Οι τσέπες μας και οι «ψείρες» του ευρώ

Οι τσέπες μας και οι «ψείρες» του ευρώ

Kύριε διευθυντά

Αναφέρομαι στο σχετικό δημοσίευμα στην Οικονομική «Καθημερινή» της 30-1-2020 για την απόσυρση μονόλεπτων και δίλεπτων κερμάτων.

Προσπάθειες για απόσυρση των εν λόγω κερμάτων έχουν γίνει και κατά το παρελθόν, χωρίς επιτυχία.

Τώρα όμως, όπως διαβάσαμε σε νεότερη είδηση, φαίνεται ότι δημιουργείται ρεύμα υπέρ της καταργήσεώς τους και στη Γερμανία, η οποία αντετίθετο έως τώρα σχετικώς, οπότε η τύχη του μονόλεπτου και του δίλεπτου φαντάζει, μάλλον, προδιαγεγραμμένη.

Μήπως θα ήταν σκόπιμο, η μεταβολή αυτή να συνδυασθεί με την σε καθημερινή κυκλοφορία και κέρματος των πέντε ευρώ (όπως έχει η Ελβετία πεντόφραγκο), ώστε να καθαρίσουν λίγο οι τσέπες μας από τα μονίμως τσαλακωμένα και δύσχρηστα χάρτινα πεντάευρα.

Νικολαος Α. Χρυσογελος, Πρέσβης ε.τ.

Οι τσέπες μας και οι «ψείρες» του ευρώ-1

Πηγαία εκδήλωση ανθρώπινης τρυφερότητας στο κατ’ εξοχήν σύμβολο υπομονής και ταπεινότητας, το ακάματο υποζύγιο. «Κατά φωνή κι ο γάιδαρος», λέμε, κατά κανόνα με αρνητική προδιάθεση, για κάποιον που μόλις έσκασε μύτη, παραβλέποντας ότι οι σοφοί αρχαίοι είχαν σε μεγάλη εκτίμηση το τετράποδο· μάλιστα θεωρούσαν το γκάρισμά του θεόσταλτο οιωνό πριν από κάποια μάχη. Το «κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε» τηρούν συνεπώς οι σώφρονες, και ποιος από τους παλαιότερους δεν θυμάται με συγκίνηση τα χρόνια με τα κοντά παντελόνια τεσσάρων εποχών, όταν έπαιζε με φίλους και συμμαθητές μακριά γαϊδούρα; Περί όνου σκιάς, πλην απολαυστική η ιστορία που παραθέτει ο επιστολογράφος της «Κ» με κεντρικό ήρωα τον μπαρουτοκαπνισμένο γέρο αρματολό που είχε το χούι όσους εκτιμούσε να τους αποκαλεί μαντέψτε πώς…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή