Η Δικαιοσύνη και ο ενδιάμεσος «κόσμος»

Η Δικαιοσύνη και ο ενδιάμεσος «κόσμος»

Κύριε διευθυντά

Στην ακατάπαυστη, δυστυχώς, δημόσια συζήτηση των θεμάτων της Δικαιοσύνης, ακούστηκε επιτέλους και λόγος –ανώτατου επίτιμου δικαστικού–, που απευθύνθηκε στους φυσικούς αποδέκτες των σχετικών σχολίων και παρατηρήσεων.

Στο φιλοσοφημένο, γλαφυρότατο και εμπεριστατωμένο άρθρο του υπό τον τίτλο «Προς δικαστές», που δημοσιεύθηκε στην «Κ» της 7-8-2020, ο επίτιμος αρεοπαγίτης Λουκάς Λυμπερόπουλος στρέφεται προς τους εν ενεργεία δικαστές και τους καλεί να καταργήσουν τον «κόσμο» που παρεμβάλλεται μεταξύ της Δικαιοσύνης και της ορθής απονομής του δικαίου. Αυτόν τον «κόσμο» που «αποτελείται από σκοπιμότητες, παρεμβάσεις, εξαρτήσεις, ενδοιασμούς, υποχωρήσεις, ιδιοτέλεια, υστεροβουλία, φιλοδοξία, προκαταλήψεις» και δεν πρέπει να υπάρχει.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται, με εμφανή απογοήτευση και πόνο ψυχής, σε συγκεκριμένα, ιδιαίτερα κραυγαλέα πρόσφατα παραδείγματα της τρέχουσας κοινοβουλευτικο-δικαστικής επικαιρότητας, που αφορούν κυρίως τον εισαγγελικό κλάδο στο ανώτατο ιεραρχικά επίπεδο, με εδραία και αδιάσειστη συλλογιστική. Ας ελπίσουμε ότι το άρθρο αυτό δεν θα αποτελέσει «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», αλλά οι αποδέκτες του θα «ευθύνουν την οδόν» (Ιωάννου, κεφ. α΄, στίχος 23) με τις πρακτικές τους.

Κωστας Γ. Μπονιφατσης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή