ΤΟ πολύ ευτράπελο από τη διάσκεψη της Γιάλτας

ΤΟ πολύ ευτράπελο από τη διάσκεψη της Γιάλτας

Κύριε διευθυντά

Στη  «Διάσκεψη της Γιάλτας» (ένθετο της εφημερίδας σας στις 16 Ιουνίου), συνέβη και ένα ιδιαίτερα ευτράπελο πραγματικό περιστατικό.  Πράκτορας της KGB της ακολουθίας του Στάλιν, είδε και μάζεψε από το πάτωμα, κάτω από την καρέκλα όπου στη Διάσκεψη καθόταν ο Τσώρτσιλ, ένα μικρό χαρτί με δύο σύντομες σημειώσεις στα αγγλικά, δύο διαφορετικών γραφικών χαρακτήρων και το παρέδωσε στην υπηρεσία του στη Μόσχα.

Η πρώτη έγραφε «The cage is open» (Το κλουβί είναι ανοικτό) και η δεύτερη απαντούσε «The bird has flown» (Το πουλί το έσκασε).

Η KGB μετά μάταιες προσπάθειες να αποκωδικοποιήσει αυτό που νόμιζε ότι ήταν κρυπτογραφημένο σύνθημα, έστειλε αντίγραφο του σημειώματος στην αγγλική Μ16,  η οποία το διαβίβασε στο υπουργείο Εξωτερικών και λύθηκε το μυστήριο.

Η πρώτη σημείωση ήταν του Ηντεν, υπουργού  Εξωτερικών που συνόδευε τον Τσώρτσιλ στη Γιάλτα, όταν αντελήφθη ότι ο πρωθυπουργός του δεν είχε κλείσει το παντελόνι του και άφησε το χαρτί  μπροστά του και η δεύτερη  του ίδιου του Τσώρτσιλ.

Στρατης  Στρατηγης, Επ. δικηγόρος Δ.Ν., τ. βουλευτής Επικρατείας, Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή