ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Η «παγίδα» για δημοψήφισμα

Η «παγίδα» για δημοψήφισμα

Κύριε διευθυντά
Στην έγκριτη εφημερίδα σας «Καθημερινή» της Κυριακής  14/5/ 2017, αναφέρεται υπό των δημοσιογράφων σας κ. Κ. Π. Παπαδιόχου και Δώρας Αντωνίου, εκτενές ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Σε Δημοψήφισμα η απλή αναλογική», χωρίς να γνωρίζουμε τι λέγει το διάταγμα της απλής αναλογικής.

Το κατά πόσον με την απλή αναλογική δύναται να υπάρξει μια βιώσιμη κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση ασταθής, χωρίς να δύναται να επιτελέσει ένα σοβαρό έργο, είναι γνωστό σε όλους  τους Ελληνες.

Ας δούμε τι λέγει το Σύνταγμα. Το Αρθρο 44 παρ. 2 λέγει: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει  με  διάταγμα  δημοψήφισμα για κρίσιμα θέματα, ύστερα από απόφαση  της  απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου».

Διερωτάται κανείς, η αλλαγή του εκλογικού νόμου υπάγεται στα κρίσιμα θέματα; Αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί. Από της μεταπολιτεύσεως και ύστερα τόσες κυβερνήσεις πέρασαν και ουδεμία διενοήθη να κάμνει δημοψήφισμα για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ας μην εκφυλίζουμε το δημοψήφισμα!

Η κυβέρνηση είναι βεβαία ότι ο ελληνικός λαός θα προσέλθει στις κάλπες για ένα θέμα το οποίο δεν είναι μείζονος σημασίας γι’ αυτόν και θα το ψηφίσει; Αλλα καυτά θέματα απασχολούν τον ελληνικό λαό.

Διερωτάται κανείς, γιατί η κυβέρνηση επιθυμεί δημοψήφισμα για αλλαγή ορισμένων Αρθρων του Συντάγματος και δεν θέλει να εφαρμόσει το Αρθρο 110 παρ. 2 και 3 αυτού, το οποίο θα προβλέπει δημοψήφισμα; Εχει αντιληφθεί η κυβέρνηση εάν ο ελληνικός λαός δεν συνηγορήσει στην πρόταση της κυβέρνησης και ψηφίσει αρνητικά ή δεν προσέλθει στις κάλπες ότι δημιουργείται μείζον θέμα παραμονής  της  κυβέρνησης  στην  εξουσία;

Τι είναι αυτό που θέλει το Μαξίμου, εδώ και τώρα, δημοψήφισμα για αλλαγή του εκλογικού νόμου; Φρονώ δεν είναι για τους κυβερνώντες τόσο η ελάττωση του ποσοστού για να εισέλθει ένα κόμμα στη Βουλή, αλλά όσο για να μειωθεί ή και να καταργηθεί το «μπόνους» των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ώστε ο κ. Μητσοτάκης να μη δύναται να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Προτιμούν να επικρατήσει μία χαοτική μη αναστρέψιμη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα παρά να είναι ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός. Ανάλογη με αυτή τη φοβερή οικονομική κρίση που έχουμε σήμερα!

Εάν η «πολιτική ηθική» του Μαξίμου είναι συμβατή με τα προαναφερόμενα, χρησιμοποιώντας κάθε τρόπο για να μην κυβερνήσει ο αντίπαλός των, εμείς οι άλλοι Ελληνες τι πρέπει να πράξουμε; Σκεφθείτε με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με μαθηματικούς υπολογισμούς θα εισέλθουν στη Βουλή 10-12 κόμματα. Αντιλαμβάνεται κανείς, εάν είναι δυνατόν να σχηματιστεί μία σοβαρή βιώσιμη κυβέρνηση.

Ιωαννης Θ. Χαΐνης, Oμ. καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνείου