Η αθώωση, το σκεπτικό, η κρίση της Ιστορίας

Η αθώωση, το σκεπτικό, η κρίση της Ιστορίας

Κύριε διευθυντά

Διάβασα και τον Β΄ τόμο του βιβλίου σας «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια». Αναφέρεται στο βιβλίο σας και η δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου και των υπολοίπων κατηγορουμένων στο Ειδικό Δικαστήριο, που άρχισε στις 11 Μαρτίου 1991. Δέκα μήνες μετά την έναρξη της δίκης, τη νύχτα της 16ης προς 17η Ιανουαρίου 1992, το Δικαστήριο ανακοίνωσε την ετυμηγορία του. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώθηκε. Ομως, για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία η απόφαση ήταν οριακή, μόλις 7-6 υπέρ της αθωώσεως. Η «Καθημερινή» πρόσφερε στους αναγνώστες της ειδικό ένθετο με την απόφαση και το σκεπτικό της μειοψηφίας του Ειδικού Δικαστηρίου. Μετά 20 σχεδόν χρόνια, στις 24-12-2010, σε σχετικό άρθρο του προέδρου του Δικαστηρίου Βασιλείου Κόκκινου, με τίτλο «Κακοποιείται η ιστορική αλήθεια», που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «τα στοιχεία για ορισμένες πράξεις ήταν, κατά τη μειοψηφούσα άποψη, κραυγαλέα». Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε σχετικές δηλώσεις του τότε, είπε: «Καλά θα κάμουν, όσοι θριαμβολογούν για την απόφαση, να μελετήσουν το σκεπτικό της μειοψηφίας». Στο βιβλίο σας γράφετε ότι είπε: «Ηταν αθώος λόγω αμφιβολιών για μία ψήφο».

Ο ιστορικός του μέλλοντος, όπως γράφετε στον πρόλογο του βιβλίου σας, θα μπορέσει να διασταυρώσει περιγραφές και γεγονότα.

Βασίλειος Σ. Μαλαινος, Αγρίνιο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή