Από τον Ονησίκριτο έως το ΚΙΝΑΛ

Από τον Ονησίκριτο έως το ΚΙΝΑΛ

Κύριε διευθυντά

Ο Ονησίκριτος ήταν ένας ιστορικός που συνόδευσε τον Αλέξανδρο στην εκστρατεία του μέχρι τις Ινδίες και έγραψε σχετικώς το βιβλίο «Πώς Αλέξανδρος ήχθη», που δεν διασώθηκε. Από τους υπόλοιπους συγγραφείς που ασχολήθηκαν με το αντικείμενο θεωρήθηκε μάλλον υπερβολικός και αναξιόπιστος στις περιγραφές του.

Ο Πλούταρχος αναφέρει στη βιογραφία του Αλέξανδρου ότι ο Ονησίκριτος, πολλά χρόνια αργότερα, επισκέφθηκε τον Λυσίμαχο, όταν εκείνος ήταν ήδη βασιλιάς της Θράκης. Του διάβασε τον τέταρτο τόμο της Ιστορίας του, στον οποίο περιέγραφε τη συνάντηση του Αλέξανδρου με τη βασίλισσα των Αμαζόνων, ένα επεισόδιο μάλλον φανταστικό. Ο Λυσίμαχος άκουγε τη διήγηση χαμογελώντας και, ενδεχομένως, απολαμβάνοντας τα περιγραφόμενα τερτίπια του Αλέξανδρου στη συνάντηση. Και όταν η ανάγνωση-διήγηση τελείωσε, διεύρυνε το χαμόγελό του κάνοντας την ουσιώδη παρατήρηση: «Καλά, εγώ πού ήμουνα τότε;»

Το επεισόδιο μου έρχεται στον νου κάθε φορά που ακούω τα μέλη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να μας περιγράφουν τα επιτεύγματα της διακυβέρνησής τους, την ευδαιμονία που ζήσαμε και την «προοδευτική» πρόοδο που πετύχαμε χάρις σε αυτούς. Αυτομάτως επαναλαμβάνω μέσα μου τη λιτή, μεστή φράση απορίας του Λυσίμαχου: «Καλά, εμείς πού ήμασταν τότε;»

Θ. Γ. Βουδικλαρης, Πολιτικός Μηχανικός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή