Ηρως Κεφαλλονίτης στο Βιετνάμ του 1890

Ηρως Κεφαλλονίτης στο Βιετνάμ του 1890

Κύριε διευθυντά

Στην «Κ» της 11.7.2020 η επιστολογράφος κ. Ερση Φιλιπποπούλου αναφέρεται στη Γαλλική Ινδοκίνα του τέλους του 19ου αιώνα.

Θα προσθέσω για την ίδια περιοχή και σχεδόν την ίδια χρονική περίοδο ένα περιστατικό με ελληνική διάσταση, το οποίο ανεύρον ξεφυλλίζοντας στην Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου, την αθηναϊκή εφημερίδα «Νέα Εφημερίς» της 9.8.1890, κατά την οποίαν: «Ελλην αξιωματικός εν Ινδοσινική. Από τριών ήδη ετών υπηρέτει εν τω γαλλικώ στρατώ, ως υπολοχαγός του 1ου συντάγματος της “Ξένης Λεγεώνος”, ο εκ Κεφαλληνίας μόλις εικοσαετής νέος Νικόλαος Καμηλάτος. Ο νεαρός αξιωματικός ευρίσκετο τη 6η Ιουνίου, άγων ανιχνευτικόν απόσπασμα… κατέλαβεν εξ απίνης μέγα μέρος της συμμορίας του πειρατοληστάρχου Και-Βου… και κατόρθωσε ν’ απωθήση αυτό μέχρι των όχθων του ποταμού Σογκ-Θουόγκ. (…) Ατυχώς ο υπολοχαγός Νικόλαος Καμηλάτος επλήρωσε διά της ζωής του την περιφανή ταύτην επιτυχίαν. Επεσεν ενδόξως, βληθείς εις την κεφαλήν υπό βολίδος τυφεκίου περί το τέλος του αγώνος».

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Ηρως Κεφαλλονίτης στο Βιετνάμ του 1890-1

 Εικονοκλαστική, τολμηρή, ακόμη και ως άσκηση αχαλίνωτης φαντασίας μια συνάντηση –σουρεαλιστική παρεμβολή στον χρόνο και στον χώρο– ανάμεσα στον πολυσχιδή Γάλλο φιλόσοφο (1694-1778) και στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι περισσότεροι θα στοιχημάτιζαν ότι από τις πρώτες ματιές και λέξεις θα είχε χαραχθεί η ρότα επεισοδιακού ναυαγίου. Ο επίσης οξύθυμος και εκρηκτικός, σπινθηροβόλος διαφωτιστής θα προσέκρουε στον απρόσβλητο από ελευθεροφροσύνη και σαρκασμό άκαμπτο ηγέτη, ενώ ο αυταρχισμός του πολύπειρου πολιτικού δεν θα ανεχόταν στιγμή το παιγνιώδες και ειρωνικό ταμπεραμέντο τού (εξεικονιζόμενου επάνω) Βολταίρου. Αλλά επειδή ούτε η Ιστορία παίζει ζάρια με τους αιώνες, ας προσγειωθούμε στη μεστή πραγματικότητα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή