Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η Ιστορία

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η Ιστορία

Kύριε διευθυντά

Ας προβληματισθούμε με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τη θέση του πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Δεν συγκαταλέγομαι στους θαυμαστές του πατριάρχη, όπως έχω γράψει επανειλημμένως στο παρελθόν (π.χ. όταν είχε ευλογήσει τα τουρκικά στρατεύματα κατά των Κούρδων), ούτε είμαι ενεργός χριστιανός. Ομως σήμερα πραγματικά βαρύνει η Ιστορία και η ελληνική μας ταυτότητα.

Ο πατριάρχης έχει τη μοναδική ευκαιρία να βγει και να καταγγείλει με τα μελανότερα χρώματα τον δικτάτορα ισλαμιστή Ερντογάν. Θα κερδίσει τις καρδιές των Ελλήνων, θα έχει την υποστήριξη όλου του κόσμου. Θα εξασφαλίσει μια λαμπρή θέση στην Ιστορία. Τι μπορεί να πάθει; Υπάρχει μια σκηνή στο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Καζαντζάκη, που τότε που την πρωτοδιάβαζα, λυκειόπαιδο(!), με είχε εντυπωσιάσει. Ο παπάς ονειρευόταν και αναζητούσε να μαρτυρήσει στα χέρια των Τούρκων στην Κρήτη.

Στη χειρότερη/καλύτερη περίπτωση ο πατριάρχης θα μαρτυρήσει. Τι πιο επιθυμητό για έναν πατριάρχη σε αιχμαλωσία;

Το πιο πιθανό όμως είναι ότι θα προκαλέσει την απεριόριστη οργή του Ερντογάν, αλλά ο ισλαμιστής δικτάτορας θα φοβηθεί να δράσει εναντίον του και θα ηττηθεί μπροστά στην ηρωική αντίδραση του πατριάρχη. Και το κέρδος για την Ιστορία και τη διεθνή θέση του Πατριαρχείου και για τον Ελληνισμό θα είναι απροσμέτρητο. Χρειάζεται η αρχαιοελληνική, η δωρική «τόλμα».

Στελιος Νεγρεποντης, Ομότιμος καθηγητής και διατελέσας αντιπρύτανης ΕΚΠΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή