Ιατροφιλόσοφοι, ψυχή και σώμα

Ιατροφιλόσοφοι, ψυχή και σώμα

Κύριε διευθυντά

Είμαι τακτική αναγνώστρια του κ. Τάκη Θεοδωρόπουλου. Στο άρθρο του της 19ης Μαρτίου με τον τίτλο «Πόση μπουρδολογία αντέχεις;» και το οποίο αναφέρεται στον Σερζ Λατούζ σχολιάζει εισαγωγικά τους ιατροφιλοσόφους, των οποίων το «είδος», όπως τονίζει, από τον 20ό αιώνα και εδώθε δεν ευδοκιμεί. Αλλά σε ποιο συγκεκριμένο «είδος» αναφέρεται ο αρθρογράφος; Ο όρος ιατροφιλόσοφος καθιερώθηκε από τον πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη. Ο μεγάλος αυτός επιστήμονας και άνθρωπος είχε σπουδάσει φιλοσοφία δίπλα στον Γοργία και τον Δημόκριτο και έγραψε φιλοσοφικά έργα (περί τέχνης, περί φύσεως).

Και εδώ συνίσταται το μεγαλείο του, καθότι τη φιλοσοφία τη θεωρούσε «αρετή», η οποία τον βοηθούσε ώστε να χρησιμοποιεί την πειθώ και τον ψυχολογικό παράγοντα, που αποτελούσαν βασικά στοιχεία της θεραπευτικής του μεθόδου. Η βαθιά του πίστη ότι η σχέση της ιατρικής με τη φιλοσοφία είναι πολύ στενή διαπιστώνεται στα κείμενα των 24 επιστολών που αντάλλαξε με τον Δημόκριτο, τα οποία πραγματεύονται τη σχέση ψυχής και σώματος και συγκαταλέγονται στα «σπερματικά» κείμενα της λογοτεχνίας. «…Η φιλοσοφία είναι αδελφή και συγκάτοικος της Ιατρικής. Γιατί η σοφία καθαρίζει την ψυχή από τα πάθη, ενώ η ιατρική διώχνει τις αρρώστιες από το σώμα. Κι ο νους αυξάνει όταν υπάρχει υγεία, για την οποία καλό είναι να προνοούν εκείνοι που σκέπτονται σωστά…».

Και στο έργο του «Περί ευσχημοσύνης», τονίζει «Ιητρός γαρ φιλόσοφος Ισόθεος». Δηλαδή ο Ιατρός ο οποίος είναι φιλόσοφος (ενάρετος) καθίσταται Ισόθεος (κατ’ εικόνα και ομοίωση).

Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το «είδος» των «ενάρετων ιατρών» εννοεί ο κύριος Θεοδωρόπουλος και θέλω να ελπίζω ότι δεν θα εξαφανιστεί από την οικουμένη.

Βασιλικη Κεχαγια

Ιατροφιλόσοφοι, ψυχή και σώμα-1

Η πλανεύτρα φαντασία θέλει ο εικονιζόμενος να είναι σωσίας του Αλβέρτου Αϊνστάιν. Οχι, πρόκειται για τον Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς, γνωστό και ως Μαρκ Τουέιν, πνευματικό πατέρα του αθάνατου σκανταλιάρη Τομ Σόγιερ και του φίλου του, με καρδιά μάλαμα, γαβριά του Μισισιπή, Χακ Φιν. Αρχιμάστορας της περιγραφής, συλλέκτης ανθρώπινων χαρακτήρων, μικρών και μεγάλων, πολυπράγμων, θεατρικά βλοσυρός, παιγνιώδης, αρεσκόταν να αλιεύει αντιδράσεις. Ο συγγραφέας έγινε δεκτός παμψηφεί στα Ηλύσια Πεδία των σαρκαστών, έχοντας περάσει με άριστα τις εξετάσεις: «Μετά λύπης μου σας πληροφορώ ότι οι φήμες περί του θανάτου μου είναι κάπως υπερβολικές» και σας διαβεβαιώνω «το να σταματήσεις το κάπνισμα είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Το ξέρω γιατί το έχω κάνει χιλιάδες φορές». Οταν βρέθηκε στον Ιερό Βράχο, φέρεται να μονολόγησε: Υπάρχει Θεός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή