Αεροπορικός τουρισμός: Μια μεγάλη ευκαιρία

Αεροπορικός τουρισμός: Μια μεγάλη ευκαιρία

Κύριε διευθυντά

Αν σωθεί κάτι αυτό το καλοκαίρι για τον τουρισμό μας θα είναι τα ταξίδια Ευρωπαίων με δικά τους μέσα. Μελέτες δείχνουν ότι λόγω της δαιμονοποίησης των μαζικών αερομεταφορών, και ειδικά των τσάρτερ, θα υπάρξει αύξηση των αφίξεων με ιδιωτικά αυτοκίνητα, ιδιαίτερα από τη Βόρεια Ελλάδα, και του θαλάσσιου τουρισμού, κυρίως με ιστιοπλοϊκά.

Ομως, υπάρχει και ο αεροπορικός τουρισμός που, ενώ στην Ευρώπη έχει μεγάλη άνθηση, στη χώρα μας είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Περίπου 40.000 μικρά αεροπλάνα υπάρχουν στην Ευρώπη πραγματοποιώντας 5.900.000 πτήσεις, συνεισφέροντας 80 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ενωσης.

Το όνειρο κάθε Βορειοευρωπαίου πιλότου ενός ελαφρού ή υπερελαφρού αεροπλάνου είναι να πετάξει προς τη Μεσόγειο. Στην Ιταλία υπάρχουν 470 μικρά αεροδρόμια, συχνά με αγροτουριστικές υποδομές, στην Κροατία υπάρχει εντυπωσιακή ανάπτυξη κατά μήκος των Δαλματικών Ακτών με φιλικά αεροδρόμια για τη γενική αεροπορία. Η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει ένα μεγάλο μέρος από ιδιοκτήτες και πιλότους τέτοιων αεροπλάνων, που έχουν πολλαπλάσια αγοραστική δύναμη σε σχέση με άλλους τουρίστες. Δυστυχώς, όμως, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια προσέλκυσης τέτοιου θεματικού τουρισμού, όπως ο αεροπορικός τουρισμός. Οι πανάκριβες χρεώσεις στα ελληνικά αεροδρόμια, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες εισόδου – εξόδου, αν και μέλος της Ε.Ε. και της Συνθήκης Σένγκεν, τα ανεπαρκή ωράρια λειτουργίας των περιφερειακών αεροδρομίων και πολλά άλλα καθιστούν τη χώρα μας ουραγό στον αεροπορικό τουρισμό.

Παρ’ όλα αυτά, η κοινότητα της γενικής αεροπορίας στην Ελλάδα προσπαθεί να πείσει την πολιτεία για την ανάγκη ανάπτυξης του αεροπορικού τουρισμού καταθέτοντας προτάσεις προς τα υπουργεία Τουρισμού και Μεταφορών, ειδικά τώρα, με την πανδημία να απειλεί τον τουρισμό που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία μας. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι φέτος χιλιάδες μικρά αεροπλάνα θα θέλουν να έρθουν στη χώρα μας και ιδίως στα νησιά μας. Ελπίζουμε οι αρμόδιοι να ενεργήσουν αποφασιστικά και γρήγορα.  

Κωστας Καπακας

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή