Από την αξιοπιστία στην επιβράβευση

Από την αξιοπιστία στην επιβράβευση

Κύριε διευθυντά

Βασικό στοιχείο στη λειτουργία του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι η αξιοπιστία και η συνέπεια στις υποχρεώσεις και στις συναλλαγές. Αποτελεί ουσιαστικά την «αόρατη χείρα» του Ανταμ Σμιθ.

Γι’ αυτό και η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ν.Δ.) για τη βράβευση των συνεπών δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, την οποία αποδέχθηκε και η κυβέρνηση, είναι απολύτως θετική και πρέπει πολύ σύντομα να εφαρμοσθεί. Θα λειτουργεί κατ’ ουσίαν ως ένα οιονεί ωφέλιμο ανταποδοτικό κοινωνικό τέλος.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ χρήσιμο να επισημάνω ότι την περίοδο 1991-1993 επί κυβερνήσεως Ν.Δ. και επί διοικήσεως Μιχ. Βρανοπούλου, η Εθνική Τράπεζα εφάρμοσε ένα παρόμοιο μέτρο, με την παροχή ετήσιας έκπτωσης 6% επί των τόκων και προμηθειών που κατέβαλλαν οι δανειοδοτούμενοι πελάτες της, υπό τον απαραίτητο όρο ότι τα αντίστοιχα δάνειά τους ήταν πάντα ενήμερα.

Εργαζόμενος τότε στην τράπεζα γνωρίζω ότι η επιβράβευση αυτή είχε θετικές επιπτώσεις τόσο στην τράπεζα (ομαλή εξυπηρέτηση δανείων, αύξηση πελατείας) όσο και στους συνεπείς πελάτες (μείωση τόκων, ηθική ικανοποίηση κ.λπ.).

Σπύρος Δ. Παπαδόπουλος, Πρώην διευθυντής Εθνικής Τράπεζας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή