Ας χαχανίζουν οι ντιστεγκέδες…

Ας χαχανίζουν οι ντιστεγκέδες…

Κύριε διευθυντά

Το κείμενο του κ. Νίκου Βατόπουλου «“Φέρμελη”, μια νέα ματιά στην ιστορία των Ευζώνων» («Κ», 18.10.2019) είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο, ακριβώς διότι δεν παίζει εν ου παικτοίς. Η στολή και η ποδεσιά των Ευζώνων υπενθυμίζουν σε υπερλεπταίσθητους ότι οι δυσώνυμοι και αποτρόπαιοι Αρματολοί και Κλέφτες –ανάμεσά τους και οι Σουλιώτες, κατ’ επάγγελμα ληστές– ντύνονταν και ποδένονταν με αληπασάδικες φουστανέλες, φέρμελες, φέσια και όχι κομψοπρεπώς όπως οι Βαυαροί στρατιωτικοί της Αντιβασιλείας.

Ενδίδω στον πειρασμό και υπενθυμίζω ότι το δεξί χέρι του κυβερνήτη Ιω. Καποδίστρια, ο Νικόλαος Σπηλιάδης, που αποστόμωσε γαλλιστί τον Θείρσιο με την «Αναίρεσιν…», όταν με την κήρυξη της Επαναστάσεως κατέβηκε από την Οδησσό στην Ελλάδα, έβγαλε τα φράγκικα και φόρεσε τη φουστανέλα ώς το τέλος της ζωής του.

Λοιπόν αγάντα κ. Λίζα Πενθερουδάκη, προχωρήστε με την Εταιρεία «Φέρμελη» και δεν χρειάζεται να βάλετε κερί στα αυτιά σας. Να θυμάστε, όταν χαχανίζουν οι ντιστεγκέδες, ότι ο σολωμικός καλός Σουλιώτης, που κλαίει στο πολιορκημένο Μεσολόγγι γιατί του έγινε βαρύ στο χέρι το τουφέκι, φουστανέλα και φέρμελη φορούσε.

Ν.Δ. Τριανταφυλλοπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή