«Ο,τι αποφασίσει ο λαός είναι εφικτό»

«Ο,τι αποφασίσει ο λαός είναι εφικτό»

8' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο λαός αποφασίζει. Οι πολιτικοί και τα κόμματα οφείλουν να βρουν τον πιο πρόσφορο δρόμο να εφαρμόσουν την εντολή αυτή». Με τον τρόπο αυτό τοποθετείται, στην «Κ», στο ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας με τη συμμετοχή Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως νέου επιτρόπου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει επίσης, ενόψει της προεδρικής εκλογής, ότι «ο τόπος πρέπει επιτέλους να κυβερνηθεί», καθώς λόγω των εξελίξεων στην οικονομία, αλλά και στα εθνικά θέματα, «χρειάζεται πάνω απ’ όλα σταθερότητα και ενότητα». Τονίζει ότι το πιο σημαντικό επίτευγμα της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά είναι ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αποκατέστησε τη διεθνή εικόνα της χώρας και επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα του 2014 είναι πολύ διαφορετική από την Ελλάδα του 2012.

Σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε και περιλαμβάνει τους τομείς της Μετανάστευσης, των Εσωτερικών Υποθέσεων και της Ιθαγένειας, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει πως η Ευρώπη οφείλει να προφυλάξει τα κοινά της σύνορα, με κύριο εργαλείο «να αδρανοποιήσουμε όσους επενδύουν στην παράνομη μετανάστευση».

Τέλος, αναφορικά με τις κινήσεις της Αγκυρας σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, παρατηρεί ότι «η Τουρκία χάνει την ψυχραιμία της» και υπογραμμίζει πως «η επένδυση στην ένταση δεν ωφελεί την ευρωπαϊκή της προοπτική, ούτε τα συμφέροντα της Ατλαντικής Συμμαχίας».

Ασφάλεια και αξιοπρέπεια

– Είναι πλέον φανερό ότι ο κόσμος και περισσότερο η περιοχή μας εισέρχεται σε μία περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας. Πόσο ασφαλείς πρέπει να νιώθουμε, ιδίως τη στιγμή που η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμα μία δυσχερή οικονομική πραγματικότητα;

– Θέλω να γνωρίζουν όλοι οι Ελληνες και οι Ελληνίδες ότι ούτε για μία στιγμή δεν διακυβεύθηκε η ασφάλεια και η αποτρεπτική ισχύς της χώρας μας από την οικονομική κρίση. Η Ελλάδα διαθέτει το έμψυχο υλικό και τα μέσα που μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια της πατρίδα μας. Ιδίως σε μία εποχή που σηματοδοτείται από νέες μορφές συγκρούσεων και από ένα πρωτοφανές περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας, η Ελλάδα αναδεικνύεται ως ο πιο αξιόπιστος και σταθερός εταίρος και σύμμαχος στην περιοχή για την Ευρώπη και την Ατλαντική Συμμαχία. Μία πραγματική νησίδα σταθερότητας σε μία περιοχή που έχει απωλέσει τις γεωπολιτικές σταθερές. Ως υπουργός Εξωτερικών και Αμυνας προώθησα με επιμονή τη νέα γεωπολιτική σημασία της πατρίδας μας σε κρίσιμα κέντρα λήψης αποφάσεων και οφείλω να σας πω, ότι αυτή η θέση βρίσκει ολοένα και περισσότερο γόνιμο έδαφος.

– Τι οφέλη μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από τη γεωπολιτική της σημασία σήμερα;

– Το σύγχρονο διεθνές περιβάλλον παρουσιάζει ιστορικές ευκαιρίες για τη θέση και την προοπτική της πατρίδας μας. Η Ελλάδα είναι μία νησίδα σταθερότητας για τον δυτικό κόσμο, σε μία γεωστρατηγική περιοχή αστάθειας που εκτείνεται από τη Βόρεια Αφρική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και μπορεί επίσης να συμβάλει καθοριστικά στην υπόθεση της ευρωπαϊκής ενεργειακής αυτονομίας. Οφείλουμε να μετατρέψουμε τα πολύτιμα αυτά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε μία εθνική στρατηγική, που θα προωθήσει τα εθνικά μας συμφέροντα, υποστηρίζοντας παράλληλα την οικονομική σταθερότητα και την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση του τόπου.

Κυπριακό, το «κλειδί»

– Πώς πρέπει η Ελλάδα να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις και στην επιδίωξη της Αγκυρας να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της;

– Θεωρώ ότι τον τελευταίο καιρό η Τουρκία χάνει την ψυχραιμία της, ύστερα από διαδοχικές γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόσφατα υπογράμμισε ξεκάθαρα ότι η Αγκυρα οφείλει να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Η επένδυση στην ένταση δεν ωφελεί κανένα. Δεν ωφελεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, δεν ωφελεί τα συμφέροντα της Ατλαντικής Συμμαχίας. Η Ελλάδα ύστερα από πολλές δεκαετίες διαθέτει τις συμμαχίες και τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα, που της επιτρέπουν να θωρακίσει τη θέση της και να προωθήσει τα δίκαια του κυπριακού ελληνισμού. Το Κυπριακό είναι το «κλειδί» για την επίλυση όλων των θεμάτων που αφορούν τις διμερείς σχέσεις μας, αλλά και προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

– Αναλαμβάνετε ένα χαρτοφυλάκιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που περιλαμβάνει τους τομείς της Μετανάστευσης, των Εσωτερικών Υποθέσεων και της Ιθαγένειας. Πόσο μπορεί ο Ελληνας επίτροπος για τη μετανάστευση να βοηθήσει τη χώρα να κλείσει τις πληγές της σε αυτό το τόσο κρίσιμο θέμα;

– Ως Ευρωπαίος επίτροπος πρωταρχική μου ευθύνη θα είναι η προάσπιση των αξιών και η προώθηση των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι αλήθεια ότι ανέλαβα ένα από τα πλέον κομβικά χαρτοφυλάκια για το παρόν και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Χωρίς ασφάλεια, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να επιστρέψουμε σε βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη. Χωρίς σύγχρονη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική δεν θα μπορέσουμε ποτέ να θωρακίσουμε την Ευρώπη από την εσωστρέφεια, τον φόβο και τον ρατσισμό. Η συνειδητοποίηση από όλους ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι κοινά και ότι η επίδειξη περισσότερης αλληλεγγύης προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πίεση είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή που έχουμε στην Ευρώπη, δεν θα ωφελήσει μόνο την Ελλάδα αλλά το σύνολο των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

– Είναι κίνδυνος για την Ευρώπη και την Ελλάδα τα ανεξέλεγκτα μεταναστευτικά ρεύματα; Πρέπει τελικά η Ευρώπη να στεγανοποιήσει τα σύνορά της;

– Η Ευρώπη οφείλει να προφυλάξει τα κοινά της σύνορα και να ενισχύσει έμπρακτα το αίσθημα ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών. Την ίδια στιγμή σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, αυτό που πρέπει να κάνουμε πάνω από όλα είναι να αδρανοποιήσουμε όλους όσοι επενδύουν στην παράνομη μετανάστευση. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε, μόνο εάν δημιουργήσουμε και εφαρμόσουμε για πρώτη φορά ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, που ωθεί προς τη νόμιμη μετανάστευση όσους αναζητούν ασφάλεια και πρόοδο ερχόμενοι στην Ευρώπη. Ο στόχος αυτός προϋποθέτει πιο ενεργητική ευρωπαϊκή παρουσία στις χώρες όπου περνούν τα μεταναστευτικά ρεύματα πριν φτάσουν στα ευρωπαϊκά σύνορα, καλύτερη θωράκιση των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων, αποφασιστική καταδίωξη όλων όσοι εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την απελπισία. Απαιτεί όμως και μία εξωστρεφή ευρωπαϊκή πολιτική για την προσέλκυση του ανθρώπινου δυναμικού που χρειάζεται μία ήπειρος που γερνάει δημογραφικά. Ενα είναι βέβαιο. Την ανεξέλεγκτη μετανάστευση δεν πρόκειται ποτέ να τη σταματήσουμε υψώνοντας φρούρια και τείχη. Η λεγόμενη «Ευρώπη Φρούριο», δεν είναι επιλογή. Είναι κίνδυνος και για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών. Μπορούμε όμως εφαρμόζοντας μία αληθινά ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και προασπίζοντας τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων να καταστήσουμε τη μετανάστευση σε παράγοντα ασφάλειας και ανάπτυξης για την Ευρώπη.

– Εκτός από τη γεωπολιτική αστάθεια, φαίνεται ότι και η χώρα μας εισέρχεται σε μία περίοδο έντονων πολιτικών αναταράξεων. Θα πάμε τελικά σε εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας;

– Γνωρίζετε ότι εδώ και χρόνια αναφέρομαι στην ανάγκη να έχουμε ισχυρούς θεσμούς σε αυτήν τη χώρα. Μία χώρα με ισχυρούς θεσμούς έχει συνέχεια και αποτελεσματικότητα στις πολιτικές που χαράζει. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι όμηρος κομματικών επιδιώξεων. Γι’ αυτό στις προτάσεις της επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, της οποίας προεδρεύω, προτείνουμε την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του Προέδρου και την άμεση εκλογή από τον λαό. Η όποια συζήτηση για την προεδρική εκλογή θα έπρεπε να αφορά τα χαρακτηριστικά του Προέδρου της Δημοκρατίας που χρειάζεται ο τόπος. Ενας άλλος θεσμός που οφείλουμε να σεβαστούμε στο όνομα του Συντάγματος είναι και ο θεσμός της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης. Κάτι που προϋποθέτει μόνιμο εκλογικό νόμο, συνταγματικά κατοχυρωμένο. Ο τόπος πρέπει επιτέλους να κυβερνηθεί. Η πατρίδα μας αυτές τις κρίσιμες στιγμές, τόσο για την οικονομία όσο και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, χρειάζεται πάνω από όλα σταθερότητα και ενότητα.

– Πόσο εφικτή είναι μία κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας που θα περιλαμβάνει τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ;

– Σε μία δημοκρατία εφικτό είναι ό,τι αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός. Αυτός αποφασίζει. Οι πολιτικοί και τα κόμματα οφείλουν να βρουν το πιο πρόσφορο και δημοκρατικό δρόμο να εφαρμόσουν την εντολή αυτή.

– Η θέση σας για την αναγκαιότητα της εθνικής συνεννόησης βρίσκεται σε αντίθεση με το πολωτικό πολιτικό κλίμα που βιώνουμε και με την επίσημη κομματική γραμμή. Η πρόσφατη δε επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Πεντάγωνο έδωσε αφορμή για πολλά σχόλια.

– Ως πολιτικός εδώ και χρόνια βρίσκομαι εκτός του κλίματος που θέλει την πόλωση και τη μικροπολιτική σύγκρουση. Την κομματική πόλωση την έχουμε πληρώσει ακριβά σε αυτό τον τόπο. Είναι ένας από τους παράγοντες που μας οδήγησε στην αξιακή κατάπτωση. Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε σε αυτήν τη χώρα, ότι ένας λαός 11 εκατομμυρίων, που αντιμετωπίζει τον αδυσώπητο παγκόσμιο ανταγωνισμό, δεν έχει την πολυτέλεια του διχασμού. Το στοίχημα της ενότητας είναι στοίχημα επιβίωσης για το έθνος μας. Οσον αφορά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Πεντάγωνο, ανταποκρίθηκα, εκ καθήκοντος στον θεσμικό του ρόλο ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του τετάρτου στην ιεραρχία πολιτειακού παράγοντα, τον ενημέρωσαν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων για ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας και που σίγουρα πρέπει να γνωρίζει.

Διαφορετική Ελλάδα μέσα σε δύο χρόνια

– H κυβέρνησή σας και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα την τελευταία διετία έχει κάνει αποφασιστικά βήματα για την έξοδο από την κρίση. Συμμερίζεστε την αισιοδοξία αυτή;

– Η Ελλάδα του 2014 είναι πολύ διαφορετική από την Ελλάδα του 2012. Το πιο σημαντικό επίτευγμα της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά είναι ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αποκατέστησε τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, βασική προϋπόθεση για την οικονομική σταθερότητα και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η χώρα μας το 2012 ήταν ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική οικονομική κατάρρευση και ότι ο κίνδυνος της εξόδου από την Ευρωζώνη ήταν ορατός. Μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να αναδειχθεί σε παγκόσμια πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και των διεθνών αγορών. Ολοι γνωρίζουμε ότι η ελληνική κοινωνία υποφέρει ακόμη, ότι τα φορολογικά βάρη είναι δυσβάστακτα και ότι η ελληνική οικογένεια έχει υποστεί δραματική μείωση των εισοδημάτων της. Οφείλουμε, όμως, στο όνομα της νέας γενιάς να κοιτάξουμε μπροστά. Οι βάσεις έχουν μπει για μία οικονομία που θα είναι ανταγωνιστική, θα αναπτύσσεται βιώσιμα και δεν θα εξαρτάται από τον φαύλο κύκλο της πελατειακής οικονομίας και του υπέρογκου δανεισμού, που σηματοδότησε τα μεταπολιτευτικά χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή