Η θεία προφανώς «έμεινε κάγκελο»

Η θεία προφανώς «έμεινε κάγκελο»

Κύριε διευθυντά

Πρόσφατα μου τηλεφώνησε η θεία μου και μου είπε: «Εσύ, παιδί μου, που είσαι γραμματιζούμενος, μπορείς να μας εξηγήσεις τι σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα και τι αντίμετρα, που λέει η κυβέρνηση, γιατί εδώ στο χωριό μας υπάρχουν διαφωνίες».

Θα σου εξηγήσω, θεία μου, της λέω, με ένα απλό παράδειγμα και δεν χρειάζεται να είσαι γραμματιζούμενος για να το καταλάβεις.

Οι συνολικές μου αποδοχές από τη σύνταξη το 2016 ήταν 1.000 ευρώ λιγότερα από εκείνες του προηγούμενου χρόνου. Αν προσθέσουμε και τα 400 ευρώ που δικαιούμαι νόμιμα και που μου χρωστάει το κράτος από ιατρικές δαπάνες, θα έχουμε σύνολο 1.400  ευρώ. Αυτό είναι το «πρωτογενές πλεόνασμα» που λένε και είναι μόνο από τη δική μου τσέπη.

Αν τους παραπάνω αριθμούς τούς πολλαπλασιάσουμε με τον αριθμό των μισθωτών και των συνταξιούχων, που είναι εκείνοι οι οποίοι προσφέρουν τα περισσότερα έσοδα στον προϋπολογισμό, τότε φθάνουμε στα δισεκατομμύρια πλεονάσματος για τα οποία πανηγυρίζουμε!

Τα «αντίμετρα» τώρα. Για να μην είμαστε και «άδικοι», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους απαιτητικούς δανειστές μας, φαίνεται ότι κατάφερε να τους πείσει να δεχθούν αντίστοιχα μέτρα για να μας ελαφρύνουν τα βάρη τα επόμενα χρόνια.

Ετσι η φορολογία μου, που το 2017 ελαττώθηκε κατά 80 ευρώ (λόγω της πρόσφατης περικοπής της σύνταξης βέβαια) προβλέπεται ότι, σύμφωνα με τα «αντίμετρα», το 2018 αυτή η ελάφρυνση μπορεί να αυξηθεί μέχρι και κατά 10 ευρώ!

Ε, να μην τα θέλουμε και όλα δικά μας. Σε παρακαλώ, θεία μου, να εξηγήσεις και σε εκείνους στο χωριό που διαφωνούν, ότι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι αφού πετύχαμε πλεόνασμα, όπως είπε και ο κ. πρωθυπουργός, 40 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που είχαμε προβλέψει αρχικά!

Γεωργιος Καραβασιλης, Βύρωνας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή