ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Τα ΑΕΙ δεν ανήκουν στους μπαχαλάκηδες

Κύριε διευθυντά

Το πανεπιστημιακό άσυλο θεσμοθετήθηκε με κύριο σκοπό να προστατεύσει πρωτίστως την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, καθώς και την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία.

Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια η παραβατικότητα στους χώρους των πανεπιστημίων αυξήθηκε ραγδαία, μετατρέποντάς τους από χώρους ελεύθερης σκέψης και μόρφωσης σε ορμητήρια βίας, ανομίας και φόβου. Κατά συνέπεια αποτελούν το πιο κατάλληλο έδαφος για να δραστηριοποιούνται οι «μπαχαλάκηδες» και όσοι παραβιάζουν τους νόμους. Ολο αυτό το διάστημα αρκετοί συμφοιτητές μας έγιναν, αλλά και γίνονται καθημερινά, μάρτυρες μιας σειράς παραβατικών πράξεων, όπως η πώληση λαθραίων τσιγάρων, ενδυμάτων και υποδημάτων, η διακίνηση ναρκωτικών, οι βιαιοπραγίες, οι εμπρησμοί και η καταστροφή δημόσιας περιουσίας. Αμεση συνέπεια των παραπάνω είναι να παρακωλύεται το δικαίωμα φοίτησης αλλά και να τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των φοιτητών.

Σε ένα ευνομούμενο δημοκρατικό κράτος δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να ανέχεται τέτοιου είδους βιαιότητες, αυθαιρεσίες και απειλές, που εκτοξεύονται ανενόχλητα από φοιτητές χειραγωγημένους, ασφαλώς, και από εξωπανεπιστημιακούς.

Η κυβέρνηση άλλαξε. Ηταν προεκλογική δέσμευση της Ν. Δ. πως η πρώτη διάταξη που «θα περάσει» στα θέματα παιδείας είναι και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου όπως και έγινε. Οφείλει να εξασφαλίσει, λοιπόν, στα ανώτατα ιδρύματα το καλύτερο ακαδημαϊκό περιβάλλον, εφαρμόζοντας ό, τι ακριβώς ισχύει και στους δημόσιους χώρους. Οι αρχές, δηλαδή, θα επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως σε κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός των ιδρυμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να καταργήσει και εμπράκτως το «άσυλο της παρανομίας», ώστε να επιστρέψουν τα πανεπιστήμια στους φοιτητές, στους καθηγητές και στο διοικητικό προσωπικό, εκεί δηλαδή που πραγματικά ανήκουν.

Λιανας Βασιλης

Φοιτητής Νομικής στο ΕυρωπαΪκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου