Τους θεριακλήδες μην τους κλαις

Τους θεριακλήδες μην τους κλαις

Κύριε διευθυντά

Με βήμα γοργό, η εφαρμογή των όσων υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης, μας ανακουφίζει με τη νέα εικόνα της πατρίδας μας στο εσωτερικό αλλά και εκτός συνόρων.

Αλλά έχω μία ένσταση (και) προσωπικά, σε ντελικάτο θέμα: Τη μονοκόμματη, κάθετη, απαγόρευση του καπνίσματος. Συμφωνώ απόλυτα σχεδόν με όλες τις λεπτομέρειες και κυρίως σε αυτήν σχετικά με το κάπνισμα σε αυτοκίνητα με μικρά παιδιά. Εύγε, επιτέλους, για τους τόσο ασυνείδητους οδηγούς Ι.Χ. Βεβαίως και βλάπτεται ο καπνιστής, αλλά δεν έχει το δικαίωμα επιλογής, έστω σε ένα «παραθυράκι»; Με κλίμα σαν το δικό μας, ο περιορισμός να καπνίζει κανείς μόνο στο σπίτι του ή σε… λιβάδια, είναι ανέφικτος. Σε κλειστούς χώρους, δημόσιους ή μη, αποδεκτό 100%. Αλλά όταν πασχίζουν οι καφετέριες π.χ. να βγάλουν τα έξοδά τους και θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα, πώς και ποιοι θα τους αποζημιώσουν για την απώλεια πελατών; Γιατί έτσι είναι.

Εύκολα εξυπακούεται πως είμαι μεταξύ των… αμαρτωλών και θα ήθελα μία μέση λύση για εμάς τους δακτυλοδεικτούμενους. Στην Ισπανία –τουλάχιστον πριν από λίγα χρόνια– είχαν προβλέψει έναν χώρο με επαρκέστατο εξαερισμό για τους… αμετανόητους. Ο υπουργός κ. Κικίλιας, αθλητής και δη ιατρός ο ίδιος, ασφαλώς και θα παραδέχεται πως το κάπνισμα είναι εθισμός και τα τόσο σφιχτά και μονοκόμματα μέτρα μπορεί να έχουν και τα αντίθετα αποτελέσματα από το ποθούμενο, το… πεισμάτωμα των αντιφρονούντων. Ανόητο, αλλά ανθρώπινο, όχι; Η –έστω δωρεάν– θεραπεία για διακοπή του καπνίσματος δεν νομίζω πως θα φέρει καρπούς, γιατί οι περισσότεροι δεν θα το επιλέξουν.

Θα βρεθεί κάποια μέση λύση για να ληφθούν υπόψη τα χούγια των εν αμαρτίαις(!) τελούντων, αφού είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων;

Μαιρη Αγαθοκλη

Βρυξέλλες

Κουίζ ορθού λόγου… κατά το -ήμισι

Kύριε διευθυντά

Πολλοί έχουν διαγράψει από το λεξιλόγιό τους τον αριθμό τριάμισι και τον έχουν αντικαταστήσει με το τρεισήμισι. Το τρεισήμισι όμως, όταν αναφέρεται σε ουσιαστικό ουδετέρου γένους, είναι λάθος που αντίκειται σε κανόνα του συντακτικού, γιατί δεν συμφωνεί «κατά γένος» με το ουσιαστικό στο οποίο αναφέρεται.

Το αριθμητικό επίθετο τρία είναι τριγενές και δικατάληκτο. Τρεις όταν αναφέρεται σε ουσιαστικό αρσενικού ή θηλυκού γένους: Τρεις μήνες. Τρεις ώρες. Και τρία, όταν αναφέρεται σε ουσιαστικό ουδετέρου γένους: Τρία κιλά. Αν σε αυτά προστεθεί μισό θα γίνουν: τρεισήμισι μήνες. Τρεισήμισι ώρες, και τριάμισι κιλά. Τρεις – Τρεισήμισι.

Τρία – Τριάμισι. Είναι απλό. Το λάθος, που χρονολογείται στη μεταπολίτευση του 1974 και την αντικατάσταση της καθαρεύουσας με τη δημοτική διάλεκτο, είναι έργο της ΕΡΤ. Για όποιον αμφιβάλλει έχω αποδείξεις. Την ΕΡΤ ακολούθησε η ΥΕΝΕΔ δημόσια και τα μόνα κανάλια τότε. Με την όλο και συχνότερη επανάληψη του λάθους άρχισε να εθίζεται και το κοινό σε αυτό.

Στις εκλογές του 1985 που η προηγούμενη Βουλή είχε διάρκεια τριώνμισι ετών (το τρία έχει και γενική πτώση) πολλοί πολιτικοί κελάηδησαν από τα προεκλογικά μπαλκόνια, πελαγοδρομούντες μεταξύ τριάμισι και τρεισήμισι χρόνια.

Το 1991-92 το ραδιόφωνο της ΕΡΤ έλεγε την ώρα, μετά το δελτίο ειδήσεων των 07.00, που διαρκούσε τριάμισι λεπτά, καθημερινά και για διάστημα περισσότερο από ένα χρόνο: «Η ώρα είναι επτά και τρεισήμισι λεπτά». Πλύση εγκεφάλου στους ακροατές! Σε σχετικά τηλεφωνήματά μου πήρα την απάντηση από την ΕΡΤ: «Η ώρα είναι ηχογραφημένη», και από την ΥΕΝΕΔ: «Εχετε δίκιο αλλά το συνηθίσαμε»! Τα ιδιωτικά κανάλια από τη δημιουργία τους συστρατεύθηκαν με τα δημόσια. Πολλά τα μικρόφωνα, πολλοί οι ακροατές, πολλοί και οι μιμητές του λάθους. Εξαίρεση αποτελούν οι ηλικιωμένοι 65-70 ετών και άνω σήμερα, γιατί είχαν εμπεδώσει τη σωστή χρήση του αριθμού πριν προκύψει το πρόβλημα. Μια πληγή που δεν επουλώνεται για μεγάλο διάστημα, στην περίπτωσή μας σχεδόν πέντε 10ετίες, επόμενο είναι να «κακοφορμίσει».

Την εποχή των «μνημονίων» όλα τα κανάλια και οι εθνοπατέρες ρήτορες του βήματος της Βουλής, χρησιμοποιούσαν καθημερινά, και για μεγάλο διάστημα, φράσεις όπως: τα τρεισήμισι δισεκατομμύρια. Τα τρία-τρεισήμισι δισ. Το τρεισήμισι % κ.λπ. Αν αφαιρέσετε μισό από τα… τρεισήμισι θα έχετε τα «εκτρώματα» Τα τρεις… Τα τρία-τρεις. Το τρεις… Η πληγή… έχει κακοφορμίσει! Ολα τα κανάλια που τροφοδοτούν το λάθος και περισσότερο η ΕΡΤ που το δημιούργησε, θα όφειλαν, αντί να επιμένουν πεισματικά στο λάθος τους, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον να ενδώσουν στις, με κάθε τρόπο, επισημάνσεις του, παραδειγματιζόμενοι και από τον Τύπο, στον οποίο δεν συναντάμε αυτό το λάθος. Για το υπουργείο Παιδείας και τους φιλολόγους… πέρα βρέχει! Ποιος θα προστατεύσει την ελληνική γλώσσα;

Καστρινακης Δημοσθενης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή