραχυπρόθεσμα και ποια μεσοπρόθεσμα;

– Πρωταρχικός στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων στρατηγικού χαρακτήρα σε όσους περισσότερους τομείς είναι εφικτό. Η περαιτέρω προώθηση των ελληνικών εξαγωγών, η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, η ανάδειξη της εγχώριας καινοτομίας, η συντεταγμένη προώθηση της εξωστρέφειας και φυσικά η ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης, αποτελούν βασικές επιδιώξεις της Enterprise Greece. Το κριτήριο της βιωσιμότητας, ωστόσο, αποτελεί κοινό ζητούμενο και τη μεγαλύτερη πρόκληση μεσομακροπρόθεσμα για όλους μας, κυβέρνηση και εμπλεκόμενους φορείς. Γιατί αυτό είναι που θα εξασφαλίσει σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα συμβάλει στην τοπική και κατ’ επέκταση στην εθνική ανάπτυξη και θα αποτελέσει στοιχείο προσέλκυσης πρόσθετων επιχειρηματικών κινήσεων και νέων επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT