ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Σύνταγμα της Ευρώπης και γιατί απέτυχε

syntagma-tis-eyropis-kai-giati-apetyche-2381815

Κύριε διευθυντά
Στο εξαιρετικό άρθρο στην «Κ» της 3/6/20 με τίτλο «Η Ευρώπη μας» αναφέρεται μεταξύ άλλων, πολύ ορθώς, ότι δυστυχώς η Ευρώπη μας είναι σήμερα μια γηρασμένη ήπειρος που διαχειρίζεται επείγοντα προβλήματα με τρομακτική καθυστέρηση και δεν έχει κοινή εξωτερική πολιτική ούτε άμυνα, ούτε την αντιμετωπίζει κανείς ως υπερδύναμη με σκληρή ισχύ.

Ποιος φταίει όμως γι’ αυτό; Δυστυχώς οι αγαπητοί μας Γάλλοι, που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το Σύνταγμα της Ευρώπης που με τόσες προσπάθειες και κόπους διακεκριμένοι επιστήμονες και πολιτικοί από όλη την Ευρώπη είχαν συντάξει ύστερα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις.

Το Σύνταγμα αυτό έλυε όλα τα παραπάνω προβλήματα που παρουσιάζει σήμερα η Ευρώπη. Προέβλεπε, όπως είναι γνωστό, εκλογή προέδρου, Βουλής και κυβέρνησης της Ευρώπης με ψηφοφορία από όλους τους λαούς της, προέβλεπε κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα και κοινή κοινωνική πολιτική.

Μήπως ήλθε σήμερα η ώρα να επαναφέρουμε προς ψήφιση το Σύνταγμα αυτό; Τι λένε οι αγαπητοί μας Γάλλοι που τόσο πολύ τους αγαπάμε και μας αγαπούν;

Γεώργιος Κουλουκης, Συνταξιούχος δικηγόρος Αθήνα