«Τζουμπές», τραμπούκοι και πούρα Αβάνας

«Τζουμπές», τραμπούκοι και πούρα Αβάνας

Στα Γράμματα Αναγνωστών (6-12-2018) της «Καθημερινής» δημοσιεύθηκε επιστολή του διακεκριμένου πνευματικού ανθρώπου και δικηγόρου Αντώνη Βενέτη, με τίτλο «Ροπαλοφόροι της παλιάς Αθήνας», αναφερόμενη στους σικαρίους της εποχής 1833-1862, που κατά το έγκριτο λεξικό Liddell-Scott σικάριος σημαίνει δολοφόνος-φονεύς.

Συμπληρώνοντας «τα άνθη του κακού» της εποχής, αναφέρω ότι στα ίδια περίπου χρόνια στην πολιτική σκηνή της χώρας κυριάρχησε και ο γνωστός Βούλγαρης, ο επονομαζόμενος «Τζουμπές», ο οποίος είχε οργανώσει τάγματα τρομοκρατών που στήριζαν την πολιτική του δραστηριότητα. Στους στρατευμένους τρομοκράτες του, πλην της αμοιβής δώριζε έπειτα από άγριο ξυλοκόπημα των πολιτικών αντιπάλων και ένα πούρο Αβάνας, που έφερε το όνομα τραμπούκος! Η λέξη λοιπόν τραμπούκος, με τη γνωστή της πλέον έννοια στο πολιτικό μας λεξιλόγιο, πολιτογραφήθηκε από τότε λόγω του… πούρου Αβάνας τραμπούκος.

Γ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Α. Πάγο και στο ΣΤΕ, πρ. επιστημονικός συνεργάτης του «Αρχείου Νομολογίας», νομικός, συγγραφέας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή