Η «παγίδα» για δημοψήφισμα

Η «παγίδα» για δημοψήφισμα

Κύριε διευθυντά

Στην έγκριτη εφημερίδα σας «Καθημερινή» της Κυριακής  14/5/ 2017, αναφέρεται υπό των δημοσιογράφων σας κ. Κ. Π. Παπαδιόχου και Δώρας Αντωνίου, εκτενές ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Σε Δημοψήφισμα η απλή αναλογική», χωρίς να γνωρίζουμε τι λέγει το διάταγμα της απλής αναλογικής.

Το κατά πόσον με την απλή αναλογική δύναται να υπάρξει μια βιώσιμη κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση ασταθής, χωρίς να δύναται να επιτελέσει ένα σοβαρό έργο, είναι γνωστό σε όλους  τους Ελληνες.

Ας δούμε τι λέγει το Σύνταγμα. Το Αρθρο 44 παρ. 2 λέγει: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει  με  διάταγμα  δημοψήφισμα για κρίσιμα θέματα, ύστερα από απόφαση  της  απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου».

Διερωτάται κανείς, η αλλαγή του εκλογικού νόμου υπάγεται στα κρίσιμα θέματα; Αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί. Από της μεταπολιτεύσεως και ύστερα τόσες κυβερνήσεις πέρασαν και ουδεμία διενοήθη να κάμνει δημοψήφισμα για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ας μην εκφυλίζουμε το δημοψήφισμα!

Η κυβέρνηση είναι βεβαία ότι ο ελληνικός λαός θα προσέλθει στις κάλπες για ένα θέμα το οποίο δεν είναι μείζονος σημασίας γι’ αυτόν και θα το ψηφίσει; Αλλα καυτά θέματα απασχολούν τον ελληνικό λαό.

Διερωτάται κανείς, γιατί η κυβέρνηση επιθυμεί δημοψήφισμα για αλλαγή ορισμένων Αρθρων του Συντάγματος και δεν θέλει να εφαρμόσει το Αρθρο 110 παρ. 2 και 3 αυτού, το οποίο θα προβλέπει δημοψήφισμα; Εχει αντιληφθεί η κυβέρνηση εάν ο ελληνικός λαός δεν συνηγορήσει στην πρόταση της κυβέρνησης και ψηφίσει αρνητικά ή δεν προσέλθει στις κάλπες ότι δημιουργείται μείζον θέμα παραμονής  της  κυβέρνησης  στην  εξουσία;

Τι είναι αυτό που θέλει το Μαξίμου, εδώ και τώρα, δημοψήφισμα για αλλαγή του εκλογικού νόμου; Φρονώ δεν είναι για τους κυβερνώντες τόσο η ελάττωση του ποσοστού για να εισέλθει ένα κόμμα στη Βουλή, αλλά όσο για να μειωθεί ή και να καταργηθεί το «μπόνους» των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ώστε ο κ. Μητσοτάκης να μη δύναται να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Προτιμούν να επικρατήσει μία χαοτική μη αναστρέψιμη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα παρά να είναι ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός. Ανάλογη με αυτή τη φοβερή οικονομική κρίση που έχουμε σήμερα!

Εάν η «πολιτική ηθική» του Μαξίμου είναι συμβατή με τα προαναφερόμενα, χρησιμοποιώντας κάθε τρόπο για να μην κυβερνήσει ο αντίπαλός των, εμείς οι άλλοι Ελληνες τι πρέπει να πράξουμε; Σκεφθείτε με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με μαθηματικούς υπολογισμούς θα εισέλθουν στη Βουλή 10-12 κόμματα. Αντιλαμβάνεται κανείς, εάν είναι δυνατόν να σχηματιστεί μία σοβαρή βιώσιμη κυβέρνηση.

Ιωαννης Θ. Χαΐνης, Oμ. καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνείου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή