Αναλύοντας τους ηγέτες που ξεχωρίζουν

Αναλύοντας τους ηγέτες που ξεχωρίζουν

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάληψη μεγάλων ρίσκων και η θαρραλέα ηγεσία είναι αναγκαία προαπαιτούμενα για την αναζωογόνηση οργανισμών όπως η ελληνική δημόσια διοίκηση: αυτή είναι η εκτίμηση του Ρόμπερτ Ντιλτς, συγγραφέα και συμβούλου κορυφαίων πολυεθνικών επιχειρήσεων και οργανισμών ανά τον κόσμο.

Ο κ. Ντιλτς, ειδήμων στη μελέτη του τρόπου σκέψης ιδιοφυών ατόμων, θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ανάλυσή του για τα στοιχεία της προσωπικότητας που κάνουν κάποιους ηγέτες επιχειρήσεων να ξεχωρίζουν. Στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα συντονίσει μια διήμερη διαδραστική ημερίδα (Signature Class) με τίτλο «Next Generation Entrepreneurs – The Difference that makes the Difference». Με την ευκαιρία της επίσκεψής του, απάντησε μέσω email σε ερωτήσεις της «Κ».

Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για έναν ηγέτη που επιχειρεί να αλλάξει την κουλτούρα ενός προβληματικού οργανισμού, εντοπίζει τέσσερα κρίσιμα προσόντα: «Πρέπει να εκφράζει ένα όραμα, να εμπνέει και να κινητοποιεί τον κόσμο, να ενθαρρύνει την ομαδική δουλειά, αλλά και να αποτελεί παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Αυτά τα προσόντα έχουν μοντελοποιηθεί ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του Success Factor Modelling σε εγχειρήματα ηγεσίας και αλλαγής κουλτούρας σε μεγάλους οργανισμούς όπως η Apple, η Microsoft, η Fiat, η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ιταλίας, η IBM, η Παγκόσμια Τράπεζα, το National Healthcare Group της Σιγκαπούρης και η Διεθνής Ομοσπονδία Οικογενειακού Προγραμματισμού».

To Success Factor Modelling, εξηγεί, είναι μια μεθοδολογία που επιχειρεί να «ταυτοποιήσει, να κατανοήσει και να εφαρμόσει τους ζωτικούς παράγοντες επιτυχίας που κινητοποιούν εξαίρετα άτομα, ομάδες και οργανισμούς». Η μέθοδος, ισχυρίζεται, «παρέχει σε εταιρείες, ομάδες και άτομα έναν συνολικό οδικό χάρτη προς την επιτυχία, ξεκινώντας από τη νοοτροπία».

Ποια είναι λοιπόν τα συστατικά στοιχεία της νοοτροπίας του κορυφαίου επιχειρηματικού ηγέτη; Σε τι βαθμό είναι χαρακτηριστικά που μπορεί να διδαχθεί κάποιος;

«To Success Factor Modelling έχει ταυτοποιήσει πέντε χαρακτηριστικά των ασυνήθιστα επιτυχημένων: πάθος, όραμα, αποστολή, φιλοδοξία και πίστη» απαντά. «Το πάθος του καθενός προκύπτει από την απάντηση στο ερώτημα: Τι αγαπάς να κάνεις; Το όραμα είναι η διοχέτευση του πάθους προς τα έξω. Οπως έχει παρατηρήσει ο Μπράιαν Τρέισι, συγγραφέας του βιβλίου “The Psychology of Achievement”, “όλοι οι επιτυχημένοι άνδρες και γυναίκες έχουν μεγάλα όνειρα. Φαντάζονται πώς θα μπορούσε να είναι το μέλλον, στην ιδεατή του μορφή, και εργάζονται καθημερινά για την υλοποίηση αυτού του μακρινού οράματος”».

Η έννοια της αποστολής, συνεχίζει ο κ. Ντιλτς, συνδέει το πάθος με το όραμα: «Είναι η ξεχωριστή συμβολή ή συνεισφορά ενός ατόμου ή οργανισμού στην υλοποίηση ενός συγκεκριμένου οράματος. Η αποστολή, σε τελική ανάλυση, αφορά την υπηρεσία ενός σκοπού μεγαλύτερου από τον εαυτό μας. Αυτό είναι που συχνά κινητοποιεί ασυνήθιστα επιτυχημένα άτομα να αναλαμβάνουν μεγάλα ρίσκα και να επενδύουν φαινομενικά υπεράνθρωπα πολλή ενέργεια σε αυτό που κάνουν». Η φιλοδοξία, τέλος, είναι «το αποτέλεσμα του πάθους κατευθυνόμενου προς χειροπιαστά επιτεύγματα», που για να μεταφραστεί επιτυχώς σε πράξη απαιτεί πίστη.

«Ο στόχος του Success Factor Modelling είναι να αφυπνίσει και να ενισχύσει αυτά τα χαρακτηριστικά στους ανθρώπους. Αυτό γίνεται μέσω ενός μοναδικού πλέγματος προτύπων, αρχών, τεχνικών και πρακτικών που μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητες επιτυχίας του οποιουδήποτε», σημειώνει ο κ. Ντιλτς.

Σε πολλά πεδία

Πώς απαντά σε επικριτές που αμφισβητούν τη μεθοδολογία του και την προσέγγιση στην οποία βασίζεται (νευρογλωσσικός προγραμματισμός ή NLP), ως ανεπαρκώς επιστημονικά; «Προκαλεί έκπληξη πόσο κοινή είναι η παρανόηση ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που επαληθεύουν ότι το NLP λειτουργεί. Στην πραγματικότητα υπάρχει μία ευρεία γκάμα επιστημονικών ερευνών που δείχνουν ότι το NLP είναι αποτελεσματικό σε πάρα πολλά πεδία, από την ορθογραφία, τη γενική εκπαίδευση και τη δημιουργικότητα ώς την αντιμετώπιση αλλεργιών, το άσθμα, διαφόρων ειδών τραυματικών εμπειριών κ.ο.κ.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή