Υπάρχει και αριστεία διπλής κατευθύνσεως

Υπάρχει και αριστεία διπλής κατευθύνσεως

Kύριε διευθυντά

Με ελπιδοφόρα ανακούφιση ξεφύλλισα και φέτος το ένθετο της «Κ», Best Workplaces – εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. Με ανακούφιση γιατί, κάτω από τις συνθήκες ανεργίας και κοινωνικής κατήφειας, όπου η εργασία από παράγοντας ψυχικής ισορροπίας έχει μετατραπεί σε σκοτεινή ειρκτή που κουράζει, εξαντλεί και σκοτώνει, τέτοιες έρευνες και προβληματισμοί κινδυνεύουν να εξοριστούν από τα ενδιαφέροντά μας, περίπου σαν να μη μας αφορούν.

Η αποκαρδίωση έχει κάτι νανουριστικό, που υπνωτίζει, εξουθενώνει και σε αποκόβει από τον υπόλοιπο κόσμο, εν προκειμένω, με βάση τη σκέψη: καλύτερα μια όποια δουλειά, παρά καθόλου δουλειά. Κι όμως, η ζωή έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Και ο κίνδυνος να χαθούμε χωρίς να αγωνιστούμε, καραδοκεί.

Ηδη, πεδίο αγωνιστικότητας, ή μάλλον ανταγωνιστικότητας, της διεθνούς επιχειρηματικότητας αποτελεί, για δεκαετίες τώρα, η δημιουργία εταιρειών, οι οποίες όχι μόνο επιλέγουν τους εργαζομένους τους, αλλά και επιλέγονται απ’ αυτούς. Οπου, δηλαδή, τις σχέσεις των δύο μερών καθορίζει η ακριβοδίκαιη αμοιβαιότητα της εξίσωσης:

«Η ιδανική σχέση μεταξύ μιας επιχείρησης και των εργαζομένων της είναι, οι τελευταίοι να μπορούν (να είναι ικανοί) να φύγουν απ’ αυτήν, αλλά να μη θέλουν να το κάνουν». Μια αριστεία, δηλαδή, διπλής κατευθύνσεως. Και μόνο να το σκέφτεται κανείς, ως ενδεχόμενο, νιώθει καλύτερα.

Γιωργος Ι. Κωστουλας, Βούλα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή