ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Τα σχολικά βιβλία και οι «προνομιούχοι»

Τα σχολικά βιβλία και οι «προνομιούχοι»

Κύριε διευθυντά
Είμαι μητέρα ενός παιδιού που πρόκειται να ξεκινήσει το δημοτικό σχολείο τον Σεπτέμβριο σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Διαπίστωσα προ ημερών κάτι που είχα ακούσει φυσικά και στο παρελθόν, ότι πρέπει να αγοράσουμε οι ίδιοι τα βιβλία του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, καθώς δεν προσφέρονται στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, όπως συμβαίνει με τα δημόσια σχολεία.

Αυτή είναι μια παλιά ιστορία, και φαντάζομαι ότι θεωρείται εύλογο από τους ιθύνοντες της Παιδείας, οι «προνομιούχοι» γονείς που επιλέγουν ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να πληρώνουν μόνοι τους τα σχολικά εγχειρίδια. Ισως είναι μια μορφή τιμωρίας που απορρίψαμε το δημόσιο σχολείο.

Τα σχολικά βιβλία δεν είναι ευγενική χορηγία προς τα δημόσια σχολεία, ώστε να εξαιρούνται τα ιδιωτικά. Δεν προσφέρονται στα σχολεία, αλλά στους μαθητές, και είναι δικαίωμα όλων των μαθητών να έχουν πρόσβαση στα σχολικά εγχειρίδια δωρεάν.

Και, φυσικά, όλα αυτά συμβαίνουν ενώ έχουμε πληρώσει τους φόρους που μας αναλογούν για τη δωρεάν παιδεία χωρίς, ωστόσο, να επιβαρύνουμε το σύστημα.

Αθανασια Ρεκουνιωτη