Χρ. Χαρπαντίδης.: Η σταθερή φορολογία θα βοηθήσει τον κλάδο καπνού να ανακτήσει μέρος των απωλειών του

Χρ. Χαρπαντίδης.: Η σταθερή φορολογία θα βοηθήσει τον κλάδο καπνού να ανακτήσει μέρος των απωλειών του

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κλάδος καπνού χρειάζεται σταθερό φορολογικό πλαίσιο προκειμένου να βρει την ισορροπία του και να μπορέσει σταδιακά να ανακτήσει μέρος των απωλειών των τελευταίων ετών, αφού μόνο το 2014 χάθηκαν έσοδα 670 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο από το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Αυτό δηλώνει στην πρώτη συνέντευξή του από την ημέρα που ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Παπαστράτος» ο κ. Χρήστος Χαρπαντίδης.

Ο νέος πρόεδρος της εταιρείας αναφέρεται στα επενδυτικά σχέδιά της, αλλά και στην εμπιστοσύνη που δείχνει η μητρική Philip Morris Ιnternational στην ελληνική θυγατρική, ώστε να αναπτυχθεί διεθνώς, με την ανάδειξη του εργοστασίου της «Παπαστράτος» ως εξαγωγικού κέντρου.

Aναλυτικά η συνέντευξη του κ. Χρήστου Χαρμπαντίδη στην «Κ» έχει ως εξής:

– Αναλάβατε πρόσφατα την ηγεσία της «Παπαστράτος», έπειτα από τρία χρόνια στα κεντρικά της Philip Morris International. Πώς βλέπετε τα πράγματα στην Ελλάδα και την πορεία της εταιρείας το 2015;

– Αν και πράγματι έλειπα από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, δεν έχασα ούτε στιγμή την επαφή μου με τη χώρα. Η κατάσταση είναι αναμφίβολα δύσκολη και γι’ αυτό χρειάζεται συντονισμός, γενναίες αποφάσεις και σκληρή δουλειά απ’ όλους μας. Είναι στιγμή ευθύνης για την ελληνική οικονομία και κοινωνία και ο καθένας μας έχει το μερίδιό του. Γι’ αυτό και η «Παπαστράτος», σε αυτό το πλαίσιο ύφεσης και διαρκούς πτώσης της νόμιμης αγοράς προϊόντων καπνού, δίνει καθημερινά μάχη με σκληρή δουλειά, αλλά και στρατηγικές κινήσεις, όπως ο εξαγωγικός προσανατολισμός του εργοστασίου μας. Πιστεύω ότι ο ρόλος της «Παπαστράτος» είναι να οδηγεί την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Το αποδείξαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Εχουμε τα συστατικά αυτού που χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή: πόρους, εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, όραμα, σχέδια για να τα καταφέρουμε και, αν σταθεροποιηθεί η οικονομία και βοηθήσει το περιβάλλον, το μέλλον μόνο καλύτερο μπορεί να είναι.

– Είστε ικανοποιημένος από την πάταξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

– Η καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων είναι προτεραιότητά μας και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που είναι προτεραιότητα και της κυβέρνησης, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του αρμοδίου γενικού γραμματέα κατά της Διαφθοράς, κ. Βασιλειάδη, ο οποίος χαρακτήρισε το λαθρεμπόριο «βόμβα στην καρδιά του συστήματος» και δήλωσε ότι θέλει την καπνοβιομηχανία δίπλα στην πολιτεία με ουσιαστική γνώμη και βοήθεια. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί το λαθρεμπόριο είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα και προκειμένου να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά, χρειάζεται εύρος δράσεων και, απαραιτήτως, πολιτική βούληση και εγρήγορση. Εμείς έχουμε προτείνει ενέργειες για την αντιμετώπισή του και πλέον εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε μία ευρεία σύμπραξη με τις άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου για να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί. Είμαι βέβαιος ότι αν δουλέψουμε όλοι μαζί –κράτος, βιομηχανία και εμπόριο– θα καταφέρουμε να περιορίσουμε σημαντικά το πρόβλημα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μας πλήττει όλους: δημιουργεί σημαντικό έλλειμμα στα δημόσια έσοδα που καλούνται να καλύψουν οι Ελληνες φορολογούμενοι, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας, αφού παράνομα προϊόντα διακινούνται κυρίως από εγκληματικές οργανώσεις και πλήττει ολόκληρη τη νόμιμη εφοδιαστική αλυσίδα – από τον καπνοκαλλιεργητή μέχρι τον περιπτερούχο.

– Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πρόγραμμα της «Παπαστράτος» για την τρέχουσα χρήση;

– Εχουμε σχεδιάσει ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό πλάνο, που υλοποιούμε με συνέπεια παρά τις αντιξοότητες, με τη στήριξη της μητρικής μας εταιρείας, πιστεύοντας στις δυνατότητες της χώρας. Εχετε ήδη δει σημαντικές στρατηγικές κινήσεις, όπως το Σύμφωνο Συνεργασίας για την αγορά ανατολικών καπνών, τη μετατροπή των αποθηκών του Αγρινίου σε πανευρωπαϊκό logistics hub καπνών ανατολικού τύπου της ΡΜΙ και τη μετατροπή του εργοστασίου μας σε εξαγωγικό κέντρο. Ολοκληρώνουμε, επίσης, το τελευταίο μεγάλο έργο, ύψους 25 εκατ. ευρώ, με την εγκατάσταση επτά νέων μηχανών, καθώς και μιας υπερσύγχρονης μονάδας επεξεργασίας καπνού. Σύντομα θα μπορούμε να πούμε και περισσότερα για τα επενδυτικά μας σχέδια.

– Σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει για πολλοστή φορά την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα ως ισοδύναμο μέτρο, τι επιπτώσεις θα έχει για τον κλάδο;

– Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι οι συνεχείς και υπέρμετρες αυξήσεις της φορολογίας καπνικών προϊόντων των τελευταίων χρόνων όχι μόνο δεν οδήγησαν σε αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά καταστρέφουν σιγά σιγά και ολόκληρο τον κλάδο των καπνικών. Είναι ενδιαφέρον ότι ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα έσοδα κ. Αλεξιάδης, έχει αναφερθεί στο πρόβλημα, παρουσιάζοντας την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα ως παράδειγμα αναποτελεσματικής φορολογίας, όπου τα έσοδα όχι απλώς δεν βελτιώθηκαν, αλλά, αντιθέτως, μειώθηκαν και μάλιστα δραματικά.

Αυτό αποδεικνύεται από τη σκληρή πραγματικότητα. Επτά αυξήσεις φόρου στα καπνικά από το 2010 είχαν ως αποτέλεσμα η νόμιμη αγορά να χάσει το 50% του μεγέθους της, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων να αυξηθεί δραματικά στο 21% της συνολικής κατανάλωσης και οι απώλειες στα δημόσια έσοδα από αυτό να ανέρχονται στα 670 εκατ. ευρώ το 2014. Επιπλέον, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ύφεση της οικονομίας, 10.000 περίπτερα και ψιλικά, δηλαδή το 1/3 του συνόλου, έκλεισαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή